Invata sa fii carismatic

Marti, 31 Ianuarie 2012, ora 13:12
8429 citiri
Invata sa fii carismatic

Nu exista nicio indoiala ca foarte multi barbati sunt simpatici si apropiatii lor o recunosc. Insa, de nenumarate ori nu au priceperea sa fie la fel si cand sunt in preajma persoanelor necunoscute. Altfel spus, nu stiu sa-si dezvolte o calitate esentiala, propria-i carisma, iar interlocutorul ii remarca foarte putin.

Par stersi, nu reusesc sa se impuna. Sunt plini de idei, au o personalitate creativa, dar le este teama de ofense si esec. Atunci, e cazul sa invete sa-si cultive farmecul si sa indrazneasca sa exprime propriile pareri, tinand cont de cateva sfaturi sugerate pe portalul Doctissimo.

1. Dezvoltarea increderii in sine

Vi s-a intamplat, cand ati luat cuvantul in public, sa va balbaiti si de aceea preferati sa taceti, ca sa evitati confruntarea cu aceasta situatie? In acelasi timp, ati vrea sa terminati sa fiti doar un simplu figurant silentios, dorind sa va aparati si sa va expuneti opiniile. Cu alte cuvinte, ati vrea sa stiti cum se abordeaza un subiect, inspirand respectul celorlati. Daca dorinta este intr-adevar reala, trebuie indeplinita.

Pentru a va impune in fata celorlalti, mai intai e necesar sa va impuneti in fata propriei persoane. Adica sa va dezvoltati increderea in sine. De cele mai multe ori, inhibitia sociala rezulta din teama de a fi criticati si judecati, deci de a nu fi placuti. E un soi de dependenta de privirile celorlati, care poate semnifica lipsa stimei de sine. Regasiti-va increderea in voi si asa atingeti etapa indispensabila in aprofundarea carismei.

2. Acceptarea ideii ca nu sunteti perfecti

Optati pentru crearea de contacte in loc sa le evitati. Luati-o inaintea celorlati, nu asteptati ca cineva sa vina spre voi. Sigur ca momentul trebuie ales cu grija, altfel deveniti inoportuni. Veti fi satisfacuti daca dovediti naturalete. Nu cautati sa atingeti perfectiunea, caci riscati sa dezamagiti si nu veti fi lasati sa vorbiti atunci cand aveti ceva extraordinar de spus.

3. Invatati sa aveti carisma

Comunicarea non-verbala tine de atitudine, gesturi, pozitii, spatiu, mimica. Toate acestea au un impact mai mare decat continutul mesajului verbal. Invatati sa cunoasteti mai bine aceste mesaje si, implicit, sa le transmiteti interlocutorului.

Observati cu atentie persoanele cu care ati dori sa semanati si descoperiti-le atitudinile, comportamentele, strategiile. Nu incercati sa le imitati, ci doar inspirati-va, ca sa va creati apoi propriul mod de comunicare. Daca acest nou mod de comportament va aduce imbunatatirea carismei, nu va ramane decat sa-l integrati foarte usor proprie-i personalitati.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#carisma, #incredere in sine, #discurs public trac, #comunicare non verbala, #persoane carismatice , #psihologi