Ce sa faci daca o persoana draga sufera de depresie

Duminica, 25 Iulie 2010, ora 12:00
15482 citiri
Ce sa faci daca o persoana draga sufera de depresie
Foto: Arhiva

Drama traita de Madalina Manole, care a culminat cu sinuciderea ei, ar trebui sa ne puna pe toti serios pe ganduri, pentru ca, sa recunoastem, suntem tentati sa trecem cu multa usurinta peste anumite semne care pot arata ca rude, prieteni sau chiar noi insine trecem printr-o depresie grava.

Pe masura ce ies la iveala tot mai multe detalii legate de ultimele luni din viata Madalinei Manole realizam ca acuzatiile aduse in primele momente familiei, cum ca ar fi neglijat-o si nu ar fi incercat sa o ajute, au fost nedrepte. Sotul Madalinei a povestit cate eforturi au depus si el si cei apropiati, care realizau ca artista are nevoie de ajutor din partea psihologilor, pentru a o convinge sa il accepte. Nu au reusit, iar finalul a fost tragic.

Sotul Madalinei Manole povesteste primele tentative de sinucidere

Madalina Manole - Povesti incredibile cu blesteme si vrajitoare

Care este lectia de viata pe care ar trebui sa o invatam? Ca o persoana care traverseaza o perioada de depresie trebuie ajutata chiar si in ciuda vointei ei, ca trebuie sprijinita si iubita, si trebuie tratata de cei apropiati cu rabdare si multa atentie.

Cum putem face asta? Iata cateva informatii extrem de folositoare prezentate pe site-ul renumitei clinici americane Mayo, extrem de apreciata pentru specialistii sai.

Semnele depresiei

Semnele unei depresii variaza de la o persoana la alta, dar printre acestea regasim de cele mai multe ori:

- Sentimentul constant de tristete si de gol interior

- Pierderea interesului pentru activitati care odata ne faceau placere

- Pierderea sperantei, credintei sau sentimentul de neajutorare

- Iritabilitatea permanenta, nelinistea continua

- Pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate fara cauze fizice

- Insomniile sau dimpotriva dorinta de a dormi cat mai mult

- Starea de oboseala permanenta si descresterea nivelului de energie

- Sentimentul de vinovatie persistent

- Scaderea capacitatii de concentrare, incapacitatea de a lua decizii

- Aparitia gandurilor negre, legate de sinucidere

- Abuzul de alcool sau medicamente

In general, persoanele care sufera de depresie nu reusesc sa identifice singure aceasta stare si deseori resping ideea ca ar suferi de asa ceva. In cele mai multe cazuri, vina este aruncata pe diverse boli fizice, chiar daca persoana respectiva intelege ca in realitate este sanatoasa fizic.

Din pacate, insa, cel mai adesea persoanele care sufera de depresie se jeneaza sa recunoasca acest lucru chiar si in sinea lor, cu atat mai mult sa vorbeasca despre asta cu cei apropiati.

In acest moment ar trebui sa intervina cei dragi, cei care observa schimbarile in comportamentul si in atitudinea celui care sufera de depresie. Ei trebuie sa vorbeasca deschis cu cel suferind, sa ii explice ca nu are de ce sa se rusineze, este vorba despre o reactie a mintii sale la conditiile de viata si la stresul cotidian, care trebuie tratata ca orice alta suferinta, cu medicamentele recomandate de un specialist.

De asemenea, ei trebuie sa il insoteasca macar la prima vizita la medic si sa il ajute sa pregateasca impreuna o serie de intrebari la care specialistul sa le ofere raspunsurile care sa ii linisteasca si sa le redea increderea ca totul se va rezolva cu bine.

Riscul ca starea unui depresiv sa se inrautateasca pana la aparitia gandurilor legate de sinucidere nu poate fi exclus insa. Daca observati ca starea celui apropiat dumneavoastra se agraveaza, trebuie sa intrati cu adevarat in alerta pentru ca pana la o tentativa reala de sinucidere nu mai sunt prea multi pasi.

