Compliment sau linguseala? Cum faci diferenta

Marti, 11 Mai 2010, ora 07:00
6816 citiri
Compliment sau linguseala? Cum faci diferenta

Indiferent de subiectul care le determina, cum ar fi aspectul nostru fizic, felul in care vorbim sau realizarile noastre, complimentele ne incanta, ne onoreaza si ne intaresc alegerile ori eforturile facute.

Desigur, asta numai daca sunt sincere si nu sunt doar niste linguseli spuse de cineva care vrea sa ne intre pe sub piele.

Complimentele pot sparge gheata atunci cand avem de-a face cu persoane necunoscute, pot elibera stresul, pot aduce o stare de bine, sau pot intari o relatie. Cuvintele potrivite la timpul potrivit pot motiva, consola, recompensa, inspira. Iar a complimenta nu este acelasi lucru cu a lingusi, a maguli.

Stii sa accepti complimentele?

Cuvintele care sunt superflue dau impresia celui care le primeste de la cel care le ofera cu pretentia de compliment ca acesta din urma are intentia de a obtine ceva.

Asadar, potrivit Reuters, iata ceea ce presupune un compliment adevarat:

1. Fii sincer

A complimenta pe cineva doar pentru ca asa ti se pare bine nu se face. Falsitatea distruge credibilitatea.

Daca se intampla sa simti totusi ca ar fi necesar intr-o anumita situatie si intr-o anumita relatie sa faci un compliment, mai bine incearca sa te axezi pe o chestiune in care poti arata sinceritate, cum ar fi efortul pe care l-a depus persoana respectiva in a face ceva.

Stii sa faci un compliment de succes?

2. Fii exact

Nu spune cuvinte ocolitoare, incearca sa fii cat mai concret.

3. Nu compara

Nu incerca sa compari vreodata realizarile cuiva cu ale altcuiva. De asemenea, ai grija cu cine iti permiti anumite complimente de ordin fizic (cum ar fi tunsoarea noua a sefului). De regula, este mai bine sa complimentezi munca unui coleg decat felul in care arata, pentru a nu fi inteles gresit, mai ales daca e vorba de functii diferite ca ierarhie.

Daca te intalnesti cu o cunostinta pe care nu ai mai vazut-o de mult timp si observi schimbari impresionante la ea, simti nevoia de a-i spune ceva pozitiv, cum ar fi "Arati absolut minunat". Daca persoana respectiva incepe sa iti dea si detalii despre cum a slabit spre exemplu, atunci mai poti dezvolta subiectul si tu. Daca insa doar iti multumeste, treci la alta discutie.

Daca esti cel care primeste un compliment, niciodata nu spune ceva care sa contrazica ori sa subaprecieze cele spuse de cel care te-a complimentat. Prin asta il poti chiar insulta, punand la indoiala capacitatea lui de judecata, standardele, gusturile sau, mai rau, sinceritatea.

Cel mai bine este sa multumesti, sa zambesti, sa savurezi momentul si sa ai grija sa aduci si tu asemenea stari de bine altora (evident, daca merita), chiar daca uneori pare greu sa nu te indoiesti de complimentul cuiva, in contextul unor emotii puternice spre exemplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sfaturi complimente, #complimente bune, #avantaje complimente , #relatii