Ai auzit vreodata de sindromul Cavalerului Alb? Desi suna foarte interesant si te face sa te duci cu gandul la povesti, este de fapt o tulburare de comportament.
Aceasta se manifesta prin faptul ca cel sau cea care sufera de sindromul Cavalerului Alb vrea sa isi salveze partenerul dintr-o anumita situatie, chiar daca acesta din urma nu simte nevoia, explica pentru Ziare.com psihologul si psihoterapeutul Iulia Florea, de la www.psihozen.ro.
Psihologul ne-a mai spus si cum poti recunoaste o persoana care sufera de acest sindrom, dar si ce poate face un om aflat intr-o asemenea situatie.
Cum poate fi definit acest sindrom?
Sindromul Cavalerului Alb se manifesta ca un mecanism compulsiv prin care cineva incerca cu tot dinadinsul sa vindece si sa-si salveze partenerul impotriva vointei acestuia, adica chiar daca partenerul nu doreste sa faca o schimbare.
Acest mecanism se manifesta atat in cazul barbatilor, cat si al femeilor. Cavalerii incep relatii, plini de speranta ca vor reusi sa-si indrepte partenera pe parcursul relatiei, isi asuma un rol de salvator sau de terapeut, datorita dragostei pe care o poarta. Cavalerii sunt personaje care iubesc prea mult.
Partenerele sunt vulnerabile si instabile emotional. "Salvatorii" sunt atrasi de persoane cu probleme emotionale dintr-un motiv inconstient (pentru a scapa de propria lor suferinta), implicandu-se in situatiile partenerului de viata, evita sa se concentreze asupra responsabilitatii pe care o au fata de propria persoana.
Cum se manifesta?
Cavalerii devin excesiv de preocupati de a-si ajuta partenerele, implicandu-se cat mai mult in vietile si alegerile acestora, controland orice miscare. Cred ca stiu intotdeauna ce este mai bine pentru partenerele lor.
Acestia isi vor petrece timpul mai mult cu analiza problemelor celuilalt, decat sa-si analizeze propriile probleme. Manifesta un interes foarte mic fata de propria persoana. Isi pun partenerele pe un piedestal.
Nevoia de a salva se poate manifesta in orice domeniu: financiar, social, emotional etc.
Indiferent de gravitatea problemelor pe care le au partenerele, cavalerii devin exagerat de preocupati de acestea. Se simt responsabili pentru partenere si chiar se invinovatesc fara motiv.
Isi doresc relatii cat mai serioase, oferindu-le afectiune, solutii si ajutor neconditionat. Intr-o relatie mai mult viseaza la cum ar putea fi decat sa mentina contactul cu realitatea propriu-zisa.
Este un fel de dependenta?
Este dependenta daca se confunda dragostea cu atasamentul exagerat. Atasamentul prea exagerat se manifesta atunci cand uitam de noi si avem prea multa nevoie de celalat pentru a simti ca traim, cand partenerul este totul.
Dependenta este atunci cand te sperie perspectiva abandonului si faci tot posibilul sa nu se destrame relatia.
Cauzele dependentei poti fi:
- angoasa de singuratate (preferam sa fim cu cineva doar de frica sa nu fim singuri) ;
- imagine de sine scazuta;
- teama de abandon;
- teama de necunoscut sau de esec.
Trecutul unui salvator are legatura cu acest sindrom?
Cautam relatii care sa fie dupa modelul pe care l-am trait in copilarie. Persoanele care provin din familii disfunctionale pot fi atrase de cei aflati in nevoie, empatizand cu durerea lor si cautand s-o aline, tocmai pentru a scapa de propria lor suferinta.
Cum se incheie de obicei aceste relatii?
Relatia cu un Cavaler Alb ajunge sa se destrame, atunci cand Cavalerul uita de el, ajunge sa se preocupe numai de nevoile partenerului si relatia se transforma intr-una abuziva din partea acestuia.
Cum isi poate da seama o persoana ca sufera de acest sindrom?
Fii atent la ceea ce simti! Daca te simti extenuant, irascibil sau critic inseamna ca ai mers prea departe cu "iubitul prea mult" si "salvarea" partenerului.
Cere o oglinda unui prieten, roaga-l sa-ti faca o descriere a ceea ce vede el ca se petrece cu tine, cere-i acelasi lucru si partenerei. Accepta si partile mai putin pozitive pe care le ai fara a te justifica. Incearca sa te detasezi macar pentru putin timp si sa privesti cat mai realist relatia.
Recomand persoanelor care se regasesc in cele descrise mai sus sa apeleze cu incredere la un psihoterapeut. Va ajuta sa va faceti ordine in sentimente si sa va faceti o radiografie cat mai corecta cu ce se intampla cu voi.
Impreuna cu psihoterapeutul veti identifica resursele personale, exersand diferite tehnici de autocontrol, cresterea increderii in sine etc. Se va constientiza legatura dintre ganduri, sentimente si comportamente.
Propun un mic exercitiu pentru cei care se regasesc in descrierea Cavalerului Alb: Acordati-va in fiecare zi un ragaz in care sa faceti ceva doar pentru voi. Un lucru nou pe care nu l-ati mai facut de mult timp, dar care sa va bucure.