Printre semnele care ar da de banuit ca un depresiv intentioneaza sa isi ia viata:

- Vorbeste din ce in ce mai des despre asta, folosind expresii directe de genul "Am de gand sa ma sinucid" sau mai putin directe, de tipul "as vrea sa nu ma fi nascut vreodata"

- Se indeparteaza tot mai mult de prieteni si de familie

- Trece des de la o extrema la alta in privinta comportamentului: astazi este vesel si exuberant, maine izbucneste in lacrimi din orice

- Are preocupari morbide, se simte tot mai atras de scenele violente de la televizor

- Abuzeaza tot mai tare de alcool sau medicamente

- Incepe sa aiba un comportament autodistructiv

- Isi ia la revedere de la cunostinte ca si cand nu le va mai vedea vreodata

- Se intereseaza sa isi puna la punct toate afacerile

In astfel de cazuri, incercati sa discutati cu el pe aceasta tema, pentru a-l tenta sa recunoasca daca si-a pus problema sinuciderii sau daca, mai rau, si-a facut vreun plan. In acest caz situatia este cu adevarat extrem de grava, pentru ca un astfel de plan presupune deja faptul ca s-a obisnuit cu gandul ca isi va lua viata, este un pas mai departe catre hau.

Contactati medicul imediat sau, in cazul in care acesta nu exista inca, insistati sa mergeti impreuna la un psiholog sau psihiatru, cat mai rapid.

De asemenea, alertati familia, in cazul in care este vorba despre o cunostinta. Explicati-le foarte deschis si sincer care sunt temerile dumneavoastra, pe ce se bazeaza, si, mai ales, nu va temeti ca veti fi dat afara pe usa. E in joc viata cuiva!

In cazul in care depresivul locuieste cu dumneavoastra in casa, incercati sa ii creati un mediu cat mai sigur. Tineti sub cheie medicamentele, fiti atent la cumparaturile pe care le face, supravegheati-i discret dulapul, sertarele, eliminand, pe cat posibil, orice l-ar putea ajuta sa isi ia viata.

In plus, incercati sa nu il lasati singur, asigurati-va ca este in permanenta cineva impreuna cu el, care sa il supravegheze si sa il distraga de la gandurile sinucigase.

O mana de ajutor in plus

Specialistii mai spun ca nu trebuie sa va asteptati ca dumneavoastra, singur, sa puteti rezolva o problema atat de dramatica, mai ales daca nu sunteti de specialitate, dar va recomanda sa faceti anumite lucruri care ar putea ajuta.

De exemplu, sa va informati cat mai mult pe aceasta tema, sa cititi, sa discutati cu medicul care il are in grija pe cel despre care sunteti convins ca este tentat sa isi ia viata.

Aratati-va dispus in permanenta si la dialogul cu cel bolnav de depresie. Ascultati-l cu atentie, incurajati-l sa se descarce, sa spuna ce il chinuieste.

Incercati, dar nu ostentativ, sa aveti o atitudine pozitiva. Daca este descurajat in privinta carierei sale, aratati-i ca existe sanse oricand sa si-o imbunatateasca. Daca sufera din dragoste, vorbiti-i despre posibilitatea de a gasi pe altcineva si explicati-i sa nu se sfarseste lumea.

Spuneti-i cat puteti de des cat de mult inseamna el ca persoana pentru cei din jur. Aratati-i ca este iubit si ajutati-l sa se faca folositor in cat mai multe moduri.

Rupeti rutina zilnica. Incurajati-l sa lase totul balta o perioada si sa iasa din mediul cu care s-a obisnuit si care i-a adus atatea necazuri, dupa cum sustine el. Micile probleme care apar intr-o vacanta petrecuta intr-un loc strain sau noile cunostinte ii pot distrage, pentru o buna perioada, atentia de la gandurile negre care il apasa. In acelasi timp insa, supravegheati-l ca respecta tratamentul prescris de medic, in cazul in care acesta exista.

Ajutati-l sa se apropie de Biserica. Pentru foarte multi credinta face reale miracole.

Faceti planuri impreuna, oricat de extravagante. Stimulati-i interesul pentru cele mai trasnite proiecte pe termen lung, motivati-l, fara sa il fortati insa.

Si, mai ales, aveti grija si de dumneavoastra. Nu este usor sa ii fii alaturi unei persoane care sufera de depresie. Aceasta nu trece usor si lasa urme adanci. Asa ca straduiti-va sa il ajutati pe cel drag, fara a cadea dumneavostra insiva in aceeasi capcana.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#ajutor suferind depresie, #relatii prietenie, #comportament depresiv, #ajutor incercare sinucidere , #relatii
Comentarii
Poza Iogica
Iogica
rank 5
SA NU FACI ... ce fac postacii pe ziare.com care, in loc sa incurajeze, sa se interseze ce se intampla cu tine, sa iti adreseze un cuvant bun, te umilesc, jignesc, incapabili sa dea dovada de omenie.
Poza Deniutz
Deniutz
rank 4