Cum ne alegem partenerul de cuplu? - Ce spune psihologul

Luni, 06 Iunie 2011, ora 17:17
6572 citiri
Cum ne alegem partenerul de cuplu? - Ce spune psihologul

Adesea ni se intampla sa ne intrebam de ce ne-am indragostit de partenerul nostru. Ce anume are el sau ea si ne atrage atat de mult? Uneori ne intrebam de ce intram doar in relatii care ne aduc suferinta si care sfarsesc rau. De ce gasim, sau mai bine spus alegem, in mod inconstient, acelasi tip de partener care ne face sa suferim?

Atractia interpersonala este in mare masura inconstienta. Ea are la baza relatia cu persoanele care ne-au acordat ingrijire si dragoste in primii ani de viata. Daca relatia respectiva a fost securizanta, daca mama a petrecut suficient timp cu noi (minim 1 an) si nu a avut probleme emotionale semnificative, daca ne-a sprijinit in explorarea lumii din jur, daca parintii au avut o relatie de cuplu satisfacatoare, atunci avem toate premisele pentru o relatie de cuplu buna.

O extrapolare a propriei persoane?

In eseul sau din 1914, "Pentru a introduce narcisismul", Freud spunea ca ne alegem partenerul sexual in cadrul cuplului in doua feluri. Prima modalitate de alegere este cea narcisica: ii alegem pe cei care ne sunt asemenea noua, ba chiar mai mult, partenerul reprezinta propria persoana sub un anumit aspect.

Cea de-a doua modalitate o reprezinta alegerea prin anaclisis: suntem atrasi de acele persoane care prezinta modelul figurilor parentale care ne-au acordat hrana, ingrijire si protectie cand eram copii. Alegerea partenerului nu este in intregime narcisica sau prin anaclisis, ci reprezinta o combinatie intre cele doua modalitati.

Psihanalistul D. Anzieu spunea ca alegem sa traim in cuplu datorita angoasei de solitudine. Experienta indragostirii aduce cu sine "revelatia, in sensul cvasi-religios al termenului, ca aceasta persoana este reincarnarea obiectului primordial", adica a mamei (D. Anzieu, 1986).

Experienta indragostirii sta la baza crearii "iluziei duale": cei doi indragostiti sunt identici, ca doi gemeni si traiesc intr-un spatiu fantasmatic impartasit. Au aceleasi ganduri, atitudini, credinte, folosesc aceleasi expresii verbale etc.

Poate nu degeaba se spune despre unele cupluri ca membrii lor seamana fizic intre ei. O astfel de iluzie este fondatoare pentru cuplul tanar sau pentru cei care isi doresc sa redevina tineri.

Urmeaza, inevitabil, deziluzia

Faza urmatoare, de deziluzie, poate antrena dizolvarea cuplului, deoarece cei doi isi dau seama ca s-au amagit, ca celalalt nu este identic lui, ca nu pot trece cu bine de aceasta criza.

In acest moment al deziluziei fiecare isi da seama ca partenerul nu este acolo pentru a-l salva de la singuratate si a-i acorda sprijin emotional si protectie, asemenea unui parinte.

Membrii cuplurilor care vin la psihoterapie se dovedesc a fi fost in copilarie dependenti, in modalitati diferite, de imaginea materna. Ei nu au putut sa se separe de familia de origine decat aducand cu ei in cuplu imaginea interiorizata a mamei.

Psihoterapia ii ajuta pe membrii cuplului sa comunice si sa identifice aceste tipare care apartin familiei de origine, reusind concomitent sa teasa propria legatura de cuplu.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...