Lipsit de autocontrol? Fa gargara cu apa cu zahar!

Joi, 08 Noiembrie 2012, ora 11:21
7718 citiri
Lipsit de autocontrol? Fa gargara cu apa cu zahar!

Daca simti ca pierzi controlul asupra ta, fa gargara cu apa cu zahar. Oamenii de stiinta americani au descoperit ca acest truc ajuta in astfel de situatii.

In cadrul studiului, mai multi voluntari studenti au fost testati in ceea ce priveste autocontrolul, folosindu-se niste metode clasice, printre care testul Stroop, care presupune ca subiectii sa observe culorile cu care sunt scrise pe un ecran niste cuvinte care desemneaza tot diferite culori, altele insa. Testul este menit sa inlature tendinta subiectilor de a citi cuvintele, determinandu-i sa fie atenti doar la culoarea cu care sunt afisate pe ecran.

Jumatate dintre subiecti si-au clatit gura cu limonada indulcita cu zahar, in timp ce ceilalti au facut gargara cu limonada din comert, ce continea indulcitori artificiali. Cei din prima categorie s-au descurcat mult mai bine la test decat ceilalti, avand mult mai mare rapiditate, conform ScienceDaily.

Pana acum se credea ca apa indulcita trebuie sa fie bauta pentru a avea efect, insa s-a dovedit ca simpla gargara stimuleaza senzorii pentru carbohidrati de pe limba. In replica, centrii motivationali din creier se activeaza, acolo fiind reprezentate telurile noastre, atentia si concentrarea fiind marite.

Din pacate, se pare ca strategia nu e suficienta pentru a te lasa de fumat sau pentru a slabi, de exemplu. Se poate dovedi, insa, utila, macar pe termen scurt, mai anuland din pornirea de a manca sau fuma, in aceste cazuri.

Practic, gargara cu apa indulcita cu zahar te ajuta sa te concentrezi pe ce e important in acel moment, ignorand alte dorinte. Se poate dovedi utila cand ai ceva de terminat la birou si stii ca trebuie sa finalizezi proiectul, dar pe de alta parte nu-ti doresti decat sa pleci acasa.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#apa indulcita gargara autocontrol, #imbunatatire concentrare apa zahar, #gargara apa zahar motivatie, #imbunatatire auto control, #marire autocontrol , #psihologi