Viata dupa 15 mai: Vrem sa schimbam ceva la noi? Sau sa fim ca tigaia de teflon, de care nimic nu se atinge?

Autor: Georgeta Dendrino - coach si trainer
Marti, 12 Mai 2020, ora 09:32
8600 citiri

In 1666 a avut loc un mare incendiu la Londra. Focul a izbucnit noaptea, intr-o brutarie si s-a raspandit rapid in tot centrul vechi. A distrus peste 13.000 de case, 87 de biserici, o catedrala si o mare parte din cladirile publice.

Intarzierea cu care au fost luate masurile de stingere a focului a facut ca acesta sa aiba suficient timp incat sa se raspandeasca in toate directiile.

70.000 din cei 80.000 de locuitori au ramas fara case.

Problemele economice au fost enorme.

Au existat numeroase planuri de reconstructie radicala a Londrei, facute de diversi arhitecti, care prevedeau bulevarde mai largi, case cu mai mult spatiu intre ele.

Orasul a fost insa reconstruit pe acelasi plan al strazilor ca inainte de incendiu.

Parca l-ar fi citit pe Caragiale: "Sa se schimbe, primesc, dar sa ramana la fel".

***

In prezent, omenirea trece printr-un moment de cotitura. S-a scris mult in ultimele luni despre intoarcerea catre noi insine, redefinirea valorilor, a ceea ce conteaza cu adevarat, despre cum vom deveni toti niste oameni mai buni.

Reflectam, asa cum au reflectat si cei care au angajat arhitecti care sa vina cu diverse planuri pentru Londra.

Eu insami am sperat ca vom vedea o reevaluare a ceea ce conteaza, a felului in care facem lucrurile, a relatiilor, a noastra, ca oameni. Mai sper, nu as vrea sa renunt la speranta.

Dar imi dau seama din ce in ce mai mult ca:

  • Cei care erau responsabili inainte de criza sunt in continuare responsabili
  • Cei care se faceau ca fac vor continua in acelasi mod
  • Cei care umblau cu norul deasupra capului si carora le tuna si fulgera mereu nu vor lasa loc de ceva bun, nu vor vrea sa vada soarele pe strada lor
  • Cei care aveau tendinta catre introspectie vor imbunatati ceva la ei
  • Cei care faceau tot posibilul ca sa scoata numai ei foloase din orice vor cauta in continuare cai de eludare a normelor de orice fel
  • Cei care isi dedicau timp, bani si energie ca sa ii ajute si pe altii o vor face si cand le va fi lor insile greu

Sper insa ca exista si o categorie de mijloc, cea a oamenilor care vor gasi inspiratie in aceasta perioada, in cineva, si vor crea ceva care sa ii ridice deasupra propriei inertii de dinainte de criza.

Citeam recent din cartea "Immunity to Change" (Kegan R., Lahey L.L., Harvard Business Review Press, 2009) despre cat de mult sau de putin ne schimbam. Un studiu citat de autori arata ca, atunci cand doctorii spuneau pacientilor bolnavi de inima ca vor muri daca nu isi schimba obiceiurile, doar 1 din 7 urmau sfaturile. Chiar si cand vine vorba de viata sau moarte, capacitatea de schimbare ramane vaga.

Putem sa schimbam anumite aspecte la noi, intrebarea este: Vrem sa depunem efortul necesar? Ne dorim ca experientele, relatiile, ceea ce invatam despre noi si lume sa interactioneze cu fiinta noastra? Sau vrem sa ne comportam precum tigaia de teflon si sa nu permitem sa se prinda de noi nimic?

Alegerea este la noi.

Georgeta Dendrino este vicepresedinte global al Professional Women's Network, membra a boardului Asociatiei pentru Valori in Educatie, director general si actionar al Interact Business Communication. Lider experimentat, cu istoric demonstrat al activitatii in industria de formare profesionala si coaching, a fost business coach pentru Cartier Women's Initiative Awards, avand experienta in dezvoltarea managementului executiv, imbunatatirea performantei, dezvoltarea carierei, consultanta in Resurse Umane si dezvoltare de stategii de afaceri. Este antreprenor si absolventa a Executive Master in Coaching and Consulting for Change la Insead, in Franta. Este pasionata de scris, dezvoltare personala si profesionala, mentorat, coaching pentru managementul executiv, educatie si leadership.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
Pe cine vrea FC Barcelona antrenor după plecarea lui Xavi
FC Barcelona are mai multe variante în vedere pentru a-i succede lui Xavi, care şi-a anunţat plecarea de la club în vară. Totuşi, potrivit Mundo Deportivo, oficialii de la FC Barcelona speră...
Sorana Cîrstea a explicat culisele schimbării pe care o face: "Cred că vor fi două luni frumoase"
Sorana Cîrstea a explicat culisele schimbării pe care o face: "Cred că vor fi două luni frumoase"
Sorana Cîrstea face un turneu excelent la Miami, unde va juca în această seară în optimile de finală, contra americancei Danielle Collins. Deși s-a descurcat bine la Miami, unde nu are...
#15 mai, #schimbare, #masuri relaxare 15 mai, #relaxare 15 mai , #psihologi