Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce simtim ce simtim

Marti, 24 Septembrie 2013, ora 22:09
6346 citiri
Psihologie pe intelesul tau, cu Mihaela Oancea: De ce simtim ce simtim
Foto: Arhiva personala

In fiecare zi traim o multitudine de emotii si avem anumite dispozitii. Emotiile vin si pleaca. Rareori suntem constienti de acest lucru sau atenti la ceea ce simtim.

In tipul sedintelor de psihoterapie intreb adesea clientii "cum te simti in momentul asta" sau "cum te-ai simtit intr-o anumita situatie". Primele raspunsuri sunt: "bine" sau "rau". Ok. Hai sa vedem, ce inseamna "bine" sau "rau". Raspunsul vine cat ai clipi: "Nu stiu", explica pentru Ziare.com psihoterapeutul Mihaela Oancea.

Cu siguranta stim sa numim emotiile. Doar ca ne este multora dificil sa le identificam atunci cand le traim, sa constientizam ce simtim, in ce dispozitie suntem si, mai ales, de ce. Poate daca am realiza cat de importante sunt, ce mesaje extrem de utile ne furnizeaza, am deveni mai atenti.

Pe scurt, emotiile sunt trairi subiective de o anumita intensitate si de o anumita durata. Sunt provocate de evenimente exterioare sau chiar de individ prin retrairea unor imagini sau evenimente semnificative, prin empatie. Emotiile sunt un sistem de ghidare, dar si de alarma legat de ceea ce se intampla in viata noastra, legat de ceea ce se intampla cu noi, ne vorbesc despre nevoi, dorinte si scopuri. Sunt rare momentele in care simtim doar o singura emotie. De obicei sunt prezente mai multe.

Cu totii traim bucurie, surpriza, frica, tristete, furie, dezgust, dispret, inadecvare, siguranta, securitate, mandrie, fericire, vina, plictiseala, singuratate... si lista poate fi foarte lunga.

De ce suntem furiosi?

Furia apare pentru ca suntem intr-o situatie in care nu avem o solutie care sa ne convina si stim ca ne va fi dificil sa gestionam consecintele, fie ca vom fi nedreptatiti, ca se va intampla ceva injust sau incorect, ca vom fi dezamagiti, ca nu putem face ceva anume. Atunci actionam, ne miscam. Furia este emotia care ne determina sa actionam. Din pacate, nu intotdeauna in favoarea gasirii unei solutii eficiente.

De ce suntem tristi?

Incercam aceasta emotie pentru ca am pierdut ceva sau pe cineva care era semnificativ pentru noi si pentru ca avem nevoie sa fim protejati, ajutati, ne dorim compasiune.

De ce ne e frica?

Pentru ca avem nevoie sa facem lucruri prin care sa ne simtim in sigurata, sa fim mai vigilenti - nu vrem sa suferim fizic sau psihic.

De ce ne bucuram?

Ne simtim astfel pentru ca suntem multumiti, satisfacuti, ne place ce mirosim, ce atingem, ce vedem, ce auzim.

Recunoasterea emotiilor este o abilitate importanta pentru viata si pentru dezvoltarea unor relatii sociale sanatoase: ne ajuta sa ne facem prieteni, sa luam decizii importante pentru actiunile noastre, sa intelegem nevoile copiilor sau pe ale partenerului de cuplu, sa ne intelegem pe noi in mod profund.

Mihaela Oancea, psihoterapeut

Cabinet

Servicii Psihologice

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#De ce simtim ce simtim, #emotii explicatie pshilogi, #psihoterapeuti despre furie, #putere emotii, #cauze emotii explicatii, #sfaturi psihologi emotii, #terapeut emotii, #semnificatii emotii , #psihologi