Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Forme ale auto-agresivitatii si cauzele lor paradoxale

Marti, 09 Iunie 2015, ora 08:35
13815 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Forme ale auto-agresivitatii si cauzele lor paradoxale
Foto: Arhipa personala

Sunt situatii in care zilnic suntem expusi numeroaselor acte de auto-agresiune acceptate social. Acestea ar fi consumul excesiv de alcool, fumatul, infometarea, faptul ca lucram mult mai multe ore peste programul nostru si putem continua.

Totodata, sunt si acele forme de manifestare care presupun ranirea propriu-zisa a propriei persoane, provocand o durere fizica imediata. Acestea sunt comportamente prin care ne vatamam constient sau nu, expunandu-ne sinele fizic si emotional prin modalitati extrem de riscante si daunatoare.

Desi aceste comportamente agresive sunt indreptate asupra propriei persoane, ele se dezvolta paradoxal ca si mecanisme de aparare, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian. Ne ranim si ne provocam o durere, in special fizica, pentru a acoperi suferintele emotionale.

Fenomenul auto-agresivitatii reprezinta un comportament deliberat, cu scopul iluzoriu de a elibera o durere emotionala. Neputand fi gestionata, aceasta devine intolerabila. Gravitatea acestor acte vine din faptul ca ele sunt de multe ori ascunse de ceilalti si nu apartin unei anumite categorii de persoane, ci se produc indiferent de varsta, gen, religie, orientare sexuala sau nivel educational.

Asta inseamna ca astfel de comportamente auto-agresive se regasesc de multe ori si in randul copiilor si adolescentilor care nu reusesc sa inteleaga ceea ce simt si nici sa genereze solutii, cautand ajutor in cei apropiati.

De ce apare

Auto-agresivitatea poate fi un mecanism de aparare, o modalitate de evadare din realitate, o cerere de ajutor, o modalitate de a avea contact cu sine, o posibilitate de control a propriilor sentimente si ale celorlalti, un mod de autopedepsire etc. Numarul mare de functii si motivatii face necesara gruparea acestora in patru categorii dupa cum urmeaza:

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Cand creierul si corpul nu coopereza apar bolile

Reglarea afectivitatii - oamenii care se auto-mutileaza se simt separati de corpul, mintea sau sufletul lor, existand o disociere in interior. Prin auto-agresivitate se incearca sa se aduca in echilibru corpul cu sentimentele tulburatoare. Valideaza durerea interioara printr-o expresie a durerii in exterior.

Comunicarea - adesea simtim pierderea controlului asupra gandurilor, sentimentelor si actiunilor noastre, avand o capacitate foarte mica de a le regla. Auto-vatamarea este de data aceasta folosita ca modalitate de a transmite ceea ce nu se poate verbaliza. Ranile care raman sunt considerate urme ale propriei trairi subiective, ale propriei experiente, care adesea nu sunt luate in considerare de ceilalti.

Amortirea psihologica - cei care se auto-agreseaza experimenteaza un sentiment de amortire psihologica, nu reusesc sa simta si sa se simta ca parte din "obiectele" din jur. Provocarea lor este incercarea continua de a iesi din starea de amorteala si sa inceapa sa simta. Epuizarea lor se reflecta in exprimarea concreta a durerii pe corpul fizic, printr-un limbaj "scris" prin diferite rani care se pot provoca.

Controlul si autopedepsirea - acestea se obtin prin reluarea in scena a unei traume si incercarea de a o anticipa tocmai prin acele acte de agresiune provocate impotriva propriei persoane.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Personalitatea victimelor si ce ascund ele

Indiferent de motivatia psihologica a actelor de auto-agresiune, ranile emotionale sau fizice nu sunt o dovada a faptului ca emotiile noastre sunt reale, ca in felul acesta ne putem calma sau din contra stimula, ca vom primi mai multa atentie sau ca in sfarsit vom reusi sa comunicam ceea ce nu am reusit niciodata.

Ceea ce este important de specificat este faptul ca in randul adolescentilor auto-agresivitatea este mai comuna decat ne putem noi gandi si, daca pentru unele dintre persoanele care aleg acest tip de comportament se intampla o data sau de cateva ori sa-si faca rau, exista altele care folosesc aceste metode de fiecare data cand se afla intr-o situatie stresanta sau cand se confrunta cu nelinisti pe care nu le pot controla.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Auto agresivitatea si cauzele sale, #de ce isi fac rau unii, #auto mutilare cauze psiholog, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi