Nevoia de sarbatori - Postul si rugaciunea, din alta abordare

Marti, 07 Aprilie 2015, ora 08:11
7455 citiri
Nevoia de sarbatori - Postul si rugaciunea, din alta abordare
Foto: Arhiva personala

Ne aflam in Saptamana Mare, Saptamana Sfanta, perioada cu un impact deosebit asupra oamenilor, nu doar in sens cultural si al sarbatorilor religioase, ci si asupra comportamentelor, gandurilor si emotiilor.

In traditia noastra exista dorinta de purificare sufleteasca, iar acest lucru este onorat de regula prin post si rugaciune. Acestea sunt arme spirituale impotriva problemelor si dificultatilor, prin care o persoana isi doreste sa obtina ceea ce o poate implini corespunzator nevoilor din acel moment.

Prin rugaciune, ne privim in interior si suntem conectati la sine, fapt ce ne permite sa ne activam cateva dintre resursele noastre pozitive: capacitatea de a ne mentine speranta, de a ne pastra bucuria sau de a ne cunoaste de fiecare data pe noi insine, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Rugaciunea ne descarca de emotiile negative

Este o perioada in care patrundem in profunzime in relatia cu noi, cautand o stare de implinire interioara. Prin rugaciune nu urmarim o simpla exprimare mecanica a unor cuvinte, ci putem intelege o stare spirituala prin care ne dorim ca cerintele noastre sa aiba sansa de a se materializa.

Pe de alta parte, rugaciunea are si rolul de descarcare a emotiilor negative, acestea fiind inlocuite cu inocularea sperantei si generarea de emotii pozitive.

Postul inseamna reorganizare mentala

Postul inseamna in sens traditional abtinerea de la mancare si bautura, dar si abtinerea de la gandurile rele. Asta inseamna ca vom avea doua beneficii: o curatire a corpului si a simturilor si o curatire a mintii.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand creierul si corpul nu coopereza apar bolile

La nivel psihic, este activata motivatia, vointa, implicarea si responsabilitatea, iar eliminarea acelor ganduri rele produce o reorganizare mentala, prin implementarea unei energii psihice pozitive orientate catre sine.

Dincolo de aceste obiceiuri religioase, dincolo de toate pregatirile pe care le facem pentru a celebra ziua de Paste, ce inseamna toate acestea aceasta pentru noi? Poate insemna alinierea la cutumele traditionale sau renasterea fiecaruia dintre noi, dar este si un bun moment de introspectie, de verificare a noastra sau de noi alegeri.

"Nevoia" de sarbatori

Oamenii au nevoie de praguri, de repere temporale pe care le marcheaza ca fiind speciale si pe care le incarca cu semnificatii personale, dincolo de cele sociale. Asadar, in pragul sarbatorilor ni se intampla sa intram in contact cu momentul si cu timpul prezent si sa incercam sa constientizam ce se intampla cu noi in acel moment.

Aceasta atitudine prezenta poate aduce cu sine si o alta intrebare: Cine sunt eu? Cine este acea persoana care s-a pregatit sau nu pentru aceasta sarbatoare? Ce simte in pragul acesteia?

Ne putem verifica scopurile in care investim timp si resurse, ne confruntam cu idealurile si cu dorintele noastre, privim persoanele din jur si locul in care ne aflam. Acesta este momentul in care suntem dispusi sa facem alegeri sau sa negociem cu noi insine, in incercarea de a deveni mai impliniti.

Se vorbeste despre o serie de valori care se amplifica in aceasta perioada, iar cele mai importante sunt capacitatea de a iubi, de a darui, de a ierta sau de a privi cu modestie si plecaciune catre ceea ce ne inconjoara. In acest context, acestea sunt valorile universale pentru a depasi conditia umana generala. De aceea, va invit sa descoperiti toate comorile din sufletele voastre, pentru ca in aceasta stare puteti darui celorlalti frumusetea sufletului vostru!

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Postul si rugaciunea vazute altfel, #post Paste efecte pshici, #rugaciune efecte psihic, #sarbatori efect psihologic, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi