De Sarbatori, vulnerabilitatile ies la iveala. De vina sunt si reclamele - Interviu

Luni, 28 Decembrie 2015, ora 13:44
3961 citiri
De Sarbatori, vulnerabilitatile ies la iveala. De vina sunt si reclamele - Interviu
Foto: Arhiva personala/Vlad Muresan

Cei mai multi dintre noi ne adunam cu familia de Sarbatori si incercam sa ne bucuram la maximum de timpul petrecut impreuna. Insa nu toti oamenii pot avea langa ei, in acest momente, familia sau prietenii.

Fie ca familia e departe, fie ca nu mai exista, fie ca pur si simplu situatia e de asa natura incat o intalnire nu poate fi posibila, motive sunt nenumarate pentru care multi oameni sunt singuri de Sarbatori.

Ce se intampla cu acesti oameni singuri? Prin ce stari trec ei? Sunt mai vulnerabili in aceasta perioada? Sunt si oameni care fac voit alegerea de a ramane singuri? Si daca da, e o decizie buna? La toate aceste intrebari a raspuns pentru Ziare.com psihoterapeutul Vlad Muresan.

De Sarbatori, se poate spune ca exista niste segmente de populatie vulnerabile?

Da. Am putea spune ca persoanele cu dificultati de relationare in familie sau in cuplu, daca au trait simptome de tip depresiv in trecut, sunt mai vulnerabile la mesajele media din perioada Sarbatorilor, care le pot activa o serie de nemultumiri si frustrari fata de situatia in care se afla.

Se poate spune ca este o perioada problematica pentru acestea? De ce?

Perioada sarbatorilor de iarna este deseori un declansator pentru vulnerabilitatile emotionale ale fiecaruia, din cauza asteptarilor pe care le avem fata de ce ar trebui sa se intample de Craciun.

Toate reclamele din aceasta perioada arata familii ideale, care se inteleg perfect, cupluri reusite si imagini cu copii, cadouri si mese imbelsugate - cu care suntem bombardati la fiecare 15 minute. Acestea creeaza asteptari la nivel inconstient.

Chiar daca ne dam seama ca sunt doar reclame si ca personajele sunt doar niste actori, aceste imagini au in continuare efect asupra noastra. Ele pot sa declanseze ganduri exagerate de genul: "Ar trebui sa am un cuplu sau o familie perfecta (si nu am) "; "Toata lumea se simte iubita si apreciata de Sarbatori, doar eu nu".

Care sunt pericolele in cazul acestor persoane?

Starile depresive care se bazeaza pe asteptari rigide, nerealiste (de ex: "Nu ar trebui sa am probleme in cuplu sau familie") se pot declansa in orice moment in care aceste pretentii nu sunt indeplinite. Astfel, vulnerabilitatea exista sub forma acestor asteptari rigide, insa e mai probabil sa se declanseze in perioada Sarbatorilor, din cauza comparatiilor pe care le facem cu imaginile perfecte din reclamele din aceasta perioada.

Deci pericolul este declansarea unei depresii, desi cauzele ei sunt mult mai vechi (acele asteptari).

Cum stim ca cineva trece printr-o astfel de perioada, una delicata? Care ar fi "simptomele" si cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Daca vedem ca cei apropiati au o modificare marcanta a dispozitiei, se simt vinovati sau fara chef mai toata ziua, timp de minimum doua saptamani, au modificari marcante de greutate, probleme de somn sau memorie/atentie, daca nu se mai bucura de lucruri care le faceau in trecut, s-ar putea sa se confrunte cu probleme de tip depresiv.

Ce putem face daca suntem chiar noi in aceasta situatie? Cum putem trece cu bine peste aceasta perioada? Ce variante avem? Ne puteti da cateva sfaturi?

Daca ne identificam astfel de ganduri rigide sau daca recunoastem simptomele de mai sus, ar trebui sa evitam aceste imagini ideale din reclamele de la televizor, pentru ca ele doar creeaza nemultumiri si asteptari nerealiste.

Toate familiile si cuplurile au dificultati, iar un Craciun petrecut singur sau care contine situatii conflictuale nu sunt situatii atat de rare.

Daca locuiti in Cluj-Napoca si va confruntati cu probleme de tip depresiv sau stiti pe cineva care poate sa aiba depresie, contactati-ne pentru a primi o evaluare gratuita si sansa de a primi tratament psihologic gratuit, participand la un studiu derulat de Universitatea Babes-Bolyai: psihoterapie.depresie@gmail.com; Telefon: 0757.725.416

Exista si persoane care se izoleaza voit in aceasta perioada? Care ar fi motivul?

Pot fi multe motive, fie ca vorbim de simptome de tip depresiv, dar si reactii normale. Unele persoane nu apreciaza consumerismul din aceasta perioada sau prefera sa se relaxeze ori pur si simplu au alte planuri. Faptul ca ni se pare ciudat ca cineva vrea sa stea singur de Sarbatori arata cat de puternice sunt asteptarile noastre fata de ce ar trebui sa se intample.

Exista si unii care se simt bine in aceasta autoizolare impusa?

Cu siguranta. In aceasta perioada obligatiile legate de viata profesionala sunt puse in asteptare, toata lumea se asteapta sa petrecem timp cu familia, iar asta poate oferi o pauza binevenita si destul de rara.

Ca psiholog, ati avut mai multe cazuri in aceasta perioada?

As spune ca nu e o diferenta foarte mare, dar datorita timpului crescut pe care il petrecem in familie, e mai probabil sa apara conflicte. Dupa Sarbatori am observat o crestere usoara a celor care apeleaza la psiholog.

De Sarbatori, multi oameni au tendinta sa se impace, sa treaca peste supararile din an. De ce tocmai acum? De ce trebuie asteptate Sarbatorile pentru astfel de gesturi?

Acest efect poate fi explicat tot de presiunea asteptarilor asupra noastra, care ne fac sa punem deoparte certurile (temporar) pentru a ne alinia la "atmosfera Craciunului".

Desigur ca, daca nu exista o dorinta reala de a rezolva niste probleme care probabil au existat si in timpul anului, aceasta "impacare de suprafata" se va prabusi in cele mai nepotrivite momente.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#depresie sarbatori, #Sarbatori oameni singuri, #sarbatori sinucidere, #sarbatori singuratate psiholog , #psihologi