Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Insatisfactia la job

Miercuri, 07 August 2013, ora 19:18
4526 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Insatisfactia la job

Pe langa familie si prieteni, profesia este un alt aspect al vietii unei persoane. De multe ori suntem evaluati social de catre ceilalti in functie de serviciul pe care il avem, de compania la care lucram, de denumirea functiei pe care o ocupam. Modul in care noi privim ceea ce facem reprezinta un loc important atunci cand definim cine suntem.

Nevoi si dorinte

Toti mergem la serviciu pentru a obtine o resursa prin care sa ne satisfacem in primul rand nevoile de supravietuire: casa, hrana si securitatea.

In plus, ne satisfacem nevoile de a apartine, de recunoastere si de asumare a responsabilitatii, ne imbunatatim increderea ca suntem capabili si contribuim la binele social, intretinem si dezvoltam relatii sociale cu colegii, sefii si subalternii si, nu in ultimul rand, construim o latura a statutului social pe care ni-l dorim, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Cauzele insatisfactiei la locul de munca

Cauzele sunt multiple si in general tin de ceea ce ar trebui sa ne motiveze sa mergem in fiecare zi la serviciu, sa fim eficienti si productivi. Cele mai importante se refera la:

-relatiile defectuoase cu sefii sau colegii - hartuire sexuala, abuz de putere, agresivitate ridicata, lipsa empatiei, a tolerantei, a comunicarii.

Dupa un sondaj efectuat de curand de catre Colegiul Psihologilor, presedintele acestuia, Mihai Anitei, declara ca: "Numarul cazurilor de hartuire la locul de munca a crescut in ultimii ani. Daca pana acum, o treime dintre oamenii care ajungeau intr-un cabinet reclamau ca nu mai suporta stresul si hartuirea de la serviciu, acum vorbim de peste jumatate dintre pacienti.

Nu vorbesc de banala hartuire sexuala sau banalele gesturi obscene, ci vorbesc mai ales de aceste actiuni de hartuire exercitate de persoane care detin o functie de autoritate si o pot exercita pe aceasta cale, nevoia de a-si exercita puterea si nevoia de a-i vedea pe ceilalti ca sunt obedienti. Daca vrei sa vezi un om cu adevarat, pune-l intr-o functie de conducere."

- subsolicitarea sau suprasolicitarea - atunci cand activitatile pe care le desfasuram sunt sub sau peste educatie, calificari si experienta, sub sau peste pregatirea noastra profesionala

- lipsa de motivatie in ceea ce priveste statutul pe care ni-l ofera - mediul de lucru, titulatura functiei, proiectele in care suntem implicati, posibilitatea de a participa la cursuri de perfectionare

- recunoastere deficitara sau lipsa recunoasterii - fiecare dintre noi avem nevoie de aprecierea publica pentru sarcini bine facute, prime, bonusuri, cadouri, diplome;

- lipsa provocarilor - uneori avem nevoie sa stim despre noi ca putem face anumite lucruri pe care altii nu le-au putut face, avem nevoie de sarcini si obiective noi.

Efecte

O foarte mare parte din zi suntem la serviciu. De aceea, daca acest timp il petrecem nesatisfacator, cel mai adesea ne simtim stresati, epuizati, frustrati, furiosi. Ne confruntam cu situatii complexe si este necesar ca pentru solutiile pe care le gasim sa tinem cont de mai multe aspecte. Adesea credem ca nu avem solutii si atunci ne simtim deprimati.

Daca nu intelegem in timp util ce se intampla cu noi si nu actionam, putem sa ne confruntam cu situatia de "burnout" - epuizare pe termen lung si lipsa interesului pentru a munci, stres cronic si chiar imbolnaviri (in principal boli de inima si boli digestive).

Efectele pe care le are asupra vietii noastre un loc de munca nesatisfacator tin de capacitatea fiecaruia dintre noi de a gestiona aceasta situatie, de a tine stresul in frau, de a ne asuma riscuri si de a gasi solutii. De aceea este important sa stim clar ce ne motiveaza si care ne sunt prioritatile ca sa putem fi eficienti si productivi, dar mai ales multumiti.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#insatisfactia la job, #insatisfactie loc munca efecte, #insatisfactie serviciu depresie, #psihoterapeut Mihaela Oancea, #insatisfactie job depresie psiholog, #insatisfactie loc munca Mihaea Oancea, #psiholog Mihaela Oancea , #psihologi