Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Spatiul personal in cuplu

Marti, 23 Iulie 2013, ora 19:04
13328 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Spatiul personal in cuplu

Fiecare persoana are un spatiu in care se simte in siguranta. Invadarea acestuia provoaca sentimente de disconfort, agitatie si chiar furie.

Zona intima. Zona personala

In orice material sau carte am citi despre comunicarea nonverbala, gasim explicate cu siguranta notiunile de zona intima si zona personala.

Zona intima este distanta fizica de de la zero la aproximativ 45 de cm in care se desfasoara relatiile foarte apropiate, intime.

Zona personala este distanta fizica de aproximativ 90 de cm ce este necesar sa fie respectata, daca nu ne aflam cu interlocutorul cel putin intr-o relatie de prietenie.

In ceea ce priveste relatia de cuplu, am putea folosi aceste notiuni intr-un sens metaforic, referindu-ne la o distanta virtuala, determinata de atitudinea celor doi parteneri, fata de sine insusi, dar si fata de celalalt, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Ce inseamna respectarea spatiului personal in cuplu

Viata de cuplu este doar o latura a existentei unei persoane. Pe langa aceasta este ideal ca fiecare sa functioneze si in alte zone ale vietii: sa mearga la serviciu si sa construiasca relatii de colegialitate, sa iasa cu prietenii (in afara cuplului), sa petreaca timp cu sine, desfasurand activitati individuale care ii fac placere.

Este necasar ca partenerii sa-si respecte reciproc aceste "libertati". Bineinteles, dupa ce au stabilit impreuna timpul si frecventa acestora, dupa ce au gasit o solutie cu care amandoi sa se simta confortabil.

Ce se intampla in caz contrar? Ne aflam intr-o relatie nesanatoasa. Este posibil sa fim restrictivi, critici sau suspiciosi, partenerul se va simti agresat, in nesiguranta - adica intram in zona lui intima si personala fara ca sa fim invitati sau sa ni se permita acest lucru. Cu cat suntem mai "invadatori", cu atat el/ea va dori sa scape, sa simta ca "respira".

Multe persoane valorizeaza foarte mult relatia de cuplu si renunta sa mai traiasca in afara acesteia. Ce se intampla in acest caz? Ca sa functionam la un nivel optim, avem nevoie de o stima de sine buna, sa avem incredere in calitatile si abilitatile noastre.

Cum se formeaza aceasta incredere? Actionand, facand lucruri, reusind, primind feedback pozitiv din mediu si astfel construindu-ne o parere buna despre noi. Facand aceste lucruri doar in relatia de cuplu si construindu-ne increderea doar prin actiunile si prin feedback-urile din cuplu este ca si cum ne-am investi toti banii intr-o singura banca. Pierdem toti banii daca banca da faliment.

Cu alte cuvinte, daca suntem parasiti, ne simtim fara nicio valoare. Nu ne cunoastem alte calitati in afara relatiei. Acesta este motivul pentru care multe persoane nu isi revin sau isi revin foarte greu dupa despartiri. A renuntat de buna voie la spatiul personal si intim propriu, in favoarea partenerului.

Nimic nu este pentru totdeauna. Viata insasi, relatiile de cuplu sunt dinamice. Persoanele evolueaza, se dezvolta, isi schimba prioritatile si valorile, au ritmuri diferite. Este foarte important ca fiecare dintre noi sa constientizam acest lucru ca sa ne adaptam. A respecta spatiul personal in relatia de cuplu inseamna inclusiv a respecta aceste schimbari.

De exemplu, unul dintre parteneri ia decizii dupa ce analizeaza mai mult timp, se informeaza in amanunt asupra mai multor aspecte. Celalalt decide foarte rapid, se bazeaza mai mult pe intuitie. Intr-un astfel de caz este necesar sa se gaseasca un echilibru. Altfel, cel precaut se va simti fortat, presat, iar cel mai putin precaut se va simti iritat, nervos, devalorizat.

Constientizand aceste diferente dintre noi, avem posibilitatea sa gasim o solutie cu care amandoi sa ne simtim confortabil si sa ne respectam reciproc "spatiul personal".

Avem nevoie sa traim in intimitate cu noi insine, sa interactionam si sa construim relatii si cu alte persoane, fiind important sa ne dezvoltam complex si continuu.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#spatiu vital cuplu, #libertate parteneri cuplu, #libertate cuplu spatiu vital, #psiholog libertate cuplu, #psihoterapeut Mihaela Oancea, #libertate cuplu psihoterapeut , #psihologi