Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand creierul si corpul nu coopereza apar bolile

Marti, 17 Martie 2015, ora 12:07
13574 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand creierul si corpul nu coopereza apar bolile
Foto: Arhiva personala

Suntem sanatosi atunci cand partea noastra mentala si cea corporala coopereaza, asculta semnalele una alteia, de regula, sunt in relatii bune. Simptomele somatice, care ne-ar putea indica existenta unei boli, apar atunci cand cele doua parti sunt in conflict si nu mai tin cont una de cealalta.

Avem tendinta de a crea o disociere intre psihic si fizic si sa le tratam ca fiind distincte, neraportandu-ne la noi ca la un intreg, atrage atentia psihoterapeutul Alexandra Demian.

Cum apar aceste simptome?

Simptomele sunt primele semnalmente ale unei posibile boli, pe care incercam sa le tratam in prima instanta prin consultarea unui medic sau administrarea unor medicamente. Este foarte indicat sa facem asta pentru a clarifica sursa problemei cu care ne confruntam.

Atunci cand vorbim despre o somatizare, cel mai probabil nu ne vom confrunta cu o afectiune la nivel fiziologic, ce poate explica intr-o forma logica ce resimtim ca si simptomatologie.

Somatizarea poate fi interpretata ca un mesaj pe care il transmite partea psihica laturii fizice din noi. Cumva, resimtim la nivel fiziologic imposibilitatea cu care se confrunta psihismul nostru interior. Aceasta neputinta se poate traduce in emotionalitate negativa, care ne indica existenta unor probleme, a unor presiuni sau imposibilitati.

Se intampla sa suferim o ruptura in cuplu, sa trecem printr-un divort, sa ne confruntam cu diverse temeri, sa avem un sentiment al devalorizarii personale, sa consideram ca suntem vinovati, dezamagiti sau umiliti. Ce facem cu toate aceste trairi emotionale negative? Incercam sa le acoperim, in incercarea de a ne imbunatati situatia, dar astfel ne cream conflicte interioare ce trebuie rezolvate si se exprima prin diverse simptome la nivel fiziologic.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: De ce nu esti fericit in cuplu? Parintii sunt de vina

Practic, somatizarea este o reactie a corpului ca raspuns la imposibilitatea, neacceptarea sau nerezolvarea unor probleme.

Iata cateva exemple ale legaturii dintre simptome si posibilele cauze psihologice:

Problemele la nivelul ficatului pot aparea atunci cand persoana trece prin diverse stari de ingrijorare sau are o dificultate de adaptare la situatii care o fac sa simta furie si nemultumire. Ficatul este partea corporala unde se acumuleaza furia refulata. Dupa o perioada lunga de retinere a furiei, nu vom face o criza de nervi, dar este posibil sa facem o criza de ficat.

Hipertensiunea poate aparea atunci cand ne confruntam cu o persoana hiperemotiva, care traieste foarte intens situatiile cu care se confrunta si isi doreste foarte mult sa gaseasca mijloacele prin care ii poate multumi pe ceilalti; mesajul transmis de simptome este sa-si redefineasca responsabilitatea si limita dintre ei si eu.

Gripa sau raceala resimtita foarte des si fara a ne expune la factori care sa o declanseze ne poate transmite ca este necesar sa luam o pauza si ca nu mai putem continua asa. Ne simtim sufocati de diverse situatii si vom cauta sa gasim raceala sau gripa ca si mijloace de a scapa de acolo.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Anxietatea, teama de nimic concret

De regula, intampinam mai multe tipuri de blocaje atunci cand somatizam: blocajul fizic, emotional, mental sau in unele cazuri si spiritual.

Pentru a putea evita un anumit blocaj sau sa iesim din diferite episoade somatice, in primul rand am putea sa ne identificam emotiile in legatura cu ceea ce ni se intampla, sa ne asumam responsabilitatea pentru a alege cum sa reactionam si sa incercam sa confruntam problemele experimentand solutiile pe care le generam.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Creierul si aparitia bolilor, #simptomele somantice, #psihic legatura fizic boli, #boli fond psihic, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi