Se poate face performanta in Romania numai cu bataie? De vorba cu un psiholog despre viitorul copiilor agresati de antrenori

Joi, 02 Iunie 2016, ora 15:21
5525 citiri
Se poate face performanta in Romania numai cu bataie? De vorba cu un psiholog despre viitorul copiilor agresati de antrenori
Foto: Pixabay/Anovva

Trebuie sa muncesti enorm ca sa ai succes. Asta o stim cu totii, dar mai ales sportivii de performanta medaliati olimpic. Uneori, in spatele performantei, pe langa ore intregi de munca si efort, exista si rani fizice, unele provocate chiar de antrenori daca dezvaluirile facute sportivi de-a lungul anilor sunt adevarate.

Despre astfel de greutati intampinate in perioada de glorie a vorbit si fosta gimnasta Maria Olaru in cartea "Pretul aurului. Sinceritate incomoda", care urmeaza sa fie lansata pe 4 iunie. Olaru a povestit si faptul ca a fost batuta de antrenorul Octavian Bellu, dezvaluiri care au starnit un adevarat scandal mediatic.

Se poate face performanta in Romania numai cu bataie? Ce patesc la maturitate copiii sportivi abuzati de antrenor? De ce a facut Maria Olaru aceste dezvaluiri abia acum? Sunt intrebari la care am incercat sa aflam raspunsul discutand cu George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

"Ce se intampla in orice inseamna performanta implica sa iei copilul din copilarie, adica din mediul normal de dezvoltare, si sa il arunci intr-o lume a adultilor, nereusind sa mai construiesti niste punti intre copilarie si lumea adultului.

Copiii au nevoie de niste timpi separati, de joaca, de timp de simtit bine, au nevoie sa exploreze relatii interumane, medii sociale, modalitati de a rezolva probleme. In contextul asta ei primesc niste solutii: 'Daca vrei sa fii buna la barna, trebuie sa traiesti pe barna'. Nu este o dezvoltare normala, este afectata dezvoltarea pe termen lung", spune George Chiriacescu pentru Ziare.com.

Psihoterapeutul precizeaza ca asta nu inseamna ca ei nu pot ajunge niste adulti functionali, dar ca pe partea de dezvoltare a copilariei si a adolescentei este aproape evident ca au un alt parcurs.

Problema in fond este ca la nivelul societatii se spune ca merita pretul efortul depus, pentru ca acesti copii ajung sa aiba medalii.

"Din pacate, in cazul celor care au performanta nu stiu cati dintre ei nu au fost fortati. Ca si ursul de la circ face niste chestii fortat. Da, depaseste media ursului din padure, ca nu e treaba lui sa mearga pe bicicleta si cu umbreluta. Iar lumea zice: 'Da, domne, l-a batut, dar uite ce a facut", puncteaza specialistul.

La fel de problematic este faptul ca in sistemul educational sunt impamantenite astfel de practici si oamenii le accepta.

"La fel cum se accepta lectii mai mult decat pot duce copii, mutarea aptitudinilor si competentelor la grupa mijlocie - nu se mai invata scrisul si cititul in clasa I, ci la gradinita. Toata dezvoltarea asta cognitiva si motrica pe repede inainte exclude dezvoltarea sufleteasca si psihica", continua psihologul.

Dezvaluirile Mariei Olaru

De cand au aparut in presa pasaje din cartea Mariei Olaru, au aparut doua tabere: cea cu oameni care spun ca totul reprezinta o campanie de marketing pentru volum si cea cu oameni care sustin ca este un fel de eliberare a fostei gimnaste. Ca o campanie de marketing o vede si Mariana Bitang, si ea afectata de dezvaluirile fostei gimnaste.

Psihoterapeutul considera ca este posibil ca aceste pasaje sa fie promovate de editorul cartii care urmeaza sa fie lansata pe 4 iunie, tocmai pentru ca se stie ca "scandalul vinde", iar Maria Olaru sa nu fi avut vreo legatura cu asta.

"Oricum stiu ca in jurul celor doi antrenori au mai existat discutii cu ani in urma, acum doar cineva reconfirma asta si poate sa reiasa ca e un fel de practica. Practica celor doi vine intr-o societate care accepta, o societate care este obisnuita sa plateasca preturi fara sa castige neaparat ceva", incheie George Chiriacescu.

Ca reactie la dezvaluirile Mariei Olaru, Octavian Bellu a sustinut ca nu isi aminteste, dar a precizat ca violentele fizice nu fac parte din programul de antrenament. Mai mult, el insinueaza ca aceasta carte este parte a unei campanii menita sa discrediteze gimnastica romaneasca.

Quarterly Report - Editia 4

De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
De ce își face AUR campanie cu Mihai Viteazul, Vlad Țepeș sau Ștefan cel Mare: ”Vorbim de o caracteristică a național-comunismului”
Partidul AUR s-a consacrat de-a lungul timpului prin folosirea de figuri istorice și scenete cu voievozi pentru a-și face mesajul auzit. Mihai Viteazul, Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare apar...
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Orice vot pentru extremiști scade relevanța României în PE
Toate planurile despre viitorul Europei depind de cum se va vota la alegerile pentru PE. Candidați și oameni de afaceri au discutat despre oportunități și provocări, la invitația Camerei de...
#Maria Olaru carte bataie, #Maria Olaru bataie Bellu , #psihologi