Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Comportamentul agresiv la copii

Miercuri, 14 Mai 2014, ora 19:38
7139 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Comportamentul agresiv la copii
Foto: Arhiva personala

Una dintre cele mai dificile situatii pe care parintii le au de gestionat este comportamentul agresiv al copiilor.

Acesta poate aparea doar o anumita perioda de timp sau poate fi frecvent, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea. Inca de la inceput este indicat sa fie gasite solutii eficiente de a fi gestionat. Acest timp de comportament consta de obicei in agresivitate in limbaj sau agresivitate fizica.

Copiii invata comportamentele agresive din media, din desene animate, de la alti copii si, din pacate, de multe ori de la parinti. De aceea, vestea buna este ca ceea ce este invatat poate fi dezvatat si invatat altceva in loc.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Infidelitatea in cuplu

De ce apare?

In general, copiii au un comportament agresiv fie ca sa atraga atentia parintilor, fie pentru ca simt furie si frustrare, fie atunci cand isi apara "teritoriul".

Aceasta ultima situatie apare cand, de exemplu, el se joaca si un alt copil vine sa se joace impreuna. El il va impinge pe "intrus", incercand sa il indeparteze.

In acel moment este bine sa respectam dorinta copilului de a se juca singur, dar, totodata, este bine sa intelegem ca, in acest caz, este nevoie sa ne jucam mai mult cu el, sa il invatam sa exerseze cooperarea si placerea de a fi impreuna cu ceilalti. Data viitoare s-ar putea sa observam o schimbare in acest sens, s-ar putea sa invite chiar el pe altii sa se joace impreuna.

Copilul simte frustrare sau furie cand, de exemplu, ii cerem sa intrerupa ceea ce face ca sa faca altceva.

In acest caz este nevoie sa ii validam frustrarea si sa il intelegem, sa ii vorbim bland si calm, sa-i dam motive pertinente pentru care a fost nevoie sa se intrerupa exact in acel moment. Sa nu uitam, inainte de a-i cere sa intrerupa ceea ce facea, sa-l atentionam, sa-l avertizam cu cateva minute inainte ca va fi nevoie sa faca acest lucru.

Copilul se poate simti furios sau frustrat pentru ca poate se simte inadecvat, incapabil sa faca anumite lucruri, poate apar in viata lui situatii pentru care nu are solutii (de exemplu este agresat la scoala de alti copii, poate l-a jignit un prieten, poate nu a obtinut anumite rezultate pe care si le dorea).

Cauzele pot fi multiple si de aceea este mare nevoie sa le identificam, ca sa stim exact cum are nevoie sa fie ajutat.

Cum actionam

Primul pas in gestionarea unui astfel de comportament este sa nu il blamam, ci sa cautam solutii, sa incercam sa intelegem cauzele, nevoile copilului care stau in spatele acestui comportament, emotiile pe care acesta le traieste. Intotdeauna este bine sa ne gandim ca un astfel de comportament este doar o solutie gresita prin care copilul isi satisface o nevoie.

Din acest motiv este absolut necesar sa folosim aceasta situatie ca pe o oportunitate de invatare, atat pentru parinte, cat si pentru copil. Daca parintii se adrezeaza direct acestuia, incercand sa il corecteze, nu vor face decat sa il intareasca. Copilul se va simti neinteles, inadecvat, va deveni mai frustrat sau mai agresiv, va intelege ca nu are voie sa-si exprime emotiile.

De aceea, in primul rand, pentru o comunicare sanatoasa cu copilul avem nevoie sa ne conectam cu el, sa simta ca facem lucruri impreuna cu el, nu pentru el. Sa ii vorbim cu calm, caldura, onestitate, aratandu-i ca il intelegem. Copiii au nevoie sa invete ca este in regula sa simta uneori furie sau frustrare, doar ca au nevoie de metode functionale de a gestiona astfel de emotii puternice.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum ne afecteaza singuratatea

Intotdeauna sa avem grija sa facem diferenta intre fapta si faptas. Fapta copilului este comportamentul agresiv. Asta nu inseamna ca el insusi este un copil agresiv. Facand aceasta diferenta, evitam astfel sa punem etichete.

Daca ii vom spune copilului ca el este agresiv, in timp, isi va asuma aceasta eticheta pentru ca isi va cstiga astfel o identitate, chiar daca este o identitate negativa.

Parintii pot fi modele. Daca ei aplica solutii bune in a-si gestiona furia, atunci copilul va fi receptiv la acestea.

De asemenea, parintii le pot vorbi copiilor despre propriile solutii. Acest lucru este bine sa se intample dupa ce episodul agresiv al copilului a incetat, cand toata lumea este calma si deschisa spre comunicare, in momentele petrecute impreuna, la cina sau cand copilul este dus la culcare.

Totodata este nevoie ca parintii sa valideze greselile copiilor pentru ca micutii au nevoie sa invete si ca este in regula sa gresim, pentru ca astfel invatam. Cum spunea Alfred Adler despre cum invatam sa inotam: facand greseli. Cand am facut toate greselile posibile, vom sfarsi prin a invata sa inotam.

Atunci cand copiii au un comportament agresiv, ii putem indrepta spre a desena ceea ce simt, le putem da o bucata de lut ca sa o framante (sau ii putem face un aluat din faina si apa), sa ne jucam cu el in mod creativ, sa ii dam alternative, sa ii amintim de situatii in care el a luat decizii bune (exemplele faptelelor sunt mult mai puternice decat vorbele), sa il incurajam constructiv.

Este foarte important ca un parinte sa gaseasca solutii eficiente de a gestiona comportamentul agresiv al copilului. Orice solutie de a il ignora sau de a ne adresa lui cu frustrare, duritate, agresivitate, violenta sau cu explicatii ce par ca nu se mai termina nu face decat sa il incurajeze.

Modele de comportament

Avem nevoie sa ne adresam cu atentie si caldura, sa aratam afectiune, sa ii imbratisam, sa le aratam intelegere si sa le spunem conectandu-ne cu ei "Vad ca esti foarte suparat acum. Putem lua o pauza ca sa ne calmam amandoi si sa vorbim mai tarziu". Sau putem parasi camera pentru cateva momente pentru ca situatia "sa se raceasca". Daca ne urmeaza, putem intra in baie.

Mai tarziu, il putem intreba "Poti vorbi acum cu mine?". Daca este tot furios, ii putem spune: "Poti orcand sa vorbesti cu mine atunci cand esti calm. Te iubesc si vreau sa te ascult atunci cand esti gata sa purtam o conversatie calma". De multe ori este suficient doar sa ii imbratisam. O imbratisare poate schimba atmosfera.

Cel mai important atunci cand vorbim cu copiii este conectarea. Daca nu ne simtim conectati cu copilul, nu vom obtine cu siguranta prea multe rezultate. Nefiind conectati, nu reusim sa le castigam coperarea.

Un alt lucru important este atitudinea. O atitudine calma, afectuoasa, fara superioritate si putere ii va face pe copii sa simta ca pot discuta cu parintele.

Al treilea lucru important este respectul. Respectandu-ne copiii ii invatam sa se respecte pe sine si pe altii.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Comporamentul agresiv la copii, #comporament violent copii cauze, #copii violenti explicatii, #copii agresivi cauze, #Mihaela Oancea psihoterapeut , #psihologi