De ce ar trebui sa fii fericit ca esti introvertit

Luni, 20 Decembrie 2010, ora 18:13
21016 citiri
De ce ar trebui sa fii fericit ca esti introvertit

Chiar daca n-o sa strigi in gura mare faptul ca esti introvertit, ca doar nu acesta ti-e felul, tot ar trebui sa fii mandru si sa te simti norocos ca faci parte din acest grup exclusivist. Asta in ciuda faptului ca, cel mai probabil, ti se lipesc buzele la sedinta, la petrecere stai ca pe ace, iar in pauza de cafea ti-e destul de greu sa socializezi.

In ciuda a ceea ce probabil multi cred despre tine, nu esti nici nici antisocial, nici lipsit de imaginatie. Esti doar introvertit, insa in ochii unora asta e chiar mai rau.

Si asta chiar daca ai o judecata superioara celor extravertiti, iei decizii mai inspirate si esti capabil sa mentii relatiile mult mai multa vreme decat ceilalti, dupa cum arata noile cercetari, citate de Daily Mail.

In plus, radiezi calm, ceea ce nu e putin lucru, in aceasta lume frenetica, in care pana si cei extravertiti vor apela la tine, pentru o judecata calma si echilibrata, in momentele lor de cumpana.

Ar trebui sa stii, probabil, si ca nu esti un caz pierdut din punct de vedere profesional - 40% dintre profesionistii ce activeaza la nivel executiv - si aici intra scriitori prestigiosi, artisti, inventatori, diplomati etc. - sunt ca tine, introvertiti.

J.K. Rowling este numai unul dintre exemple. La fel si Meryl Streep, Gwyneth Paltrow, Bill Gates, Regina Elisabeta a Marii Britanii si chiar liderul de la Casa Alba, Barack Obama.

Memorie mai buna, abilitatea de a planifica si de a rezolva mai bine problemele

Studiile recente arata ca, in cazul introvertitilor, cortexul frontal este mai bine irigat de sange, ceea ce inseamna ca aceste persoane au o memorie mai buna, sunt mai bune in a planifica ceva, dar si in a rezolva anumite probleme. Tot ele sunt experte si in munca de documentare, sesizand detalii care altora le scapa.

Faptul ca prefera singuratatea se traduce printr-o atentie marita la propriile ganduri. Tot ele rezista mai bine la factorii ce pot distrage, din lumea exterioara, putandu-se concentra mult mai bine pe o activitate, pentru ca nu sunt genul de persoane care sa faca mai multe lucruri deodata. In cazul lor, nu poate fi vorba despre "multi-tasking", putand fi absorbite total de o activitate.

Dureri de cap, stomac si spate in locurile aglomerate

Acest tip de persoane se simt energizate doar de timpul petrecut in izolare, fiind secatuite de energie cand in jur e prea multa lume. In acest din urma caz, pot aparea chiar simptome fizice ale lipsei de comfort psihic, cum ar fi durerile de spate, cap si stomac. Indata ce se izoleaza, si acestea dispar, au aratat studiile.

Sunt experti in a construi relatii personale de durata, in detrimentul celor superficiale, "de birou". De altfel, statisticile arata ca jumatate din populatie este introvertita, desi adesea cei care se afla in aceasta situatie au senzatia ca sunt singurii inadaptati.

Ce pot face acestia? Sa se foloseasca mai degraba de cuvantul scris decat de cel rostit, la serviciu, inainte de o sedinta importanta sa vina mai devreme si sa stabileasca un contact cu ceilalti pe rand, nu in grupuri. Sa se foloseasca mult de note, mailuri si alte forme de comunicare ce le pot scoate in evidenta atuurile.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...