Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Suferi de stres cronic?

Marti, 09 Iulie 2013, ora 15:38
11202 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea - Suferi de stres cronic?

Stresul face parte din viata noastra de zi cu zi si nu poate fi evitat. Se spune ca doar un om mort este lipsit de stres. De multe ori auzim despre o boala: "este din cauza stresului".

Este bine de stiut ca exista:

- un stres considerat pozitiv - acea motivatie care ne face, dimineata, sa ne dam jos din pat si sa ne bucuram de viata, sa acceptam provocari (exemplu: casatoria, nasterea unui copil, etc)

- un stres negativ, cel care ne face sa simtim presiune si care este considerat a fi cauza multor boli.

Atunci cand, in general, se vorbeste despre stres, se face referire la cel negativ.

Pe scurt, stresul apare atunci cand simtim presiune, adica atunci cand credem ca cerintele, solicitarile depasesc resursele, limitele pe care credem ca le avem, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea. In acest caz ne simtim vulnerabili, ne ingrijoram, simtim ca ne expunem unor pericole carora stim din start ca nu le putem face fata.

Daca astfel de trairi sunt permanente pe o perioada mare de timp si devin o stare obisnuita a vietii de zi cu zi, se vorbeste despre stres cronic.

Cum il recunosti - simptome

Hans Seyle, cercetatorul de referinta in ceea ce priveste stresul (endocrinolog care a petrecut 40 de ani studiind si descoperind raspunsul corpului la stres), a descris modificarile fizice ce apar in organism in aceasta situatie: creierul elimina substante de alerta, muschii se incordeaza, inima pompeaza sangele mai repede, se accelereaza respiratia, gura se usuca, transpira mainile, mainile si picioarele devin reci, simtim "fluturi in stomac", pupilele se dilata, auzul devine mai fin.

De aceea, stresul cronic duce inevitabil la anumite boli specifice: dureri prelungite de cap, afectarea sistemului vascular, dureri musculare, oboseala, indigestii, obezitate etc.

Practic, putem spune ca majoritatea bolilor fizice sunt un semnal de alarma prin care organismul nostru ne avertizeaza ca ceva nu este in regula, ca ne confruntam cu niste situatii in care nu functionam eficient si carora este necesar sa le gasim alte solutii.

Efectele pe care stresul prelungit le are asupra psihicului nostru sunt: iritabilitate, vise urate, insomnii, nepasare, letargie, depresie, lipsa concentrarii, mancarea unghiilor, plans, tristete, furie, ganduri negative.

Ce este de facut?

Stresul cronic este o situatie extrema, care cere solutii extreme. Ideal este sa ne luam o vacanta prelungita si, in primul rand, sa ne odihnim fizic. De acord, este foarte greu de aplicat o astfel de solutie radicala. Insa daca noi nu o facem din proprie initiativa, o vom face fortati, pentru ca, mai devreme sau mai tarziu, organismul va ceda, ne vom imbolnavi si vom lua aceasta pauza, neavand incotro.

Organismul nostru are propria lui inteligenta si isi gaseste singur rezolvari. Dupa ce ne-am odihnit fizic, este necesar sa ne constientizam cat mai clar si cat mai complet cerintele, solicitarile vietii cu care ne confruntam. Sa le prioritizam, adica sa le clasificam in ordinea importantei, sa vedem ce rezolvari am gasit pentru fiecare dintre ele, care sunt plusurile si care sunt minusurile fiecarei solutii, ce putem imbunatati si cum.

In acelasi timp este benefic sa ascultam muzica, sa iesim la plimbare, sa ne rezervam timp pentru diverse hobby-uri, sa cantam, sa dansam, sa ne gandim la lucruri placute, sa mergem la masaj, sa ajutam pe cineva si, in general, sa facem orice activitate care ne face placere.

Scopul nu este sa eliminam complet stresul, pentru ca viata are nevoie de stres, ci inseamna gasirea unor metode de a-l tine la un nivel minim, astfel incat sa ne simtim multumiti si satisfacuti.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet Servicii Psihologice

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#stresul cronic, #stres cronic simptome, #stres cronic cauze, #stres cronic manifestari, #stres cronic boli, #Mihaela Oancea psihoterapeut, #Mihaela Oancea psiholog, #stres cronic tratament psihoterapeut, #stres cronic tratament specializat , #psihologi