Wellbeing: Cum traieste si invata copilul increderea si acceptarea neconditionata

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 18:28
11209 citiri
Wellbeing: Cum traieste si invata copilul increderea si acceptarea neconditionata
Foto: Arhiva personala

Ne dorim sa ne crestem copiii increzatori, fericiti, sa se simta iubiti si acceptati neconditionat. Increderea copilului in el depinde fundamental de sentimentul de acceptare si iubire neconditionata.

O relatie in care comportamentul lui este motivat de evitarea pedepselor sau de frica de a pierde iubirea si aprecierea ta este una abuziva pentru copil.

Wellbeing: Trecutul meu dureros nu trebuie sa fie si viitorul copilului meu

Ce trebuie sa faca un parinte pentru ca un copil sa traiasca acceptarea neconditionata?

Accepta emotiile si sentimentele copilului. Iubirea si acceptarea neconditionata este traita cand copilul simte empatia noastra, asa va invata si el empatia si compasiunea fata de sine si fata de ceilalti.

Cand copilul simte frica, teama, tristete, furie, nevoia lui fundamentala este sa fie acceptat, vazut, inteles de tine ca parinte - fara critica sau respingere. Asa va invata sa se accepte pe el, sa aiba incredere in el, sa nu se respinga, sa se simta confortabil cu el, sa nu fuga de el, sa nu simta ca ceva este in neregula cu el. Emotiile sunt normale, firesti, sunt semnale pe care creierul si corpul le transmite copilului pentru a fi in contact cu nevoile lui.

"Te vad ingrijorat si suparat, s-a intamplat ceva?" Inteligenta emotionala a unui copil se dobandeste cand simte ca este acceptat si sprijinit in a reactiona in acord cu nevoia lui, fara impulsivitate si reactivitate, ci cu empatie.

Disciplina fara pedeapsa. Copilul trebuie sa dobandeasca autocontrolul si asta este posibil numai daca simte acceptare neconditionata. Comportamentul lui exprima o emotie, un disconfort, o nevoie de invatare a unui comportament sau o reactie noua, mai potrivita.

Limitele exprimate ferm, fara furie si pedeapsa il invata pe copil cum sa reactioneze potrivit. Acest lucru se invata in timp, autocontrolul se dobandeste pana la varsta de aproximativ 24 de ani.

Wellbeing: Ce pot sa fac sa nu imi mai pedepsesc copilul

Toate comportamentele nepotrivite care ranesc sunt un semnal de alarma pentru parinte. Intotdeauna exista un motiv pentru care are acest comportament si are nevoie de parinte pentru a se intelege si a rezolva problema intr-un mod sanatos pentru el. Poate nevoia este sa invete noi moduri de rezolvare a unei probleme, de exemplu, cum sa raspunda unui coleg care il necajeste sau are o frustrare, o nemultumire din relatia cu tine ca parinte; are nevoie de timpul si prezenta ta mai mult.

Grija pentru emotiile si nevoile tale ca parinte. Cand esti reactiv fata de copil, tipi, critici sau controlezi el simte respingere, neacceptare. Are nevoie de empatia si intelegerea ta. Cand observa ca esti ingrijorat si trist crede ca el este responsabil de cum te simti si devine hipervigilent la emotiile tale, incearca sa nu te supere, sa nu te dezamageasca si nu mai poate fi onest si deschis cu tine. Vrea sa te protejeze.

Nevoia lui insa este sa poata conta pe tine, emotional, in orice moment. Starea ta de bine este o deprindere care depinde de tine ca parinte sa o exersezi. Este ceva ce poti si ai nevoie sa faci pentru tine.

Acceptarea greselilor si esecurilor. Pentru a avea incredere in el, un copil are nevoie sa se simta confortabil cu greseala, sa nu se gandeasca la faptul ca urmeaza pedeapsa, critica, respingerea, ci sa isi poata exprima teama, frica, nesiguranta fara sa fie judecat.

Cand copilul este apreciat pentu eforturile si progresele lui, nu pentru rezultate, invata sa tolereze si disconfortul a ceea ce nu stie sau nu poate acum sa faca.

Cand copilul invata sa duca la bun sfarsit ceea ce a inceput, desi are momente grele, frustrante, atunci va avea si mai multa incredere in el. Cand are inca multa nevoie de validare externa, este inca mult prea vulnerabil la aprecierile si atentia celorlalti.

Wellbeing: Copiii la scoala - intre temele de casa, meditatii si activitati extrascolare. Ce le mai ramane de facut?

Mind Education Health
Domnica Petrovai, psiholog clinician pr., psihoterapeut cognitiv-comportamental, specializat in psihologia copilului, cuplului si familiei. Fondator Mind Education Health.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Cum inveti copilul sa aiba incredere, #sfaturi copii incredere parinti , #psihologi