Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Personalitatea victimelor si ce ascund ele

Marti, 10 Martie 2015, ora 12:02
5692 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Personalitatea victimelor si ce ascund ele
Foto: Arhiva personala

A fi victima este un rol pe care ni-l asumam in relatie cu ceilalti, care descrie o persoana nesigura, cu dispozitie schimbatoare, neajutorata, marcata in general de suferinta.

Victima se manifesta intotdeauna in urma unor actiuni ale unui persecutor si are nevoie de un salvator, care sa o poata ajuta sa iasa din situatie. Aceste roluri formeaza un triunghi al dramei, cu pozitii care se pot modifica, in asa fel incat o victima poate ajunge sa fie persecutor si invers, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Alexandra Demian.

Este posibil ca pe parcursul timpului fiecare dintre noi sa fi ocupat aceste pozitii in functie de situatiile cu care ne-am confruntat. Dar este drept ca am intalnit in jurul nostru persoane care parca raman intotdeauna in rolul de victima si nu pot parasi aceasta stare, ca si cum ar face parte din personalitatea lor.

In acest caz, ne putem confrunta cu o masca pe care o persoana alege sa o poarte pentru a ascunde anumite rani emotionale si este strans legata de personalitatea dependenta. O astfel de victima este o persoana care isi creeaza tot felul de dificultati in viata, pentru a atrage atentia.

Atunci cand doreste sa atraga atentia prin diverse mijloace, in realitate incearca sa se simta suficient de importanta pentru a primi ajutor. Este o persoana care are tendinta de a da o forma dramatica lucrurilor care se intampla, iar un mic incident poate lua proportii imense in perceptia sa.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Dependenta - cauzele psihologice

Cum se manifesta personalitatea dependenta in rolul de victima?

In primul rand, aceste persoane se confrunta cu dificultatea de a lua decizii in privinta propriei persoane si vor avea nevoie de parerea si sustinerea celorlalti. Auzim adesea expresia "nu mai suport" sau "toate mi se intampla mie" ca forma de a cere ajutor in mod indirect prietenilor, familiei sau colegilor de munca.

Astfel de personalitati pot fi intelese ca si neimplicate sau inactive, lipsite de tonus si energie si cu nevoia de a face orice activitate impreuna cu cineva. In acest caz, traieste situatia ca un schimb de afectiune in care a interactionat intr-un scop comun cu cineva.

O alta manifestare caracteristica este imposibilitatea de a cere ajutor in mod direct, iar atunci cand o va face accepta cu greu un refuz. Au tendinta de a se subpozitiona fata de ceilalti si prefera sa fie ghidati de ei, deoarece cred ca daca se descurca singuri, nimeni nu se va mai ocupa de ei pe viitor si vor ramane singuri. Vor evita acele persoane care sunt autoritare, in special la locul de munca, uneori chiar exagerand.

Emotia cea mai intens traita este tristetea pe care o simt la un nivel foarte profund, fara a o putea intelege sau sti de unde vine. Printre cuvintele pe care le folosesc sunt: "absent", "singur", "imposibilitate", "greutate", avand necesitatea de a atrage persoane langa ele care pot reactiona la astfel de cuvinte.

Astfel de persoane plang destul de usor, mai ales atunci cand vorbesc despre problemele sau incercarile lor.

Psihologie pe intelesul tau, cu Alexandra Demian: Stima de sine si extremele ei

Daca ne regasim cumva in acesta descriere am putea sa incepem o autoanaliza, pentru a descoperi de unde vin toate aceste comportamente si cum le-am dezvoltat, sa ne oferim capacitatea de a ne ierta pe noi si pe ceilalti, sa reglam relatiile cu cei care ne-au ranit si sa ne oprim din perpetuarea acestor stari si situatii in care ne complacem in pozitia de victima.

Pentru asta, trebuie sa ne acordam dreptul de a fi suferit candva, de a fi mai toleranti si mai plini de compasiune pentru noi insine si de a reveni noi insine, incetand sa mai credem ca avem nevoie de diverse masti pentru a ne proteja.

Alexandra Demian, psihoterapeut PsiConcept

Daca aveti vreo intrebare pentru medicii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Personalitatea victimelor, #persoane pozeaza victime explicatii, #personalitate dependenta victime psihoterapeut, #psihoterapeut Alexandra Demian , #psihologi