Megalofobia - ce este, cum se manifesta si cum poate fi tratata

Miercuri, 22 Iunie 2016, ora 08:23
15174 citiri
Megalofobia - ce este, cum se manifesta si cum poate fi tratata

Arachnofobia (frica de paianjeni) sau claustrofobia (frica de spatii inchise) sunt fobii pe care le intalnim des la oamenii din jurul nostru sau de care auzim mai tot timpul. Dar exista si cateva de care nu foarte multi dintre noi auzim la tot pasul.

De data aceasta, ne-am oprit acum asupra megalofobiei, adica frica de lucruri mari, despre care am discutat cu psihologul Veronica Cetverousov (www.psihozen.ro).

"Reprezinta frica de obiecte de dimensiuni mari, cum ar fi cladirile, avioanele, animalele. Aceasta frica daca nu este tratata si este ignorata, poate sa se instaleze depresia ca rezultat intr-o serie de alte complicatii", explica psihologul pentru Ziare.com, precizand ca si in Romania au fost descoperite cateva cazuri.

Desi suna ciudat la prima vedere, atunci cand cineva se lupta cu frica de obiecte mari este necesar un tratament specializat pentru ca persoana care se confrunta cu aceasta teama pierde controlul asupra propriei vieti, spune specialistul.

De unde porneste totul

Megalofobia poate fi declansata de un obiect sau o experienta traumatica la o varsta frageda.

Care sunt simptomele

Psihologul Veronica Cetverousov mentioneaza ca megalofobia se poate manifesta prin atacuri de panica, scurtarea respiratiei, transpiratie excesiva, greata, respiratie rapida, senzatie de gura uscata, incapacitate de a articula fraze sau cuvinte sau agitatie.

O persoana care sufera de o astfel de fobie poate avea o viata linistita atat timp cat va incerca sa evite anumite situatii, locuri sau lucruri care ar putea declansa frica.

Cum se poate trata

In privinta tratamentului pentru megalofobie, psihologul spune ca una dintre metode consta in terapia de expunere - care inseamna expunerea lenta a persoanei la obiecte mari la inceput in sesiuni de terapie si apoi in situatii reale de viata. Rolul terapeutului este de a ajuta persoana sa faca fata la frica pe care aceasta o manifesta.

"O alta metoda de tratament este cea de auto-ajutor si inseamna invatarea despre megalofobie, ceea ce reprezinta primul pas in depasirea fricii. Important este sa ramana pozitiv, pentru ca daca persoana manifesta o gandire negativa, poate declansa simptomele", precizeaza Veronica Cetverousov.

Pentru a se ajuta pe sine sa treaca peste un astfel de moment, persoana in cauza poate sa practice tehnici de relaxare cum ar fi respiratia profunda sau yoga. Si relaxarea musculara poate ajuta la intelegerea simptomelor emitionale si fizice.

Important este ca cei care se afla in aceasta situatie sa nu se inchida in ei insisi, ci sa se intereseze, sa afle totul despre fobie, pentru ca un profesionist stie cum sa ghideze pacientul pe calea de recuperare. Abia apoi se poate decide ce face in continuare.

"O teama permanenta, persistenta si irationala nu va duce persoana decat la probleme mai mari cum ar fi depresia sau o aversiune completa fata de anumite situatii sociale. Cu cat este pornit mai repede procedul de tratare al fobiei cu atat va fi mai usor de vindecat", incheie psihologul.

Citeste ce fobii au unele persoane publice, dar si de ce s-au temut personalitatile din istorie.

Citeste si:
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Nicușor Dan îl contrazice pe ministrul Transporturilor: ”Metroul nu este subvenționat de alte localități din țară”
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, l-a contrazis luni, 8 august, pe ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, care a declarat că localităţi din România subvenţionează metroul din...
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
Rotativa de premier. Ce șanse sunt ca Ciolacu să rămână pe tușă: "Se testează apele și în rândurile pesediștilor"
În plin scandal cu UDMR-ul privind declarațiile lui Viktor Orban, PNL și PSD reaprind discuția privind rotativa scaunului de premier care ar trebui să ajungă la social-democrați. Liderul...