Cum recunosti un mincinos pe Internet

Marti, 01 Octombrie 2013, ora 14:44
6111 citiri
Cum recunosti un mincinos pe Internet

Desi minciunile din mediul online par a fi foarte dificil de depistat, acest lucru nu e totusi imposibil. Oricine se poate da drept cine vrea in "lumea virtuala", iar informatiile false circula nestingherite la tot pasul: de la stirea bazata pe zvonuri, ce se dovedesc mai tarziu a fi false, la mesajele si fotografiile raspandite prin multitudinea de retele sociale, clipuri video trucate si incarcate apoi pe YouTube.

Pana si identitatea adevarata a persoanei cu care ai petrecut zile in sir povestind pe o retea de socializare sau pe un site de matrimoniale poate fi cu greu depistata. Devine astfel din ce in ce mai dificil sa stii cu precizie cine minte si cine spune adevarul pe internet.

Mijloacele de comunicare digitala, precum retelele sociale, au ajutat la dezvoltarea unui mediu propice mincinosilor, pentru ca, asa cum subliniaza Jeff Hancock, profesor la Universitatea Cornell, acest mediu ofera o distanta spatiala ampla ce desparte oamenii in momentul interactiunii, noteaza The Atlantic.

Un studiu efectuat de Universitatile Wisconsin-Madison si Cornell arata ca putem identifica mincinosii dupa cateva "semnale lingvistice". Cercetatorii s-au concentrat asupra retelelor de matrimoniale, una din acele zone ale Internetului unde sunt vehiculate minciuni atat din partea femeilor, cat si a barbatilor.

Ei au analizat informatiile publicate pe profilele personale si fotografiile postate de 78 de utilizatori pe patru site-uri de matrimoniale, comparativ cu datele adevarate despre acestia, privind inaltimea, greutatea si varsta.

Ulterior, pe baza unei analize lingvistice a detaliilor descriptive oferite de acestia pe site-uri, oamenii de stiinta au identificat cateva din elementele care ii pot trada pe mincinosii de pe Internet. Metodele de mai jos au fost eficiente in proportie de 65% in demascarea celor care incearca sa ascunda adevarul.

In primul rand, cei care mint au tendinta de a se departa de minciuna spusa. De aceea ei evita pe cat posibil folosirea pronumelui la persoana intai, singular "eu". De asemenea, ei completeaza succint campurile dedicate descrierilor personale de pe profile. Acest lucru ii scuteste de efortul de a retine toate minciunile pe care le scriu si care i-ar putea trada la un moment dat.

Daca utilizatorul minte in legatura cu aspectul sau fizic, postand imagini mai vechi de-ale sale sau chiar ale altor persoane, ori informatii false legate de greutatea si inaltimea sa, cel mai probabil va evita orice discutie legata de infatisarea sa, concentrandu-se mai degraba pe aspecte precum cariera, locul de munca sau realizarile sale.

Mincinosii folosesc negatiile pentru a descrie diverse stari, ca de exemplu, in loc sa spuna ca sunt incantati de ceva, vor folosi o expresie de tipul "nu sunt plictisit" sau va spune "nu sunt trist" in loc de "sunt fericit".

Cercetarile efectuate arata ca oamenii au tendinta de a minti mai rar atunci cand redacteaza un e-mail, spre deosebire de conversatiile fata in fata. Desi distanta pe care comunicarea in mediul online o creeaza intre partenerii de discutie poate "incuraja" minciuna, mesajul redactat si expediat prin aceste mijloace virtuale este "permanent" si poate fi folosit ca dovada pentru a "demonta" minciuna.

Citeste si:
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Ședința pentru noile restricții, convocată de Iohannis la ora 17.30. Cine sunt miniștrii și specialiștii care participă
Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, de la ora 17.30, o ședință de lucru privind gestionarea pandemiei de Covid-19. La întâlnire vor participa mai mulți membri ai...
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
LIVETEXT Guvernul USR în fața Parlamentului. Cioloș: „Acest guvern poate fi ieșirea din criză”. Kelemen Hunor:„Stimați colegi, ați rămas cam singuri”
Dacian Cioloş merge miercuri în Parlament, sperând să obţină votul de încredere pentru echipa sa şi pentru programul de guvernare. Cioloş ajunge în faţa Camerelor reunite, în termenul...
Sursa: Ziare.com