Incendiu in Colectiv: Pericolul pentru cei care au supravietuit nu a trecut - droguri, alcoolism, ganduri suicidale... Interviu

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 08:38
10842 citiri
Incendiu in Colectiv: Pericolul pentru cei care au supravietuit nu a trecut - droguri, alcoolism, ganduri suicidale... Interviu
Foto: Ziare.com

Bilantul mortilor in urma incendiului din clubul Colectiv continua sa creasca. Nu exista om care sa fi ramas indiferent la aceasta tragedie. Cat despre cei care s-au aflat acolo in "vinerea negra", numai ei stiu cum fac fata avalansei de ganduri si amintiri. La fel stau lucrurile si in cazul parintilor, rudelor sau prietenilor celor plecati.

Isi vor reveni acesti oameni sau trauma suferita e prea mare? Cum pot fi ajutati sa treaca peste aceasta perioada? In ce masura poate ajuta psihologul intr-o astfel de situatie?

La toate aceste intrebari ne-a raspuns psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, specialistul explicand si care sunt riscurile, in cazul lor, pe termen lung.

Exista sanse de recuperare psihica totala pentru supravietuitorii incendiului din Colectiv?

Recomand ca, dupa fiecare moment greu din viata fiecaruia, sa existe un moment de "doliu". In perioada de doliu este normal sa plangi, sa tipi, sa fii furios, manios si sa-ti para rau de tine si de ceilalti.

Doliul este esential pentru a putea incheia o relatie. Etapele prin care se poate trece sunt urmatoarele: negarea, furia, vinovatia, tristetea, acceptarea. Toate aceste stari fac parte din procesul de vindecare.

Dezvaluiri din cosmarul #Colectiv "Scriau cu marker pe ce mai ramasese din piele". Trauma abia acum incepe! Interviu cu directorul Spitalului Universitar

Exista sanse de recuperare cu ajutorul specialistului (psihoterapeutului), familiei si a prietenilor.

Ce sechele pot ramane, cum se pot manifesta acestea? Exista riscul sa se instaleze stresul post-traumatic? Cum poate fi acesta recunoscut?

Ceea ce s-a intamplat in Colectiv reprezinta o experienta traumatizanta, care va lasa urme adanci si de lunga durata. Stresul post-traumatic se poate instala. Criteriile de diagnosticare sunt:

  • Evenimentul poate fi retrait in permanenta, existand amintiri intruzive, vise recurente si cosmaruri
  • Impresia, teama ca situatia traumatica se va repeta
  • Sentimente de disperare, anxietate
  • Evitarea, fuga de propriile ganduri legate de tragedie, fuga de propriile sentimente si conversatii
  • Evitarea situatiilor care amintesc de traumatism
  • Uitarea partiala a traumei
  • Inactivitate
  • Detasare de viata
  • Blocaj emotional, aplatizarea emotiilor
  • Senzatia ca viitorul este compromis
  • Somn nelinistitor, cosmaruri, insomnie
  • Iritabilitate
  • Dificultati de concentrare
  • Reactii de alerta si de hipervigilenta (potentialele pericole)
  • Reactii exagerate de tresarire
  • Lipsa interesului si a placerii pentru viata sociala, profesionla sau personala
  • Stresul post-traumatic, nediagnosticat si netratat, poate duce la alcoolism, dependenta de medicamente sau droguri, violenta, izolare sociala, ganduri de suicid, depresie cronica.

    Incendiu in Colectiv - Pacient: Nu ne mai intrebati cum e. Oare crezi ca e misto?

    In caz de stres post-traumatic cronic, se poate observa o scadere a secretiei de cortizon, fapt care il va face pe subiect mai putin performant in confruntarea cu un nou pericol.

    De obicei, in astfel de situatii, cati dintre pacienti ajung sa sufere de stres post-traumatic?

    1% din populatia care doar a participat la evenimente prin prisma mass-media si 28% dintre cei care au fost si au avut victime in "clubul groazei".

    Spuneati ca se poate ajunge pana la ganduri legate de suicid. Cei din jur ce pot face pentru a-i ajuta?

    Ideea de suicid poate aparea atunci cand nu se vede o solutie la durerea psihologica. Este foarte important sa incurajam acele persoane care vor sa-si puna capat zilelor sa vorbeasca despre ceea ce simt. Sa se mentina comunicarea deschisa si sa se arate grija si dragostea fata de acea persoana. Se va pune accentul pe faptul ca sinuciderea nu este unica solutie.

    Parintii, prietenii, cei apropiati sau cei din jur ar fi bine sa arate ca sunt langa persoanele aflate in suferinta, fara a acuza sau certa; veti trece peste asta impreuna! Este important sa nu minimalizati sau sa luati in deradere evenimentele prin care trece, acordati atentie!

    Apelati impreuna la un psihoterapeut pentru a veni in sprijinul persoanei aflate in suferinta.

    Cat timp ar dura terapia supravietuitorilor incendiului?

    Terapia poate varia in functie de resursele si de ritmul fiecarei persoane. Aceasta poate lua doua forme: individuale sau de grup.

    Pentru obtinerea unui rezultat satisfactator, sunt necesare zece sedinte de 60 minute fiecare, o data sau de doua ori pe saptamana.

    Parintii, rudele celor care au murit in incendiu ar trebui sa vina si ei la terapie? Dar personalul medical, pompierii, cei din echipele de salvare? Cand ar trebui ca persoanele din aceasta categorie sa ceara ajutorul, care ar fi semnele?

    Este indicat ca toate persoanele care se regasesc cu simptome de la criteriile stresului post-traumatic sa apeleze la un psihoterapeut.

    Perturbarea trebuie sa persiste cel putin o luna, pentru a elimina efectele tranzitorii care ii afecteaza pe oamenii confruntati cu trauma din Colectiv, dar care, spontan sau cu un ajutor minim, reusesc sa-si revina.

    Cand reactia de stres dureaza mai mult de trei luni, vorbim de o stare cronica ce va conduce la o deteriorare profunda a calitatii vietii. Trebuie sa tinem insa cont de faptul ca reactia de stres poate fi imediata, dar si intarziata.

    Psihoterapia ofera suport, o oglinda care permite constientizarea blocajelor personale si depasirea lor. Sansele de a depasi traumatismul cresc pe masura ce subiectul reuseste sa se destainuie.

    Psihozen ofera grupuri de suport pentru parintii, rudele si cei implicati in tragedia de la Colectiv.

    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
    Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
    Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
    #consiliere psihologica supravietuitori incendiu Colectiv, #consiliere psihologica victime incendiu Colectiv, #recuperare victime Colectiv psiholog , #psihologi