Wellbeing: Cele mai frecvente probleme in cuplu - cum le rezolvam?

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 10:10
9760 citiri
Wellbeing: Cele mai frecvente probleme in cuplu - cum le rezolvam?

A iubi si a fi iubit sunt, cu siguranta, unele dintre cele mai bogate experiente pe care le putem trai. Desi iubirea este o forta puternica, ea in sine nu garanteaza succesul unei relatii de cuplu pe termen lung.

Mai este si altceva, ceva foarte important ce ne scapa de multe ori atentiei: fiecare dintre noi venim in relatia de cuplu cu experientele prin care am trecut si cu vulnerabilitatile pe care le avem. In functie de aceste particularitati apar si problemele in relatia noastra, probleme care pot lua forme diferite pentru fiecare cuplu in parte.

Discutam despre cele mai frecvente probleme care apar in cuplu si ce putem face pentru a le rezolva, dupa cum ne recomanda terapeuti, cercetatori si autori celebri care au revolutionat domeniul relatiilor de familie si de cuplu.

Resentimente legate de bani si munca

Banii nu reprezinta doar bani in relatia de cuplu. Banii si munca ascund, de cele mai multe ori, nevoi emotionale: pentru unii oameni, banii reprezinta dragoste si afectiune, pentru altii reprezinta stabilitate si securitate, pentru altii control sau dependenta, in timp ce pentru altii pot insemna independenta sau libertate.

De aceea, atunci cand vorbim despre bani vorbim, de fapt, despre altceva. Problemele de cuplu care sunt legate de bani si de munca reprezinta de fapt un simptom, si nu o cauza.

Asadar, este important sa putem identifica adevarata problema:

- unii se implica excesiv in munca pentru a evita intimitatea in relatia de cuplu

- altii supracompenseaza un sentiment de inferioritate prin prea multa munca

- altii isi sustin financiar partenerul de teama de a nu fi parasit

Una dintre solutiile referitoare la problema banilor in cuplu se refera la modul in care sunt gestionate veniturile. Recomandarea agreata de terapeuti de familie si de cuplu, dar si de experti in finante personale este sa aveti trei conturi: unul al tau, unul al partenerului si un cont comun.

Discutati ce procent din veniturile voastre va merge in care cont. Fiecare isi cheltuie banii din contul propriu dupa cum considera, in timp ce destinatia banilor din contul comun este hotarata de ambii parteneri.

Intimitate emotionala si sexuala

Intimitatea nu este numai fizica, este si emotionala. Intimitatea este o legatura care se creeaza de-a lungul timpului intre doua persoane. Apropierea emotionala, increderea si conectarea fizica joaca un rol important in crearea intimitatii.

Este esentiala comunicarea nevoilor emotionale in cuplu: prin exprimarea constanta a emotiilor si a nevoilor, intr-o modalitate sanatoasa, ii oferi partenerului sansa de a-ti raspunde similar. De exemplu, in loc sa-i spui partenerului ca nu ai nimic si sa rabufnesti la tot pasul, poti spune: "Ma simt obosita si am nevoie sa ma ajuti sa termin mai repede curatenia in casa".

Problemele sexuale ascund, de cele mai multe ori, probleme emotionale.

Infidelitate

"Sa fii fidel inseamna sa ai un singur partener in domeniile sexual, afectiv si psihic. Astfel spus, inseamna sa nu faci dragoste decat cu o singura persoana, sa nu iubesti decat o singura persoana si sa nu ai schimburi psihologice profunde (sa te destainuiesti, sa te lasi cunoscut) decat cu aceasta persoana", ne spune dr. Gerard Leleu in cartea "Cum sa fim fericiti in cuplu. Intre fidelitate si infidelitate".

Asadar, infidelitatea poate fi atat sexuala, dar si emotionala. Infidelitatea emotionala este orice apropiere emotionala fata de o persoana de sex opus fara apropiere fizica, sexuala. Iata cateva semne ale infidelitatii emotionale: acorzi mai multa atentie, timp si afectiune unei alte persoane decat partenerul tau? Cand ai o problema, pe cine suni prima data sa spui ce s-a intamplat? Esti atras sexual de altcineva? Incepi sa ai secrete fata de partener? Petreci timp pe Internet vorbind cu altcineva de sex opus sau urmarind intens activitatea de pe Facebook a altcuiva decat a partenerului tau?

Cand parintii sau socrii intervin in relatie

O relatie sanatoasa de cuplu presupune sa fii loial fata de partener si sa consideri relatia de cuplu prioritara, si nu familia extinsa (ex. parinti, frati). Este important sa negociezi cu partenerul care sunt limitele pe care le accepti. Spune ce simti, ce vrei si care sunt consecintele alegerilor lui si ale membrilor familiei lui asupra ta.

In felul acesta, vei putea trece mult mai usor de situatiile toxice care apar in viata ta. Este important sa ai in vedere ca socrii sau parintii toxici pot fi de mai multe feluri.

Exista Criticul, care abia asteapta sa spuna ce gresim; Autoritarul, care incearca sa ne controleze viata; Acaparatorul, care are pretentii permanente asupra timpului nostru si Stapanii Haosului, ale caror numerose probleme trebuie sa le rezolvam permanent.

Asadar, avem nevoie de o relatie sanatoasa de cuplu la fel de mult cum avem nevoie de aer sau de mancare. Unii reusesc sa aiba o astfel de relatie, in timp ce altii se straduiesc din rasputeri sa o construiasca.

Vestea buna este ca, prin munca de cercetare si prin experienta de zi cu zi a terapeutilor, a cercetarilor si a autorilor care lucreaza in acest domeniu, acum - in 2015 - stim ce presupune o relatie fericita de cuplu si cum putem sa o facem sa devina realitate. Si noi te putem ajuta in acest sens prin consiliere si psihoterapie de cuplu.

FOTO: Facebook Delia Lungu

Mind Education Health
Delia Lungu, psiholog si trainer, specializat in terapie de familie si de cuplu. Face parte din echipa Mind Education Health, companie care ofera consultanta psihologica si programe de tip well-being in zona de parenting, relatii de cuplu si la locul de munca.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Cele mai frecvente probleme in cuplu, #probleme in cuplu rezolvare, #bani cuplu, #socrii cuplu probleme, #sex cuplu probleme , #psihologi