Ziare.com

Cum sa te comporti cu un partener coleric

Sambata, 20 Septembrie 2014, ora 20:42

   

Cum sa te comporti cu un partener coleric
E posibil ca partenerul pe care il aveti sa fie o persoana colerica si, adesea, simtiti ca ati obosit din cauza crizelor sale.

Atunci sunteti in cautarea unor solutii pentru a va regasi linistea in viata de cuplu. Trebuie sa stiti ca exista psihologi si psihanalisti ce va pot intinde o mana de ajutor, oferindu-va cele mai potrivite sfaturi, noteaza Medisite.

O persoana colerica este inainte de toate o persoana care are probleme, careia ceva nu-i merge bine. "Ea incearca, printr-o lipsa de tact, sa-si reduca suferinta, dand vina pe altii, reprosandu-le ca totul se intampla din cauza lor", explica Sylvie Protassieff, psiholog si psihanalist.

"In timpul unui acces de furie, colericul este irational", afirma Vanina de Touchet, si de aceea nu este momentul potrivit pentru o "discutie de calitate".

Ce aveti de facut:

Pastrati-va calmul

Chiar daca nu sunteti de acord cu persoana furioasa, a va enerva la randu-va nu va aduce nimic bun.

Nu acceptati sa fiti victime

Daca initial, a poza in victima poate duce foarte repede la detensionarea momentului, in timp, aceasta reactie poate fi daunatoare pentru cuplu. A juca rolul de victima presupune a intra "in jocul partenerului", este de parere Vanina de Touchet.

Aflandu-va in fata colericului, sunteti deja in pozitia de victima si probabil ca aceasta postura il determina sa-si dezvolte furia. Pe scurt, daca va aratati slabiciunea, ii lasati drum deschis, iar el nu se va schimba in bine mai tarziu, potrivit explicatiilor psihologului Sylvie Protassieff.

Clarificati situatia in momente potrivite

Dupa trecerea crizei, partenerul manios se simte mult mai bine, mai usurat, uneori, chiar uita ce a facut si ce a spus. Din acest moment, trebuie sa fiti foarte calme. Daca va agitati si va simtiti inca ranite pentru ceea ce v-a putut spune barbatul manios, riscati sa deveniti iritate tocmai in momentul clarifcarii situatiei. Atunci o noua criza poate sa izbucneasca.

"Sotul ar trebui sa fie capabil sa vorbeasca despre emotiile si comportamentul sau", mentioneaza Vanina de Touchet. Este cazul de a gasi cel mai bun moment pentru a discuta calm. Se poate face imediat dupa criza, a doua zi, ba chiar mai tarziu.

Lasati-l sa-si canalizeze agresivitatea prin alte metode

Un partener coleric poata gasi in sport o modalitate de a-si canaliza agresivitatea pe termen scurt. "Totusi este doar un ajutor de moment si nu o rezolvare a problemei", opineaza Ariane Suisse.

Practicand sportul, poate gasi un motiv de a nu aborda motivele reale ale furiilor sale. Astfel ii va fi mult mai dificil sa-si controleze trairile emotionale.

Prin urmare, sportul nu este singura "pista de explorat", adauga Sylvie Protassieff. Unele persoane predispuse spre furii in exces vor prefera sa se exprime printr-o activitate artistica (teatru, pictura, scris) sau pur si simplu printr-una obisnuita (bricolaj sau gradinarit).

Nu-i acceptati accesele de furie

Fie ca e vorba de tipete, insulte, obiecte sparte, crizele de furie nu trebuie acceptate. Fiecare atac este pentru partener asemenea unui traumatism dupa o violenta fizica.

"Daca un coleric sparge sau strica obiecte pe care le tine partenerul, seamana cu un viol", explica Sylvie Protassieff. Impunerea unor limite este foarte necesara in aceste cazuri. Un psiholog care se afla pe un teren neutru va poate ajuta in acest sens.

In plus, numeroase studii au demonstrat ca violenta "minora", daca este acceptata, tinde sa se agraveze. Este important pentru partener sa reactioneze imediat in timpul exceselor de agresivitate, pentru ca, rezuma Vanina de Touchet, "cu cat mecanismul se instaleaza cu atat este mai complicat sa regasesti o modalitate de buna convietuire".

