14 trasaturi surprinzatoare care inspira incredere

Luni, 25 Octombrie 2010, ora 12:18
9859 citiri
14 trasaturi surprinzatoare care inspira incredere

Increderea e un concept interesant si intrigant. Pana cand ajungi la munca, dimineata, deja ai ales sa ai sau nu incredere intr-o gramada de oameni. Daca dai pe un post anume pentru a asculta prognoza meteo, deja ai decis sa ai incredere in omul de la TV sau meteorologul din spate. Cand iti lasi bijuteriile la toaleta, deja ai decis ca femeia care te ajuta la curatenie e de incredere.

Cand numeri maruntisul primit la chiosc, dupa ce ti-ai cumparat niste nimicuri, ai decis, de asemenea, sa nu te increzi in vanzatoare. Peste tot e vorba despre incredere si lipsa ei.

Cum decizi insa cine merita increderea ta si cine nu, daca nu ai ani la dispozitie sa pui dovada langa dovada?

Mai ales ca societatea se bazeaza, vrand-nevrand, pe incredere. Din punct de vedere al evolutiei, suntem nevoiti sa ne incredem pentru a supravietui.

Asteptarile si reciprocitatea stau la baza increderii. Potrivit expertilor - sociologi, psihologi, economisti si analisti politici - increderea se afla in stransa legatura cu asteptarile pe care le ai de la cineva. Cand simti ca poti avea niste asteptari, esti tentat sa ai incredere si sa crezi ca la un moment dat si reversa va fi valabila, cu alte cuvinte astepti reciprocitate.

Bineinteles ca experientele trecute - cu acea persoana sau altele - vor afecta increderea, dar acum si aici, anumiti factori, vizuali sau ce tin de comportament, influenteaza cat de multa incredere ai intr-o anumita persoana, conform Care2.

Familiaritate Cu cat mai multe contacte vei avea cu cineva, cu atat mai multe informatii vei strange despre acea persoana. Cu cat mai multe informatii, cu atat mai sigur vei putea fi ca asteptarile iti vor fi indeplinite.

Asemanare Cand cineva arata, se imbraca si se poarta ca tine, esti mai tentat sa crezi in actiunile si reactiile sale, sa le iei drept veridice, mai ales ca se aseamana cu ale tale. Un studiu realizat de o universitate canadiana in 2002 a aratat ca suntem mai predispusi sa ne incredem in cineva care are trasaturi ale fetei asemanatoare cu ale noastre.

Coerenta Cu cat cineva este mai coerent, avand un caracter putin contradictoriu, fara variatiuni, stabil si acelasi, cu atat cei din jur vor fi mai predispusi sa-si formuleze asteptari la adresa sa, pentru ca se pot raporta la niste factori stabili.

Punctualitate Daca cineva obisnuieste sa nu intarzie, nu numai ca transmite faptul ca e coerent, dar arata ca e constient de valoarea timpului celorlalti.

Flexibilitate Teoriile acceptate la nivelul societatii au aratat ca suntem mai degraba increzatori in persoane care nu incearca in mod explicit sa negocieze sau sa forteze o intelegere.

Discretie Abilitatea de a tine un secret si de a exersa tactul intotdeauna ne va inspira incredere.

Transparenta Transparenta este cealalta fata a monedei pe care sta inscris termenul discretie. Ne dorim pe cineva care sa ne tina secretele, insa nu si pe ale sale. Deschiderea ajuta la cladirea increderii.

Competenta La locul de munca, nimic nu inspira incredere mai mult decat achitarea cu brio de sarcini.

Angajament Increderea are la baza reciprocitatea subinteleasa. Daca cineva nu pare ca investeste in relatia cu tine, ii va fi foarte simplu sa te tradeze, pentru ca nu va avea nimic de pierdut.

Timp petrecut fata in fata Angajamentul se poate construi numai pe baza unui relatii directe, cand se petrece timp "fata in fata". Un studiu recent a aratat ca oamenii care lucreaza impreuna sunt mai predispusi sa aiba incredere in colegii cu care interactioneaza direct si nu prin email sau videoconferinta.

Parul facial Un alt studiu publicat de Journal of Marketing Communications a aratat ca clientii aleg inconstient sa aiba incredere mai degraba in vanzatorii cu barba decat in cei proaspat barbieriti. Totusi, pana si barba trebuie sa aiba o limita.

Contact vizual Este, probabil, cel mai puternic indicator al increderii. Insa si calitatea contactului vizual este importanta, observa psihologul Elaine Ducharme. Si in acest caz ce e prea mult strica, putand denota prea multa indrazneala, chiar obraznicie.

Strangere de mana Orice om de afaceri iti poate spune ce importanta are o strangere ferma de mana in ceea ce priveste increderea. Insa, ca si contactul vizual, exista niste limite peste care nu trebuie trecut. O strangere de mana prea ferma poate sugera agresiunea; una prea slaba poate evoca pasivitatea.

Postura Nimeni nu are incredere intr-o persoana care sta de bunavoie aplecata, cu capul intre umeri. Un spate drept sugereaza forta si incredere de sine.

Bineinteles ca aceste tipuri de comportament sau factori vizuali pot inspira incredere, insa nu garanteaza autenticitate sau veridicitate. E posibil ca acest text sa nu fie citit numai de persoane cu cele mai bune intentii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#incredere, #persoane de incredere, #semne incredere , #relatii