O noua stiinta s-a nascut la Philadelphia: "Happyology", disciplina fericirii

Marti, 30 Iunie 2009, ora 19:20
1949 citiri
O noua stiinta s-a nascut la Philadelphia: "Happyology", disciplina fericirii

Ce poate fi mai potrivit pe timp de recesiune mondiala decat un congres in premiera pe tema ... gandirii pozitive?

Este exact ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta in SUA, cand aproape 1.500 de specialisti in domeniu, psihologi, pedagogi, cercetatori sau sociologi, s-au reunit la Philadelphia, in cadrul primului Congres Mondial de Psihologie Pozitiva.

Psihologul Karen Reivich, una dintre gazdele reuniunii, a precizat in discursul de deschidere ca intalnirea isi propune sa descifreze secretele celor care au nu doar o viata frumoasa ci pur si simplu infloritoare, dar si sa stabileasca anumite directii demne de urmat de cei care isi propun un asemenea tel inalt in viata, informeaza revista de specialitate Psychology in the News.

Foarte complicate si greu de atins obiective, in conditiile in care jumatate din populatia globului isi cauta de lucru iar cealalta jumatate strange din dinti si accepta toate compromisurile ca sa ... isi mentina randurile.

Invitat de onoare a fost Martin Seligman, unul dintre pionierii si fondatorii gandirii pozitive ca specializare aparte in cadrul psihologiei.

In comunicarea sa, el a vorbit despre faptul ca oricui i se poate intampla ca norocul sa i se schimbe de pe o zi pe alta, la fel ca si situatia materiala. In asemenea cazuri ar trebui sa fim pregatiti sa facem fata situatiei si sa descoperim alte surse de energie pozitiva, cum ar fi angajamentul in noi activitati sau relatiile cu rudele si prietenii.

Banii aduc, totusi, fericirea

Un alt aspect intens dezbatut de participantii la congres a fost cel legat de actualitatea zicalei "banii nu pot cumpara fericirea". Psihologul Ed Diener de la Universitatea din Illinois a vorbit pe larg despre diferentele dintre perceptia despre fericire in randul locuitorilor tarilor sarace si cea din tarile bogate.

Pe de alta parte, el atrage atentia asupra faptului ca depinde foarte mult de personalitatea fiecaruia modul in care percepem si valorizam bogatia materiala.

"Bunicii nostri nu castigau atatia bani precum castigam noi astazi si totusi 'stiau' sa fie cel putin la fel de fericiti", a declarat acesta.

Organismul uman functioneaza mai bine cand este fericit

Diener a mai spus ca o gandire pozitiva atrage dupa sine tot felul de alte efecte benefice: o sanatate mai buna, relatii statornice si perfomante profesionale.

"Cei mai multi nici nu stiu macar ca e bine sa fii fericit nu doar pentru starea de confort pe care o resimti ci si pentru ca organismul nostru 'functioneaza' mult mai bine intr-o asemenea stare de spirit", a mai spus el.

O alta teorie interesanta expusa la congres a fost cea prezentata de Michael Frese de la Universitatea Giessen din Germania, care a vorbit despre efectul stimulativ si energizant al muncii.

"O slujba este importanta datorita veniturilor pe care le aduce celui angajat. Dar este extrem de importanta datorita structurii emotionale in care intra cineva care are de lucru: socializarea cu colegii, stabilirea unor relatii de conducere si control sau de subordonare, obtinerea unor satisfactii profesionale, punerea in valoare a propriilor calitati", a explicat Frese.

Concluziile cercetarilor sale arata ca angajatii care se implica activ, cu opinii personale si proiecte indraznete, pot parea mai dificili dar cu siguranta au mai mult succes in cariera, iar in conditii grele, "cad in picioare".

Optimismul se invata

Karen Reivich a venit cu o initiativa extrem de indrazneata: optimismul, ca si principiu de viata, ar trebui studiat in scoli, lucru care se intampla in prezent in cadrul mai multor programe desfasurate pe teritoriul SUA, Marii Britanii si Australiei.

"Oamenii optimisti, cu un spirit elastic, nu raman cantonati in problemele lor ci incearca sa le rezolve, dupa ce le intorc pe toate fetele. Ei inteleg ca, in cele mai multe situatii de criza, solutiile vin din interior, din modul de perceptie a lucrurilor, de ceea ce ei considera ca este prioritar si cu adevarat important, si ce nu".

Reivich recomanda tuturor celor care vor sa invete sa gandeasca pozitiv sa isi petreaca macar cateva minute zilnic rememorand lucrurile bune care i s-au intamplat sau pe care le-a facut.

La fel de reconfortante pentru sanatatea noastra psihica sunt si relatiile cu ceilalti. "Ceilalti conteaza", trebuie sa fie unul dintre principiile de baza ale vietii noastre, mai spune aceasta.

O noua ramura a psihologiei: stiinta de a fi fericit

In incheierea lucrarilor congresului, James Pawelski, profesor la Penn's Positive Psychology Center, a propus introducerea unei noi discipline in psihologie: "happyology", mai precis dezvoltarea capacitatii de a fi fericit.

Dupa ce, zeci de ani, psihologii s-au straduit sa descifreze tainele ascunse in ungherele cele mai intunecate ale mintii omenesti cuprinse de diverse boli mentale, a venit vremea ca ei sa dea o mana de ajutor omenirii aducand-o pe bancile scolii pentru a o invata sa gandeasca optimist dar realist totodata, si sa cunoasca fericirea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#congres gandire pozitiva, #Congres Psihologie Philadelphia , #psihologi