Fenomenul Arsenie Boca, "simptomul turma" si abstinenta sexuala - analiza psihologului

Luni, 11 Mai 2015, ora 07:56
40579 citiri
Fenomenul Arsenie Boca, "simptomul turma" si abstinenta sexuala - analiza psihologului
Foto: Arhiva Romania TV

Arsenie Boca, unul dintre duhovnicii de referinta ai secolului XX in tara noastra, a devenit un adevarat fenomen social in ultima vreme.

Nu e zi sa nu aflam o noua "stire" despre profetiile sale sau icoana din Vaslui care lacrimeaza. Iar cine are cont pe o retea de socializare este aproape imposibil sa nu fi primit un mesaj sau sa nu fi vazut pe wall o poza in legatura cu minunile sau mormantul lui Arsenie Boca.

Despre acest fenomen care afecteaza vrand-nevrand din ce in ce mai multi romani, Ziare.com a stat de vorba cu psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.

"Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au recurs la acest fenomen: inchinatul la un chip cioplit, la tot felul de zeitati etc. In prezent, se apeleaza la un ritual atat de primitiv - inchinatul la o cruce aparuta intr-un cartof, la 'chipul unui sfant' aparut intr-o scoarta de copac - dintr-o nevoie disperata de ajutor, calauziti de spiritul de turma", a precizat psihologul.

Iulia Florea considera ca oamenii, din simplitate si nestiinta, aleg aceasta cale, tocmai pentru ca nu gasesc ajutor la anumite probleme pe care le intampina.

Record de pelerini la mormantul parintelui Arsenie Boca

De asemenea, multe vedete au declarat public ca au mers la mormantul parintelui Arsenie Boca, lucru care ar fi putut sa ii influenteze pe cei care le considera modele.

"Spiritul de turma a functionat intotdeauna la romani (uite cata lume, inseamna ca este eficient, bun, ieftin etc). Putem spune ca a devenit chiar un simptom frecvent cu care se confrunta populatia Romaniei. Simptomul turma!", a mentionat Iulia Florea.

Psihoterapeutul sustine ca oamenii confunda credinta cu statul la cozi si preaslavitul unor chipuri si talismane aducatoare de noroc. "Confunda credinta cu norocul. Multi dintre acestia cred in superstitii. 'Daca stau la coada... voi avea noroc' sau 'daca ating moastele, am noroc'", ne-a explicat psihologul.

Pelerinaj la mormantul parintelui Arsenie Boca: Peste 35.000 de credinciosi s-au dus sa se roage

Iulia Florea arata ca de multe ori cautarea de solutii rationale pentru rezolvarea problemelor intampinate este inlocuita de puterea sfintilor, speranta, noroc, sansa si superstitie. Astfel, ratiunea si toate gandurile functionale sunt ignorate, iar singura solutie ramane credinta.

"Iar atunci cand nu apar solutii miraculoase, intervine starea de acceptare: 'Asa a vrut Dumnezeu!'", a punctat psihologul.

In ultimele zile presa vuieste de icoana pe care a fost pictat chipul lui Arsenie Boca si care lacrimeaza, iar oamenii au inceput sa mearga in Vaslui pentru a o vedea. Explicatia psihologului: dorinta unora de a-si creste veniturile, transformand totul in marketing.

"Imaginea parintelui Arsenie Boca s-a transformat intr-un produs de marketing care vinde foarte bine. Oamenii au nevoie sa vada lucruri, au nevoie de dovezi (icoane care plang, cruci in cartofi, moaste care miros a mir etc.) Mediatizarea acestora se face tocmai pentru acest motiv, cresterea veniturilor", a punctat Iulia Florea.

Examenele, sexualitatea si Arsenie Boca

De asemenea, presa romaneasca a promovat in ultimele zile un alt subiect atins de cunoscutul parinte si anume abstinenta. Arsenie Boca ar fi sustinut ca "examenele se iau mai usor in stare de castitate ori de infranare, de abstinenta, pentru ca se convertesc mai usor energiile in inteligenta. Energia genezica (energia hormonala a samantei de om) alimenteaza creierul si mai ales centrul memoriei si-ti poti lua examenele fara frica".

Diferit de opinia parintelui, psihoterapeutul considera ca sexul detensioneaxa, poate reduce anxietatea si stresul acumulat. "Abstinenta sexuala creste agresivitatea, iar cel in cauza poata fi mult mai oportunist si spontan", spune psihologul.

Iulia Florea sustine ca daca o persoana intampina probleme trebuie sa aiba incredere in sine si sa nu isi puna sperante in factori precum noroc, sansa, destin si talisman.

"Este important sa crezi in propriile tale valori, in ceea ce poti face tu!", explica psihologul.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Arsenie Boca icoana, #Arsenie Boca romani, #Arsenie Boca profetii , #psihologi