Terapie revolutionara pentru tinerii abuzati sexual sau agresati fizic

Miercuri, 24 Iulie 2019, ora 10:51
3810 citiri
Terapie revolutionara pentru tinerii abuzati sexual sau agresati fizic
Foto: Arhiva Pixabay

Un studiu, realizat in Germania pe o perioada de patru ani, a descoperit o noua metoda eficienta de psihoterapie pentru tinerii care au fost victime ale abuzului sexual sau ale violentelor corporale.

Abuzurile sexuale si violenta fizica la adresa copiilor si tinerilor sunt incidente larg raspandite: intre 4 si 16 la suta dintre minori devin victimele violentei fizice in tarile occidentale, iar intre 5 si 10 procente dintre tineri sunt supusi unor abuzuri sexuale, se arata intr-un nou studiu realizat de psihologi germani.

Aceste persoane pot dezvolta simptome ale stresului post-traumatic, ce se manifesta prin amintiri repetitive despre incidentele traite, anxietate cronica, insomnii, probleme de concentrare si iritabilitate.

Deseori, persoanele afectate de stres post-traumatic evita situatiile care le-ar putea aminti de evenimentul traumatizant. Lucru care poate sa le afecteze grav cariera, studiul sau relatiile sociale.

E-KVT - noua terapie made in Germany

O terapie timpurie, spun cercetatorii, poate ajuta la prevenirea efectelor negative pe termen lung. Iar autorii studiului au demonstrat la Berlin, Frankfurt si Ingolstadt ca o noua forma de terapie, orientata special catre nevoile copiilor si tinerilor traumatizati, a dat rezultate spectaculoase.

Este vorba despre "terapia cognitiv-comportamentala adaptata la dezvoltare si concentrata pe trauma", in limba germana "E-KVT".

Aceasta se bazeaza pe terapia cognitiv-comportamentala, orientata pe metoda terapeutica a cercetatoarei americane Patricia Resick, care s-a dovedit a fi extrem de eficienta in cazul pacientilor adulti.

Cercetarea actuala a fost realizata la nivel national in Germania, de psihologii de la Freie Universitat Berlin. Rezultatele au fost publicate in renumita revista de specialitate "JAMA Psychiatry". Pe perioada studiului, o grupa de pacienti a beneficiat de tratamentul E-KVT, iar o a doua de terapia tipica aplicata in Germania pacientilor cu traume. La finalul tratamentului, participantii din ambele grupe s-au simtit mai bine.

Cu toate acestea, pacientii care au fost tratati prin metoda E-KVT aveau semnificativ mai putine simptome de stres post-traumatic, simptome depresive sau simptome ale tulburarii de personalitate Borderline. Si la distanta de trei luni de la aplicarea terapiei, rezultatele au fost la fel de convingatoare.

Pacientii pot beneficia deja de E-KVT

Rezultatele studiului au demonstrat clar ca sanatatea psihica a tinerilor care au fost victimele abuzului poate fi ameliorata prin aceasta noua terapie, comparativ de scurta durata, dar intensiva - de aproximativ jumatate de an.

Ar fi de dorit, spun cercetatorii, ca noua metoda sa fie aplicata imediat in practicile medicale pentru tratarea tinerilor traumatizati.

Studiul a fost condus de prof.dr. Rita Rosner, de la Universitatea Catolica Eichstatt-Ingolstadt si de prof.dr. Babette Renneberg, de la Freie Universitat Berlin.

Departamentul de psihologie al Freie Universitat Berlin ofera deja consiliere si terapie cu E-KVT pentru tinerii traumatizati.

Lavinia Pitu

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#terapie abuz sexual, #terapie copii batuti , #psihologi