Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - De ce vorbim in somn?

Miercuri, 17 Iulie 2013, ora 19:40

   

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - De ce vorbim in somn?
Toti avem nevoie de pauza. In esenta, somnul este o stare profunda de relaxare in care organismul si psihicul nostru se refac.

Organismul nostru are o inteligenta proprie. Dincolo de procesele pe care noi le desfasuram in mod constient, creierul nostru gestioneaza o multime de alte procese, fara ca noi sa fim "in control". Acest lucru se intampla si atunci cand dormim.

Noi nu suntem intotdeauna constienti de nevoile pe care le avem. Insa psihicul nostru le cunoaste foarte bine. De aceea, atunci cand nu ne satisfacem aceste nevoi in mod constient, isi gaseste singur solutii in momente in care nu suntem in control. Iar somnul este un astfel de moment, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

In timp ce dormim se poate intampla sa vorbim, sa radem, sa ne lovim partenerul, sa avem un somn agitat, cu motricitate intensa sau chiar sa ne miscam prin casa. Sunt mai multe posibile explicatii pentru astfel de manifestari.

Ele apar pe fondul unor perioade stresante, in care ne simtim anxiosi, infricosati, furiosi, trecem prin situatii afective dificile, esecuri, avem dificultati de relationare sau profesionale. De cele mai multe ori manifestarile din timpul somnului sunt chiar solutii pentru problemele cu care ne confruntam in perioada respectiva.

Pot aparea si in perioade aparent calme, in concediu

Totodata sunt o metoda prin care psihicul nostru se detensioneaza - in somn se intampla multe lucruri pe care nu le-am putea face cu ochii deschisi din cauza ca nu suntem dispusi sa suportam consecintele. De obicei aceste manifestari sunt periodice, pot dura cateva luni, dar pot fi si permanente.

Se manifesta atat in perioade de stres, cat si in cele de concediu (pentru ca, desi suntem in concediu, dificultatile prin care trecem si carora nu le-am gasit solutii nu dispar, ci inca ne preocupa in mod inconstient).

Vorbitul in somn - in principal, spunem lucruri pe care nu am indrazni sa le dam glas in realitate. Adica, de exemplu, daca avem o situatie cu un coleg de serviciu care ne agreseaza verbal si caruia, in realitate, nu indraznim sa-i zicem nimic, desi simtim acut aceasta nevoie, este foarte posibil sa avem un vis in care ii spunem acestuia ceea ce nu indraznim in realitate si facem asta vorbind in somn.

Un alt exemplu: daca ne certam cu partenerul in mod repetat si acesta monopolizeaza discutia, iar noi nu "apucam" sa spunem ceea ce vrem, este foarte posibil sa facem asta in somn. Visam ca ne certam si ii spunem ceea ce nu am apucat in realitate. Sau ne certam cu partenerul in mod repetat si acest lucru devine o obisnuinta a relatiei noastre, dar o obisnuinta cu care noi nu suntem de acord si care ne afecteaza foarte tare.

Este posibil ca astfel de certuri sa devina vise repetitive, pentru ca psihicul nostru acutizeaza situatia ca sa ne forteze sa actionam in realitate. Si pentru ca noi ne tot straduim ca in timpul disputelor respective sa rezolvam situatia, este posibil ca nevoia noastra sa fie atat de intensa incat sa "ne certam" in somn.

Rasul in somn - daca suntem intr-o perioada foarte aglomerata, stresanta, si de obicei suntem ceea ce numim o "persoana vesela" si folosim des rasul ca metoda de relaxare, creierul ne va ajuta sa ne relaxam in somn prin ras. Am putea spune ca va folosi o metoda despre care stie sigur ca functioneaza.

Lovirea partenerului - poate nu neaparat am vrea sa ne lovim partenerul cand suntem in stare de constienta, dar putem simti ca acesta este prea posesiv, ca ne invadeaza spatiul vital, putem fi atat de suparati, raniti, furiosi, am vrea sa-l impingem, sa-l respingem, sa-l facem sa se distanteze, incat nu mai vedem alta solutie decat sa-l fortam fizic. Nu o vom face insa in stare de constienta, pentru ca ne este teama de consecinte. Si atunci o vom face in somn.

O alta explicatie ar fi ca ne aflam intr-o situatie de viata foarte stresanta in care incercam sa-i indepartam pe cei care simtim ca ne forteaza, ne preseaza sa adoptam reguli sau metode care contravin normelor noastre. In acest caz putem avea manifestari psihomotorii in timpul somnului si lovirea partenerului este doar intamplatoare.

Cauzele specificate mai sus sunt doar posibile explicatii, pentru ca ele difera de la caz la caz si au o foarte mare legatura cu particularitatile persoanei, cu modelele de comportament si solutiile de adaptare.

Insa ideal ar fi sa nu ignoram manifestarile pe care le avem in somn. In mod cert, organismul si psihicul nostru incearca sa ne vorbeasca, sa comunice care ii sunt nevoile. Somnul este o metoda buna de a gasi solutii si de a rezolva probleme.

Mihaela Oancea, psihoterapeut
Cabinet Servicii Psihologice
Sursa: Ziare.com

Articol citit de12151 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
srelu
rank 5
Esti de milioane, tanti
"Organismul nostru are o inteligenta proprie."

Si eu care credeam ca inteligenta ne vine de la tractorul vecinului...
GABIERUL
rank 5
TOT este Bine pentru Unii ...
Dusmanii Vorbitorilor in Somn, pot dormi linistiti ...:))
Aia se defuleaza in Somn, "curajosi" ... :)):))

Mai in Alerta ar trebui sa fie Dusmanii Celor_CARE
NU vorbesc in Somn ... :)):)):))

Mai ales cand Dusmanitii NU LE au facut chiar NIMIC ...
In Alerta sau NU, TOT si-o vor LUA ... :)):))
Lista este APROAPE Completa.

Numai daca Dreaqqcckkuu' este mai Iute si mai au (SIGUR) si Alte Pacate, POT scapa ...
Pe Felia ASTA ... :)):))

S-au LUAT de Dusmaniti, de GEABA ...
Numai pen'ca i-au receptionat GRESIT ca :

- Singuri
- Vulnerabili
- "NOBILI", adica D'Aia care iarta si uita ...

DE CE au facut Dusmanii ASA_CEVA Dusmanitilor ?
De AI Dreaqqcckkuu', pur si simplu.

ASA sunt EI.
NU pot trei far' de a face Rau, in Mod LAS, celor NORMALI (mai ales)
Si, SI_MAI_Ales, NU ii sufera pe AIA care RAMAN Morali in Ciuda Mediului Pervertitor ...

Oamenii Ispraviti, INTREGI sunt o permanenta TORTURA pentru Indivizii Ne_Terminati ...
De AIA se ADUNA ...

Alt_FEL ... 'Mnezeu cu Mila Lui A Mare ...
NU ar depasi Stadiuu' de Lucratori Agricoli, de UNDE au fost ZMULSI in Modru Ne_Drept.
Ramanand la Tara, puteau ramane NORMALI.

Sau, cei mai indraciti dintre EI,
se exterminau reciproc cu Sapa, Toporuu', Coasa, Imblaciuu', Custura (Cosoruu' lu' Moceanu ...)

Ceea CE NU ar fi fost Rau, deloc.
Victimele erau mai PUTINE, drastic.

In Nici un Caz, Romania ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor