Cum sa faceti casnicia sa functioneze certandu-va corect

Marti, 31 Martie 2015, ora 14:05
8823 citiri
Cum sa faceti casnicia sa functioneze certandu-va corect
Foto: Istant Check Mate

Unele cupluri pretind ca nu se cearta niciodata. Asa ceva este aproape imposibil in casniciile in care ambii parteneri se simt liberi in a-si exprima neintelegerile. Alte cupluri au certuri frecvente care tind sa ia amploare.

Cea mai importanta intrebare este: sunt corecte aceste certuri? Intr-o casnicie, sotii trebuie sa va aplaneze certurile, ca sa nu se inrautateasca, asadar trebuie sa iti iei inima in dinti si sa spui regulile si limitele cu care esti de acord. Amandoi puteti seta granitele flexibile care se potrivesc cu personalitatile voastre individuale si cu mariajul vostru - cat timp urmati regulile certurilor corecte.

Vrei sa fii fericit in cuplu? Ce trebuie sa faci

Intelege ce se intampla cu adevarat

Cand simti ca este pe cale sa izbucneasca o cearta intre tine si partenerul tau, incearca sa depistezi cauza acesteia:

- Va iesiti repede din fire?

- Iti doresti sa faca ceva anume?

- Cuvintele spuse la nervi sunt o exprimare a problemelor serioase sau a conflictului din casnicia voastra?

Strategiile diferite sunt eficiente in repararea diferitelor tipuri de certuri. Urmatoarele tehnici pot functiona bine, in functie de situatii:

- Daca partenerul isi iese repede din fire, uneori este o idee buna sa nu spui nimic si sa il lasi sa se calmeze.

- Daca iti doresti ca partenerul tau sa faca ceva anume, in unele situatii functionaza cel mai bine abordarea directa.

- Daca certurile incep sa urmeze un anumit tipar, iar voi incepeti sa va simtiti prost, luati in considerare sa apelati la un consilier marital.

Concentrati-va pe probleme

Sunt sanse mai mari sa il faci pe cel de langa tine sa vada lucrurile prin perspectiva ta daca eviti atacurile personale si te concentrezi asupra a ceea ce doresti sa realizezi. De exemplu, daca te deranjeaza ca a intarziat, nu ii spune: "Nu ai pic de respect fata de alti oameni!", ci mai degraba, incearca sa spui ceva de genul: "Ma simt mai bine, mai relaxat cand ajung la destinatie cu cateva minute mai devreme. Poti proceda si tu asa data viitoare?".

Cum sa iti pastrezi barbatul - sfaturi de pe vremea bunicii

Cauta metode de a fi flexibil, nu rigid

Intr-un mariaj de succes, ambii parteneri trebuie sa poata negocia si ajunge la un compromis. Uneori, cei doi pot gasi o zona neutra, la fel cum puteti face si voi. Daca, de exemplu, iti doresti sa petreci concediul de doua saptamani, vara la mare, iar cealalta persoana vrea sa mergeti la un club de golf, puteti ajunge la compromisuri in modalitati diferite:

- Puteti sa va petreceti o parte din vacanta fiecare in locul dorit, separat.

- Puteti petrece o saptamana la mare, apoi o saptamana la clubul de golf.

- Puteti cadea de acord ca acum sa mergeti la mare, iar in urmatorul concediu, la clubul de golf.

Realizati care este miza pentru fiecare dintre voi si alegeti in functie de ceea ce inseamna cel mai mult, de dorintele cele mai arzatoare in legatura cu concediul. De exemplu, daca ai avut un an foarte stresant si stii ca ti-ar face foarte bine sa te relaxezi la mare, atunci sotul/sotia ta ar trebui sa inteleaga. Daca cedeaza in favoarea ta, poti sa faci si tu la fel pentru el cu alta ocazie.

Alege momentul potrivit

Fii ingaduitor cu starile de spirit schimbatoare ale celui de langa tine. Este grabit si nervos aproape in fiecare dimineata? Daca da, nu il enerva si tu cand se trezeste, mai ales daca este nevoie sa purtati o lunga discutie. In schimb, alege un moment potrivit in care pare relaxat si binedispus.

Nu spune lucruri pe care le-ai putea regreta

Cand doi oameni se cearta, deseori isi varsa nervii unul asupra celuilalt, sfarsind prin a spune lucruri pe care le-ar putea regreta mai tarziu, precum sa pomeneasca despre lucrurile din trecut si resentimente.

Discutati cate o problema pe rand, iar daca va certati din cauza finantelor, nu acuza ca are tendinta sa intarzie cu plata facturilor sau ca a ars puiul in timp ce prepara cina. Cand procedezi astfel, tine minte ca trebuie sa tii cont de personalitate, nu de probleme. Nu incerca sa il "repari" pe partenerul tau.

Certurile in casnicie ofera deseori partenerilor scuze sa puna in practica mici analize psihologice. Daca iti spune: "Problema este ca esti exact ca mama ta" sau "Nu vom ajunge nicaieri daca nu treci peste criza ta de nervi", atunci trebuie sa iei atitudine.

Nu ii ataca punctele slabe

Cand se incing certurile intre soti, o strategie comuna este de a spune lucruri care sa raneasca sentimentele. De exemplu, daca sotul stie ca sotia nu are incredere in propriile capacitati de a fi o buna mama, ii ataca acea vulnerabilitate cand se cearta in legatura cu treburile casei. Atacarea punctelor slabe este unul dintre cele mai rele lucruri, deoarece poate genera sentimente negative ce dureaza mult timp dupa ce s-a sfarsit cearta.

Ce ar trebui sa stii despre primul an de casnicie

Asigurati-va ca puteti suporta amandoi consecintele certurilor

Anumite certuri duc la compromis, altele sfarsesc prin a gasi rezolvarea in favoarea unuia dintre soti; cu toate acestea, exista unele care nu au o concluzie clara - si tind sa se repete din nou si din nou. Cand unul dintre parteneri se simte doborat de cearta, sanatatea casniciei are de suferit pe o perioada lunga.

Chiar si atunci cand cedati, nu ar trebui sa va simtiti luate in bataie de joc sau manipulate de sotii vostri. Atat sotii, cat si sotiile care sunt dedicati unii altora si casatoriei lor, inteleg ca niciunul dintre parteneri nu castiga daca celalalt ajunge sa se simta ratat. Amandoi trebuie sa fiti capabili sa depasiti disputele, altfel veti ajunge sa va simtiti furiosi si plini de resentimente.

Revista YVE

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#casnicie sfaturi ceart, #sfaturi casnicie fericita, #sfaturi casnicie reusita , #relatii