Arta conversatiei - cheia succesului in societate

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 12:02
10001 citiri
Arta conversatiei - cheia succesului in societate

Nu toata lumea stie sa faca diferenta dintre palavrageala si conversatie. Pentru unii, conversatia este prilejul sa-si tina propriul discurs, pe care nu-l asculta nimeni, pentru altii este pretextul pentru a spune anecdote sau a povesti intamplari din viata. Numai putini constientizeaza faptul ca arta de etalare a propriilor valori isi are cheia in conversatie.

S-a scris pe aceasta tema destula literatura interesanta, s-au publicat studii greu de citit, si mai greu de retinut, aproape imposibil de aplicat, se cunosc sfaturi cu gramada, usor de urmat, dar usor de uitat, daca nu le-ai notat.

Cele de fata reiau idei cunoscute, dar poate mai convingatoare si - mai ales - facute cu gandul de a fi aplicate inainte de a fi uitate.

Reguli de baza, sine qua non

Regula de aur: asculta. Cei din jur sunt mult mai bucurosi sa fie ascultati, decat sa-i asculte ei pe altii. Daca nu stii sa asculti, este destul sa taci. Vei da impresia ca ai ascultat si chiar ti-a placut.

Regula de argint: mai asculta o data. Nu-i greu sa taci si a doua oara. E greu sa repari ce ai spus, dupa ce n-ai tacut.

Regula de bronz: vorbeste scurt si studiaza efectele produse. Efectul pozitiv trebuie speculat prin tacere, intrucat mai binele este dusmanul binelui. Efectul negativ trebuie speculat printr-o tacere si mai mare, intrucat mai raul este prietenul raului.

Regula generala: nu contrazice. Decat sa te opui fatis, este preferabil sa zici: "si eu gandesc asa, desi mai exista varianta...".

Regula si mai generala: nu face pe "yes man"-ul. Decat sa te declari total de acord, mai bine da din cap si taci. Aderentii ideii vor retine ca ai dat din cap, neaderentii ca ai tacut. Ceilalti nu vor fi atenti, iar momentul va trece neobservat.

Fara principii, nimic nu este posibil

Principiul papagalului: daca s-a spus ceva inteligent, repeta ideea, pentru ca tocmai asta vroiai sa spui. Ideal ar fi sa-ti amintesti si un citat cunoscut, care sa-ti confirme buna intentie. Daca nu-ti amintesti unul, e destul sa zici: "Asta a spus-o si Napoleon". Nu te va contrazice nimeni, intrucat nimeni n-a facut inventar cu tot ce a spus Napoleon.

Principiul gogoasei: daca cineva spune verzi si uscate, nu-i da peste nas. Citeaza o zicala italiana: "se son e vero, e ben trovato" (adica: "e buna gaselnita, chiar daca n-o fi adevarata").

Principiul strutului: un gentelman nu se leaga niciodata de cei prezenti. Daca tii mortis sa critici, da tare in cei care nu se gasesc la locul faptei, ei n-au drept la replica. Nu uita, in incheiere, sa faci mentiunea: "asta i-am spus-o si in fata".

Principiul cocosului galant: daca nu stii cum sa incepi, incearca un compliment fin, ca de exemplu: "am cunoscut-o pe bunica dvs, a fost o femeie extraordinara". Trebuie sa fii din timp informat daca bunica "a fost" sau mai "este". A vorbi despre prezent la trecut sau despre trecut la prezent n-ar fi numai o greseala. Ar fi o gafa de proportii.

Principiul elefantului inteligent: daca ai citit mult, povesteste din viata lui Magellan, a lui Voltaire, a lui Freud. Daca n-ai citit, faci fata si cu un simplu citat de care au auzit toti, nu-l inteleg multi si, deci, nu risca sa bata ca nuca-n perete: "alea jacta est!", sau: "addio del passato".

Teoria e buna, practica este excelenta

Teorema lui Stan Patitu': anecdotele cu soacre le stiu toti, cele fara perdea circula demult din gura-n gura, cele interzise minorilor le stiu si copiii, de pe Internet. Concluzie - nu spune anecdote. Povesteste ceva din intamplarile cu Geoana sau cu Boc. E la fel de nostim si nu le-au aflat (inca) si copiii.

Axioma lui Pacala: politica te face de cacao. Concluzie - pentru duel, nu e neaparat nevoie de sabie, este mai onorabil sa dai cu frisca. De aceea, se si numeste torta "diplomat".

Postulatul lui Lomonosov: este o necuviinta sa pleci primul de la petrecere. Concluzia - povesteste ceva despre Republica Moldova si ultimele declaratii ale lui Voronin. Vor pleca ceilalti primii si vei ramane ultimul.

Cel mai onorabil mod de a incheia conversatia

Nimic nu incheie mai bine conversatia decat tot o anecdota, dar una inedita, de care n-a auzit nimeni. Cele mai sigure sunt cele care citeaza prezenta de spirit, ale clasicilor, acei monstri sacri pe care ii respecta toti, dar ii cunosc foarte putini. De axemplu, aceasta:

La scurt timp dupa razboi, s-a reprezentat la Londra o piesa de G.B. Shaw, in prezenta autorului, aflat in discordanta cu eticheta britanica, prin tinuta sa neglijenta. Nimeni nu indraznea sa-i atraga atentia. Totusi, un ofiter american si-a luat inima in dinti si a incercat sa faca, din asta, o butada:

"Cand va vad, domnule Shaw, imi dau seama ce consecinte grele a avut razboiul pentru Anglia". La care maestrul a raspuns sec: "Cand va vad pe dumneavoastra, domnule general, imi dau seama de ce".

Cu asa ceva, vei aparea erudit, spiritual si original, intrucat nu cred sa fi auzit cineva aceasta cunoscuta intamplare. De altfel, chiar eu am inventat-o.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#arta conversatie, #reguli conversatie , #relatii