Plictiseala la serviciu, cauza a epuizarii?

Joi, 07 Iunie 2012, ora 18:17
5307 citiri
Plictiseala la serviciu, cauza a epuizarii?

Plictiseala la serviciu poate fi invidiata de toti cei care sunt coplesiti de munca, insa in realitate este un fenomen care se poate dovedi periculos, prin implicatiile pe care le poate avea.

Pauzele de cafea se prelungesc, mail-ul este consultat de doua zeci de ori pe zi, telefoanele in afara serviciului devin mai numeroase... Acestea pot fi cauzate de o lipsa temporara de activitate, insa adesea sunt urmari ale plictiselii la birou.

Daca legat de fenomenul epuizarii la munca prin suprasolicitare se trag numeroase semnale de alarma, faptul ca si plictiseala poate duce la epuizare este un lucru mai putin cunoscut. In acest caz, nu stresul este cel care provoaca epuizarea, ci absenta provocarilor, aflam din Journal du net.

Iata cateva sfaturi pentru a redescoperi interesul pentru munca si pentru a evita zilele blocate de inactivitate.

Constientizeaza plictiselii

Inainte de a lua masuri impotriva plictiselii este necesar sa analizam situatia. O munca eficienta presupune si pauze scurte in timpul zile: putem discuta cu colegii cateva minute la o cafea, putem da un telefon sau putem naviga putin timp pe Internet.

Insa situatia se complica atunci cand preocuparile personale ne ocupa o mare parte din timpul de lucru, cand ne prefacem fata de colegi ca suntem foarte ocupati sau cand ne simtim epuizati dupa o zi calma.

De asemenea, ar trebui sa ne intrebam despre interesul pe care il avem fata de munca. Plictiseala in combinatie cu pierderea motivatiei este un fenomen periculos.

Obtinerea unor sarcini mai interesante

Adesea, plictiseala la serviciu poate veni dintr-o subexploatare a capacitatilor intelectuale. Ai senzatia ca poti mai mult si mai bine, insa toata ziua trebuie sa rezolvi aceleasi sarcini marunte, ce tin de rutina.

Contrar a ceea ce ne imaginam, seful, de obicei, nu are nicio idee despre frustrarile noastre. De aceea a purta o discutie onesta cu managerul este cel mai indicat pas pentru a obtine o valorificare a capacitatii de munca. Sarcini noi si interesante pot inlatura rutina si readuce interesul pentru munca.

Descoperirea finalitatii muncii

Epuizarea prin plictiseala isi poate avea originea si intr-o pierdere a sensului muncii. Atunci cand nu cunostem finalitatea, motivatia poate disparea. Pentru a reda valoare sarcinilor de lucru este necesar sa fim la curent cu o viziune mai generala a firmei unde lucram. La solicitarea noastra, managerul ne poate arata care este rolul nostru in proiectul de ansamblu. A fi constient ca partea lucrata de tine este indispensabila pentru un intreg poate reda motivatia.

Cautarea provocarilor profesionale

Una dintre cauzele principale ale plictiselii la serviciu este lipsa provocarilor profesionale. Comunicati angajatorului care sunt ambitiile legate de munca, propuneti-va obiective concrete pe care sa le atingeti, solicitati un curs de perfectionare, gasiti noi modalitati de a fi eficienti in munca.

Relatii bune cu colegii

O zi la birou nu se rezuma numai la masa de lucru si la computer. Profitati de momentele de respiro pentru a stabili relatii bune cu colegii. Cateva minute la o cafea sau cateva glume in pauza de masa destind atmosfera si nu reprezinta timp pierdut. Cei afectati de plictiseala sunt de obicei iritabili in relatiile cu colegii si nu se simt in largul lor la serviciu.

Utilizarea eficienta a pauzelor

Adesea chiar pauzele pe care ni le oferim la serviciu reprezinta o pierdere de timp. Mail-uri si telefoane personale, navigare pe Internet, uneori chiar acestea ne plictisesc. Pauzele pot deveni motivante daca le folosim pentru a ne informa si pefectiona intr-un domeniu care ne intereseaza.

O marire de salariu

Deseori, se acumuleaza frustrari deoarece consideram ca nu suntem remunerati pe masura muncii, iar acest lucru ne face sa ne pierdem motivatia. Obtinerea unei mariri de salariu, in urma unei discutii deschise cu seful, poate fi un motiv bun pentru a lucra eficient, fara ca plictiseala sa intervina.

Schimbarea locului de munca sau reconversia

Uneori cu toate incercarile noastre de a remedia problemele, mediul de la serviciu ramane in continuare plictisitor: un sef care nu vrea sa delege din sarcinile interesante, salariu nemotivant, colectiv care nu ne este pe plac. Desigur ca in acest caz cea mai buna metoda este un alt loc de munca. Nu este ceva simplu, insa uneori se impune aceasta schimbare.

O alta schimbare radicala, pentru cei care nu gasesc implinire in profesia pe care o au, este reconversia. Acesta este un proces mai dificil, de aceea trebuie cantarite bine toate aspectele financiare si de alta natura pe care le presupune o eventuala recalificare.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#epuizare serviciu cauze, #plictiseala job, #plictiseala serviciu, #loc munca nemotivant, #plictiseala loc munca solutii , #psihologi