Somnul si obiceiurile ce tin de acesta, de-a lungul vremii

Joi, 01 Martie 2012, ora 18:45
3775 citiri
Somnul si obiceiurile ce tin de acesta, de-a lungul vremii
Foto: womenshealthmag

Desi in prezent se vorbeste frecvent de nevoia organismului uman de a avea opt ore consecutive de somn pe zi, acest program s-ar putea sa fie nenatural, spun oamenii de stiinta.

La inceputul anilor 1990, psihiatrul Thomas Wehr a realizat un experiment in timpul caruia mai multi oameni au fost lasati in intuneric cate 14 ore pe zi, patru saptamani la rand. A fost nevoie de ceva timp pentru ca subiectii sa isi formeze un program de somn, insa, pana intr-a patra saptamana, aveau unul: dormeau intai patru ore, se trezeau apoi o ora sau doua, dupa care adormeau iar, timp de circa patru ore.

Si, desi cercetatorii care studiau somnul si efectele lui au fost impresionati de rezultatele experimentului, ideea ca trebuie sa dormim opt ore consecutiv pe noapte a persistat si inca este recunoscuta aproape ca o axioma, potrivit BBC.

Numeroase referiri istorice sustin un somn segmentat

In 2001, istoricul Roger Ekirch a publicat o lucrare bazata pe 16 ani de cercetari, in care a scos la iveala numeroase dovezi istorice potrivit carora oamenii obisnuiau sa aiba doua perioade de somn intr-o noapte.

Iar cartea lui "At Day's Close: Night in Times Past", publicata patru ani mai tarziu, include peste 500 de referiri la un program de somn segmentat, referiri luate din jurnale, stenograme din magistratura, carti medicale si literatura - de la "Odiseea" lui Homer la opera "Don Quijote", a lui Miguel Cervantes (1615).

De asemenea, membrii tribului tiv din Nigeria folosesc termenii "primul somn" si "al doilea somn" pentru a caracteriza somnul de noapte.

In referirile cu pricina este descris un prim somn, care incepe cam la doua ore dupa apunerea soarelui, urmat de o perioada de trezie, de o ora sau doua, si apoi un al doilea somn. "Nu este vorba doar de numarul de referiri, ci si de cum vorbeste despre asta, ca si cum ar fi ceva general stiut", spune autorul cartii, Roger Ekirch.

In perioada de trezie oamenii erau destul de activi

In ora sau in cele doua ore in care erau treji, oamenii obisnuiau sa fie destul de activi. Unii se ridicau din pat, mergeau la toaleta sau fumau, si chiar isi vizitau vecinii. Cei mai multi ramaneau in pat si citeau, scriau sau se rugau. Mai multe carti de rugaciuni de la sfarsitul secolului al XV-lea includeau rugaciuni speciale pentru orele dintre cele doua perioade de somn.

In plus, manualul unui doctor din secolul al XVI-lea, din Franta, sfatuia cuplurile sa faca dragoste "dupa primul somn", argumentand ca aceasta este cea mai buna perioada pentru a concepe un copil si in niciun caz la sfarsitul zilei, cand sotii erau obositi.

Referirile la cele doua perioade de somn au inceput sa dispara in secolul al XVII-lea

Autorul cartii, Roger Ekirch, a descoperit ca mentionarile despre primul somn si al doilea au inceput sa dispara spre sfarsitul secolului al XVII-lea - intai printre clasele urbane superioare din nordul Europei, iar in urmatorele doua secole in toata societatea occidentala.

Pana in 1920, ideea celor doua perioade de somn a disparut complet din constiinta sociala. Iar Ekirch crede ca acest lucru s-a intamplat din cauza iluminatului stradal, a iluminatului casnic si a inmultirii cafenelelor - care uneori erau deschise toata noaptea -, stimulandu-se astfel socializarea in timpul noptii.

Oamenii au inceput sa stea treji pana mai tarziu, iar timpul alocat odihnei a fost redus. Spre comparatie, in secolul XVII pana si cei instariti evitau sa arda multe lumanari pentru a sta noaptea tarziu.

In 1667, Parisul a devenit primul oras din lume care si-a luminat strazile, folosind lumanari de ceara in lampi de gaz. A fost urmat de Lille, in acelasi an, si de Amsterdam, doi ani mai tarziu, unde se foloseau lampe cu ulei, mult mai eficiente.

Londra si-a luminat si ea strazile in 1684, iar pana la sfarsitul secolului mai mult de 50 de orase importante ale Europei au facut acest lucru. Iar socializarea, cel putin in timpul primei parti a noptii, devenea din ce in ce mai la moda, in detrimentul timpului alocat odihnei si somnului.

Mai mult, intr-un jurnal medical din 1829 parintii erau indemnati sa-si forteze copiii sa isi schimbe programul de somn format din cele doua perioade.

Somnul continuu ar putea fi cauza mai multor probleme

In prezent, cei mai multi oameni se pare ca s-au adaptat la cele opt ore consecutive, dar Ekirch crede ca multe probleme de somn s-ar putea sa aiba legatura cu preferinta naturala a organismului de a avea un somn segmentat si cu abundenta de lumina artificiala.

Neimplinirea tendintei de a dormi in doua perioade ar putea fi cauza unui tip de insomnie, caracterizat prin faptul ca oamenii se trezesc in timpul noptii, dupa care adorm foarte greu din nou. Aceasta problema de somn a aparut pentru prima data in literatura la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand referirile la cele doua perioade de somn disparusera deja.

"Trezirea in timpul noptii face parte din fiziologia umana normala", spune psihologul specializat in probleme de somn, Gregg Jacobs, adaugand ca somnul nesegmentat ar putea face rau. Iar aceste pareri sunt sustinute si de Russell Foster, profesor de neurostiinta circadiana, la Oxford.

"Peste 30% din problemele medicale cu care se confrunta doctorii au legatura directa sau indirecta cu somnul. Insa, somnul a fost ignorat in instruirea medicala si sunt foarte putine centre in care acesta este studiat", a afirmat Russell Foster. Psihologul Gregg Jacobs crede ca somnul segmentat ar fi avut un rol important si in capacitatea oamenilor de a face fata stresului in mod natural.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
De ce retragerea medicului Cîrstoiu din cursa pentru Capitală nu este credibilă. „Pare o campanie fără cap și coadă. Foarte neprofesionist”
Deși a trecut mai puțin de o lună de la anunțarea candiaturii medicului Cătălin Cîrstoiu din partea PSD-PNL la Primăria Capitalei, în presă și în spațiul public au apărut zvonuri...
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Ironiile lui Cătălin Cîrstoiu la adresa contracandidaților săi: "Eu nu-s prea retras de felul meu. Nicuşor şi Piedone, nu mai speraţi degeaba"
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat că nu se va retrage din cursa pentru primăria Capitalei, în ciuda faptului că zilnic este "retras" de...
#somn trecut, #somn opt ore, #somn opt ore consecutive, #somn fragmentat, #somn segmentat, #opt ore somn, #somn in exces , #psihologi