Oamenii cu personalitate toxica - cum ii recunoastem, cum ne ferim de ei

Sambata, 03 Martie 2012, ora 17:42
91342 citiri
Oamenii cu personalitate toxica - cum ii recunoastem, cum ne ferim de ei

Traim intr-o lume in care stirile care alimenteaza teama se vand cel mai bine. De aceea, existenta unor oameni care ne pot face rau doar prin simpla lor prezenta poate parea doar o poveste fabricata pentru a se incadra in acest trend. Insa pericolul este real, iar psihologii argumenteaza acest lucru.

Majoritatea dintre noi am auzit vorbindu-se despre vampiri energetici. Isabelle Nazare-Aga, psiholog francez, prefera sa ii numeasca altfel in cartea sa "Manipulatorii sunt printre noi". Dupa cum spune si titlul, autoarea ii numeste manipulatori, perversi narcisisti sau oameni cu personalitate toxica, potrivit PSYCHOLOGIES.com.

Cine poate fi un astfel de manipulator

Poate fi un cunoscut, un coleg de serviciu, patronul, un prieten sau o prietena sau chiar cineva din familie. Atragatori, prietenosi, uneori rezervati, acesti oameni pot fi foarte placuti la prima impresie. Dar foarte repede, dupa contactul cu ei, ne putem simti nelinistiti, epuizati sau prada unei stari de rau nedefinit.

Isabelle Nazare-Aga spune ca acesti manipulatori nu sunt numerosi (2 sau 3% din populatie), dar influenta lor nefasta nu este de neglijat. "Fiecare dintre noi avem tendinta de a fi uneori manipulatori, dar este o mare diferenta intre a manipula din cand in cand si a fi manipulator tot timpul", precizeaza aceeasi autoare

Actori innascuti

Ce le este caracteristic manipulatorilor? Aceste persoane "speciale" sunt ca niste virusi. Au nevoie de ceilalti pentru a se pune in valoare, pentru a se simti superiori, iar aceasta "nevoie" a manipulatorilor ii saraceste pe cei cu care intra in contact la nivel energetic.

Au mai multe fete. Pot fi extrovertiti, oameni de lume, seducatori, cultivati, altruisti, dar si timizi, autoritari sau tiranici. Pot trece de la o aparenta la alta in cateva secunde. Pot fi si foarte amuzanti, foarte originali. Toate acestea ii ajuta sa manipuleze.

Cum poate fi recunoscut un manipulator

Destul de dificil de recunoscut aceste personalitati toxice, care se ascund sub masti diferite. Isabelle Nazare-Aga a identificat o serie de aspecte care ne pot pune pe ganduri daca le observam la o persoana. Printre aceste sunt: autocompatimirea, culpabilizarea frecventa, critici numeroase aduse altora, lipsa de responsabilitate, schimbari frecvente de opinie, minciuna, gelozie, exprimare ambigua.

Autoarea spune: "daca aveti sentimentul de nu fi liberi, de a nu fi in largul vostru, de a nu fi senini, de a va gandi insistent sau de a vorbi despre o persoana chiar daca este sau nu este de fata, atunci probabil aveti de a face cu un manipulator".

Persoane incapabile de afectiune

Manipulatorii sunt constienti de raul care il provoaca? " Nu", raspunde Isabelle Nazare-Aga. "Dar sunt constienti de influenta pe care o au asupra altora. Nu au puterea de a se maturiza afectiv, raman ancorati in copilarie. Sunt adulti care au aceleasi reactii ca un copil de cinci ani, caruia ii place sa smulga picioarele la muste, fara a realiza ca le doare. Nu au capacitatea de a observa suferinta la ceilalti. Ii folosesc doar pentru a-si satisface propriile nevoi. Manipulatorii nu iubesc pe nimeni".

Te nasti sau devii manipulator?

Autoarea a observat la unii copii mici tendinte excesive de manipulare. Dar nu exista un profil. Unii dintre viitorii manipulatori nu se pot maturiza psihic deoarece au fost privati de afectivitate in copilarie, altii pur si simplu s-au nascut cu dorinta de a fi mereu in centrul atentiei, de a domina, de a se folosi de ceilalti.

Personalitatea acestora este necesar a fi corectata inca din copilarie pentru ca la varsta adulta este foarte greu, chiar imposibil. De ce? Pentru ca manipulatorii nu doresc sa se schimbe. Ei cred ca detin adevarul, iar ceilalti exista doar pentru a le face pe plac.

Cum putem contracara influenta manipulatorilor

Fiecare dintre noi putem deveni o victima. Situatia se complica in cazul mariajului cu o astfel de persoana. Autoarea studiului este categorica si spune ca toate visele de fericire maritala sunt inutile in acest caz. Cel mai indicat, in cazul unui manipulator, este evitarea persoanei. Cand este necesara o relatie, este indicata o contra-manipulare: evitarea unei conversatii normale, eschivarea prin umor si ironie.

A fi victima unui manipulator creeaza o confuzie mentala enorma. O bulversare emotionala care impiedica gandirea rationala. Manipulatorii nu se pot contacta la energia universala, si prefera sa o ia de la ceilalti. In cazul marilor aglomerari urbane, posibiltatea de a intra in legatura cu astfel de persoane creste.

De aceea fiecare dintre noi trebuie sa apelam la acele modalitati care ne redau echilibrul sufletesc si refac energia vitala: iesirea in aer liber, contemplarea naturii, rugaciunea.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#vampiri energetici, #manipulatori, #narcisism, #personalitate toxica, #atac energetic , #psihologi