Ziare.com

Sfatul psihologului: Copilul si rolul bunicilor in viata lui

Joi, 24 Februarie 2011, ora 18:09

   

Sfatul psihologului: Copilul si rolul bunicilor in viata lui
Dintre persoanele care sunt prezente in jurul nostru si alaturi de copii, bunicii sunt adesea o alegere foarte agreata de catre parinti, fie pentru a-l lasa pe copil in grija lor, fie pentru a le incredinta o parte din educatia copilului sau a le cere sfatul.

Bunicii fac parte din familia largita si ei sunt la randul lor parintii parintilor, au experienta si capacitatea de a lua in grija si de a ingrji copilul. Dar care este rolul cu care sunt ei investiti de catre parinti? Ar trebui sa existe bunici in orice familie? Cine sunt ei pentru copii?

Bunicii si copiii fac parte din generatii diferite, o filiatie intermediata de parinti. Adesea aceasta distantare conduce la conflicte si la atitudini contradictorii cu privire la cresterea si educarea copilului.

Uneori, tendinta parintilor este aceea de a rupe legatura cu bunicii, adica cu ceea ce este invechit si demodat, cu ceea ce nu mai corespunde vietii moderne actuale. Exista insa multe familii care locuiesc impreuna cu bunicii si adesea aceasta convietuire creeaza ea insasi conflicte prin faptul ca parintii si bunicii nu respecta acelasi set de reguli in ceea ce il priveste pe copil.

Una dintre sarcinile cele mai importante ale bunicilor este aceea de a trasmite valorile si traditiile conservate de-a lungul generatiilor, de a inmana copiilor o mostenire ce le apartine prin recunoasterea lor ca membri ai familiei. Povestile, intamplarile, istoriile, pildele bunicilor sunt incarcate de emotie si de datoria spirituala de a fi ascultate si de cei mai tineri membri ai familiei pentru a-si cunoaste originile si stramosii.

Pentru fiecare copil este importanta atat apartenenta in timpul si spatiul specific varstei sale si societatii in care traieste, cu alte cuvinte apartenenta in familia actuala si in relatiile cu cei ce sunt pe acceasi linie generationala, cat si cunoasterea radacinilor transgenerationale si a familiilor dinaintea familiei sale.

Cu alte cuvinte, bunicii sunt cei care asigura continuitatea spirituala a familiei, transmitand tot ceea ce inseamna valori ale familiei si conservand specificul in ciuda schimbarilor ce apar de la generatie la generatie.

In absenta lor

Absenta bunicilor semnifica ruperea acestor legaturi transgenerationale si inlocuirea lor cu un gol. Istoria copilului incepe cu istoria nasterii lui insusi si a familiei in care traieste. Lipsesc povestile, miturile, lipseste romanul familial. Povestea oricarei familii incepe de demult si bunicii sunt figurile inzestrate cu darul de a povesti si de a nu lasa uitarii urmele generatiilor lor.

Adesea bunicii pot lua in grija intreaga familie si se pot transpune in figuri centrale menite sa asigure existenta si siguranta familiei. Au capacitatea de a reintra in rolul parental pentru a duce copilul la gradinita, a merge cu el in parc, a face lectiile impreuna, a se juca sau a-i explica, desi par a fi depasiti de fluxul informational si de tehnica.

Copiii investesc cu multa afectiune figura bunicilor si ii rezerva un loc aparte. Fie ca ei sunt o prezenta cotidiana sau doar pe perioada vacantelor, ei populeaza universul interior al copiilor prin amintirile si trairile pe care le parcurg impreuna. Disparitia bunicilor, prin plecarea lor sau prin decesul lor se constituie intr-un moment deosebit de dificil pentru copil si este nevoie de implicarea familiei in a ajuta copilul sa inteleaga si sa parcurga aceste momente de separare.

Pe de alta parte, bunicii nu pot lua locul parintilor si nu pot fi substitut permanent al acestora. Este foarte dificila situatia copiilor care ajung sa fie lasati in grija bunicilor care se transforma in parintii lor prin rolul pe care il au zi de zi, dar si prin investitia psihica a copiilor. Aceste schimbari genereaza confuzie, suferinta, o traire de abandon a copilului si teama ca ar putea pierde si acesti bunici, care de fapt sunt noii parinti.


Va invit sa imi scrieti si sa imi impartasiti din experientele voastre legate de aceasta tema.Psiholog Cristina Calarasanu

psiholog@ziare.com

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20501 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor