Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Tratamentul tacerii in cuplu

Marti, 03 Iunie 2014, ora 14:39
14010 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Tratamentul tacerii in cuplu
Foto: Arhiva personala

In toate cuplurile apar discutii in contradictoriu, pareri divergente sau situatii de armonizat, intotdeauna sunt tensiuni si momente dificile care trebuie sa fie gestionate si nu se va ajunge mereu la consens.

Unele pareri sau puncte de vedere pot ramane diferite, iar cei doi parteneri au nevoie sa respecte acest lucru si sa gaseasca o solutie cu care amandoi sa se simta confortabil. Multe cupluri nu cunosc acest lucru sau il cunosc, dar nu stiu cum sa il aplice. Si atunci, solutia care pare cea mai simpla este aceea de a tacea, de a rupe comunicarea.

Se spune ca "tacerea e de aur". Avem nevoie insa de discernamant, pentru ca nu intodeauna este benefica, mai ales cand vorbim despre cuplu sau de comunicarea dintre parinti si copii, explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Tratamentul tacerii in cuplu (ignorarea) - semnificatii:

- cel care il practica se pune pe o pozitie de superioritate, de dominare, pentru a masca o inferioritate, o incapacitate sau o nestiinta, in special cea legata de abilitatile de comunicare, de a sustine un proces de comunicare functional;

- in principal este o tactica de control si de manipulare a celuilalt, in care mesajul ascuns este "doar tu esti responsabil, vinovat" - intreaga responsabilitate este pasata celuilalt sau i se transmite mesajul "eu nu fac nimic, fa tu toata munca";

- cei doi parteneri se ranesc reciproc, se lupta unul cu altul, pentru ca fiecare dintre ei crede ca are dreptate si transmite mesajul "este cum spun eu sau deloc", asteptand ca celalalt sa cedeze;

- poate sa ascunda o incapacitate de a recunoaste o greseala;

- mai este folosit atunci cand partenerul care il aplica simte ca nu poate comunica opinia proprie, ca nu este auzit, ascultat, ca este tot timpul respins sau devalorizat; poate fi un mecanism de aparare, care mascheaza de fapt tot o incapacitate de a gasi o solutie care sa produca un rezultat benefic.

Tratamentul tacerii in cuplu naste mai multe tensiuni, creeaza o atmosfera incordata, produce rani emotionale, stres (corpul devine foarte incordat) si ii indeparteaza pe cei doi parteneri. Situatiile, dificultatile ramase nediscutate se adancesc.

Negestionarea acestora se transforma in obisnuinta, ducand, intr-un final, la destramarea cuplului si/sau la satisfacerea nevoilor emotionale in afara acestuia, adica la infidelitate.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Infidelitatea in cuplu

Tratamentul tacerii in cuplu este un abuz si o incercare de manipulare. Cei doi parteneri se simt fara valoare, neimportanti, frustrati, furiosi, raniti (ceea ce naste cerc vicios; cu cat unul dintre ei este ranit mai tare, cu atat va dori sa raneasca mai mult, la randul lui), iar conectarea, atat de importanta in procesul comunicarii, dispare, provocand insecuritate si lipsa de incredere.

Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: Cum recunosti si abordezi un narcisist

Cand e benefica tacerea in doi

Tacerea in cuplu este benefica atunci cand este folosita pentru "a raci" situatiile tensionate, pentru ca, atunci cand suntem furiosi, scopul nostru nu mai este de a ajunge sa ne intelegem, ci de a ne apara, agresandu-l pe celalat.

Atunci cand este aplicat ca pauza intr-o situatie incordata este indicat ca acest lucru sa fie cunoscut de ambii parteneri si este nevoie sa nu dureze prea mult timp (uneori o ora, cateva ore sau maximum o zi). Apoi, este neaparat necesar sa se reia cu calm situatia, discutia, pana se ajunge la o intelegere, la o concluzie acceptata de amandoi.

Cum procedam

Ori de cate ori incercam sa recurgem la aceasta solutie, ce pare atat de usoara, sa ne gandim ce anume vrem sa mascam, ce inferioritate, ce anume nu suntem capabili sa gestionam. Daca partenerul nostru recurge la acesta, este indicat sa ii pretindem in mod asertiv sa comunice, sa se implice, sa participe, pentru ca in respectiva situatie dificila s-a ajuns cu siguranta impreuna.

Tratamentul tacerii ridica ziduri in relatii si inchide comunicarea si posibilitatea de a munci impreuna pentru o relatie sanatoasa si functionala.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Tratamentul tacerii in cuplu, #tacere cuplu semnificatii, #solutii tensiune cuplu, #psihoterapeut Mihaela Oancea , #psihologi