Evitati crizele, parasind incaperea

In timpul unei crize, persoana colerica va avea tendinta sa-si raneasca partenerul prin cuvinte sau gesturi violente, cu scopul de a minimaliza propriile suferinte.

Cea mai rezonabila decizie, apreciaza psihologul Ariane Suisse, este ca, fie colericul, fie partenerul sa paraseasca locul in care se manifesta criza.

Insa, daca partenerul este cel care iese, trebuie sa precizeze: "observ ca nu se poate vorbi calm pentru moment, nu vreau sa mai aud ceea ce tocmai te pregatesti sa-mi spui, ies putin", sfatuieste Sylvie Protassieff.

Determinati-l sa se exprime in scris

E dificil sa dai sfaturi unui consort coleric, exact cand este in plina criza. Dar cand accepta sa fie contestat, lasati-l sa astearna pe hartie motivele agresivitatii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21150 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Psihologii Ieshtia compliiiiica Rau Cestiile ... :)

DACA
esti Muiere si ALA, Sotzuu', Amantele este coleric,
il ... phouttoullesti calduros, tehnic, professional ... :)
Daca NU poate ...raspunde, inseamna ca "ie" clar :

D'AIA este coleric, ca NU poate si cata Motiv sa NU intre ... :) In_Joaca Dulce ...

DACA este Barbat si AIA ewste Iasma, Treaba se face in Doua Etape ... :)

FIRST o Bataie Adecvata, cu Grija, sa NU ramana Urme Umilitoare (Ochii Vinetzi ... :)sau ALTE Consecinte de Spital ...
Palmele bine plasate fulgeratoriu fac Economie de Timp si de ... Alte Paleme.
APOIiiii ... :)
Un PHOUTT_Ness Tehnic, cald, fff indelungat cu MULTE_Multe_Multe
Schimbari de O_Pozitziuni si
multe_multe_multe
Miscari ( de la 3000 in Sus ... )
in multe_multe_multe Reprize,

TOT, To'arashi Protocoluu' re_re_re ..._re_luat de Ori_de_Cate ori este Nevoie, pana la Disparitziunea Coleri_NESS,

Cestie care se VEDE doar de Stiutorii lu' TAO, ca numai Ieshtia reusesc sa faca sa CUUUURGA ... :) Totuu' ... :) SI Corpul Colericii de NU mai poate nici sa se miste ... :)
Da' DACA Muierea are f'un Pourice Patologic in Ureche vis a vis de Barbatii NORMALI,
ea fiind blocata psihic intr-o ANUME ... :) Abordare Perversa, Multipla ... :), daca a fost abuzata in Copilarie, Adolescentza, etc.,

APAI numai Alungarea Pleznitei din Proximitatea TA, itzi aduce Linistea si Pacea si LASA LOC_uu' Altor Muieri, normale ... :)
De Regula, Bataia Dulce PLUS Abordarea Normala, da' Pro_FUUUUNDA TAO
sunt in Perfecta Sinergie a FAPT_uirii in Meandrele Actiunii ... :)
Ba, chiar dupa o Vreme CERE tacut, da' elocvent o Bataitza Necesara strict, NU prea Dura, da' in Schimb ASPRA ...
Evident, Bataitzele la Pro_Phoundouletz din Cursuu' ACTION_s nici NU se mai simt,
decat fff palcuuuuut si ...declansator
la Comanda de Orgasme Repetate si din ce in ce mai MAAAAARI ... :)

 

"Ierea" sa uit ... :)

Da' IO NU UIT niciodata, nimic, cu Adevarat, da' numai si numai cand Jignirile au fost gratuit_Cocalare ...

Vezi Capcaunii si ALTE Lighioane pitite LAS, ca Viermii in Balegar ... :) (Rememeber, Don't ?)

Sunt TOATE pastrate BINE si coorand va veni Vreme ca sa :
"Pac ! La Razboiuu' !"
Impreunca cu Vectoruu' Purtatoriu, Z.C ... :)

 

ceva la mansarda?

damage brain. Au sesizat multi asta. apuca-te de graffiti. poa' te citeste cineva dintr'un gang


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor