Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cu banii la comun in cuplu sau separat?

Marti, 04 August 2015, ora 13:12
9393 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cu banii la comun in cuplu sau separat?
Foto: Arhiva personala

Intr-un cuplu, pe langa reglarea emotionala si sentimentala, cunoasterea si autocunoasterea, investirea timpului si a resurselor personale in dezvoltarea si mentinerea relatiei, apar de multe ori aspecte legate de partea materiala.

Adesea, insa, evitam sa le aducem in prim plan, ca subiecte importante, de cele mai multe ori din teama de a nu fi rau interpretati, ca fiind materialisti, interesati sau tematori.

Pe langa faptul ca ne dorim sa ne cunoastem din punct de vedere al ocupatiei si al satisfactiei financiare, ar fi interesant sa discutam cu celalalt despre cum vede el/ea viata in cuplu sub aspectul material: care ii sunt exemplele de viata, daca isi manifesta un interes mai crescut pentru obiectivele comune si mai putin pentru cele individuale, cum s-ar putea caracteriza atunci cand se iau in discutie banii, cat este de deschis/a la negociere atunci cand este nevoit/a sa faca diferite alegeri etc.

Cu toate aceste date devenite cunoscute este necesar sa constientizam ca viata in doi are, pe langa romantism, libertate, castigarea independentei fata de familia de origine, si o mare responsabilitate fata de modalitatea in care vom trai si vom gestiona evenimentele din viata noastra, atrage atentia psihoterapeutul Alexandra Demian. In aceasta responsabilitate putem incadra si aspectele financiare pe care vrand-nevrand trebuie sa le aducem in centrul discutiilor noastre.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Tu cum iubesti? Tipologiile indragostitilor

Avand in vedere ca incapacitatea gestionarii finantelor poate produce probleme majore intr-o familie, se pune problema: este mai bine cu banii la comun sau separat? Inainte de a discuta despre ce presupune fiecare dintre cele doua variante, putem aminti cateva situatii cu care ne confruntam personal si social.

Astfel, in prezent familia sau cuplul stabil se formeaza din ce in ce mai tarziu, ceea ce face ca si acomodarea si adaptarea la celalalt sa se desfasoare mai greoi, din cauza fixarii comportamentelor individuale si a reducerii flexibilitatii.

Dificultatea gasirii unui loc de munca si apoi confruntarea cu cerintele sale, dificultatea in gestionarea resurselor financiare in vederea obtinerii satisfactiei cresc nivelul de anxietate strans legata de indeplinirea nevoilor personale, in primul rand, ceea ce face foarte dificila orientarea catre indeplinirea nevoilor celuilalt.

Faptul ca o stabilitate financiara se obtine cu greu ne indeparteaza de la adoptarea unor decizii de viata cum ar fi casatoria, aparitia unui copil - de teama de a nu putea onora rolurile care ni se cuvin in cadrul familiei.

Independenta financiara intr-o relatie nu este un tel intocmai de neatins, dar nu sustine cuplul nicidecum, daca nu este insotita de intelegere si flexibilitate.

Independenta economica a femeii a redimensionat si raporturile dintre sexe, cu modificari profunde in structura rolurilor de familie, dar si a redistribuirii responsabilitatilor, fapt ce poate fi neacceptat de unul dintre parteneri.

Dincolo de toate aceste probleme cu care ne confruntam atunci cand luam o decizie in privinta alocarii bugetului membrilor familiei, gestionarea banilor la comun este cea mai frecventa forma de abordare. Aceasta alegere intareste increderea in parteneri, creeaza o legatura stransa intre cei doi, ii ajuta sa mentina si sa investeasca in longevitatea cuplului, prin fixarea obiectivelor comune.

Pentru ca aceasta varianta sa functioneze este necesara punerea la comun a responsabilitatii gestionarii banilor, a eventualelor economii, a indeplinirii unor nevoi reciproce, fara a le transforma in motive pentru un eventual repros.

Cu banii separat, implicarea in relatie nu este niciodata totala

Cu banii separat se pare ca niciunul dintre parteneri nu va trebui sa renunte la obiceiurile de dinainte si se poate lauda cu independenta financiara dobandita. Cei care adopta un astfel de sistem financiar considera ca este suficient sa puna la comun sentimentele si grija fata de celalalt. Cu toate acestea, multe lucruri raman necunoscute despre celalalt, iar implicarea in relatie nu este niciodata totala.

Un alt sistem ar presupune existenta unui buget partial, in care o suma de bani din veniturile fiecaruia sa fie alocata unor cheltuieli comune, iar restul sa fie gestionat de fiecare dupa bunul plac.

Pragmatismul si modalitatea de impartire a banilor are legatura cu felul in care gandim si simtim atunci cand ne legam intr-un fel sau altul.

Astfel, putem aminti aici nevoia de independenta, teama de a nu fi inselat, pe fondul unei mari neincrederi, existenta unor experiente personale nefavorabile, modele conjugale apropiate, care au reusit sau din contra, sentimente de culpabilitate fata de celalalt, incapacitatea de a oferi si de a primi, incapacitatea de a negocia si de a lua decizii la comun, teama de a nu-l pierde pe celalalt, in cazul in care cerem mai mult decat este dispus sa ne ofere, dorinta mentinerii unui raport de egalitate a rolurilor si indepartarea frustrarii de a castiga mai putin decat perechea, teama de a fi refuzat si respins in urma unei cereri.

Este clar ca solutia cea mai buna apartine fiecaruia, atat timp cat asigura functionarea cuplului si bunastarea pe termen scurt si lung a partenerilor. In schimb inainte de a lua o decizie, ne putem intreba ce anume ne determina sa luam acea hotarare si nu alta.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Bani separat sau la comun, #cuplu bani comun, #cuplu bani separat psiholog, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi