Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce probleme psihice ascunde fenomenul selfie

Marti, 15 Septembrie 2015, ora 14:08
9611 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Ce probleme psihice ascunde fenomenul selfie
Foto: Arhiva personala

Fenomenul selfie a devenit atat de cunoscut in ultima vreme incat putem sa spunem ca a face selfie-uri este deja un trend, asociat de multe ori cu activitatea de pe diferite site-uri de socializare. Astfel de fotografii tip autoportret ajung sa fie nelipsite din telefoanele sau de pe paginile de socializare ale diferitelor persoane.

Nu ne putem referi la o anumita categorie de varsta care ar prefera in mod special fotografiile cu sine sub acest tipar.

Fenomenul e mai comun in randul celor care utilizeaza telefoanele mobile si Internetul in incercarea de a inlesni procesul de socializare si interconectarea cu ceilalti.

Practic, selfie-ul ne ajuta sa ne prezentam imaginea personala, in incercarea de a impartasi ceva din starea care o insoteste sau din contra, sa obtinem impresii si diferite motivatii pentru a o modifica pe cea pe care o traim deja, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Pentru a putea descrie si mai bine fenomenul selfie, lipsindu-ne de generalizare si referindu-ne cu predilectie la momentul in care el poate afisa un dezechilibru in imaginea personala si proiectarea ei in exterior, vom trece in revista termeni asociati care pot ascunde o suferinta sau o problema personala in randul celor care se pozeaza excesiv.

A lansat o carte de 900 de pagini cu selfie-uri - Provocarea pentru Kim Kardashian vine din Romania? Interviu

Asadar, ne referim mai intai la imaginea de sine ca fiind expresia concretizata a felului in care o persoana se vede pe sine sau se reprezinta pe sine. Aceasta se refera la perspectiva individuala asupra propriei personalitati.

In formarea acesteia amintim importanta parerii celorlalti, elementele exterioare pe baza carora se formeaza parerea lor si modalitatea in care perceptia lor ne influenteaza conduita si motivatia, prin prisma imaginii de sine.

In cazul in care urmarim formarea unei imagini personale din parerea celorlalti, prin postarea unor imagini cu noi insine, asteptand confirmarea lor, ne putem confrunta cu o stima de sine joasa, cu o imagine neconsolidata, vulnerabila, macinata de incertitudine si neliniste, dependenta intr-o oarecare masura de factorii externi.

De ce este atat de importanta pentru noi? Deoarece ea ne influenteaza comportamentele, relationarea cu ceilalti, dar si proiectarea in diferite activitati pe care noi le avem, influentandu-ne motivatia in functie de polul la care ne aflam.

Auzim adesea termenul de narcisist, asociat fenomenului selfie. Ceea ce ar trebui sa stim este ca in spatele acelei nevoi de afisare a autoimportantei, a preocuparii excesive fata de frumusetea, puterea sau reusitele personale sau a preocuparii pentru obtinerea admiratiei celor din jur se afla adesea numeroase goluri emotionale, care au nevoie sa fie umplute prin nenumarate confirmari din partea publicului.

Vorbim despre o mentinere in echilibru fals a unei imagini de sine subrede prin prisma aprecierilor din partea altor persoane.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Criticul interior, dusman sau prieten?

Un alt punct de vedere negativ in intelegerea utilizarii selfie-urilor este faptul ca se mentine sentimentul singuratatii sociale. De regula, persoanele care se fotografiaza excesiv apar neinsotite sau nu au mijloace directe de interactiune decat prin intermediul lumii virtuale.

Rusinea, timiditatea, imaginea de sine negativa sunt aspecte care raman nevazute, in spatele ecranului persoana reusind sa traiasca pentru cateva momente, in sens superficial si inselator pentru sine insasi, bucuria de a fi cu ceilalti.

Deoarece uneori nu reusim sa facem fata unei multitudini de frustrari si sentimente negative sau diferitelor probleme cu care ne confruntam, ne cautam parghii prin care sa ne ascundem de noi insine si prin care sa ne hranim pentru moment cu aprecierile celorlalti.

Afisam imagini cu noi care le arata celorlalti o alta persoana, diferita de a noastra, incercand sa obtinem stari diferite despre noi de la ceilalti.

Astfel, problema pentru fiecare dintre noi, atunci cand vorbim despre selfie-uri, apare atunci cand imaginea noastra este distorsionata intr-una falsa si inselatoare, in special atunci cand incercam sa ascundem ceva de noi insine, prin oglindirea in ceilalti.

Cand devine o problema majora

O putem numi o problema majora raportandu-ne atat la efectele psihologice pe care le poate avea, dar si la frecventa cu care imaginile noastre apar.

Ne fotografiem de cateva ori intr-o zi, alegem sa si postam fiecare poza a noastra de tip selfie, toate acestea intr-un efort sustinut si de lunga durata?

Atunci imaginea noastra devine atat de subreda, incat avem nevoie in permanenta de schimbarea reflectiei noastre in oglinda, dezvoltand dependenta fata de afisarea noastra si fata de obtinerea atentiei celorlalti.

Este iarasi un real pericol pentru noi atunci cand perceptia despre noi insine este atat de distorsionata incat nu mai putem percepe realitatea dincolo de mediul virtual, negasind nicio motivatie interioara, deoarece am pierdut legatura cu noi insine.

Schimbarea starii de dispozitie in functie de impactul pe care imaginea noastra o are ne trage iarasi un semnal de alarma, precum si faptul ca ne putem expune pericolelor in cautarea ineditului, pentru a atrage atentia.

Nu in ultimul rand, putem mentiona fenomenul de izolare sociala ce alimenteaza aceasta transpunere a noastra virtuala ca singura modalitate de interactiune cu ceilalti.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Fenomenul selfie, #ce denota selfie, #manie selfie explicatii, #persoane selfie retele sociale psiholog, #psiholog fenomen selfie, #Alexandra Demian psihoterapeut , #psihologi