De la cititori: Despre prietenie

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 09:05
2762 citiri
De la cititori: Despre prietenie
foto: Monica Dole

Intr-o viata de om, prietenii pot fi multi si de multe feluri. Cu cat esti mai norocos cu atat ei sunt mai putini si de mai putine feluri. Cred cu adevarat ca proba de rezistenta de-a lungul anilor e cea mai dura intr-o prietenie si da, prietenii adevarati sunt putini.

Asta e deja un truism. Cu totii avem grija sa o spunem: avem multi amici si cativa prieteni - maxim cat degetele de la o mana. De aceea, prietenia poate fi asemanata cu o floare ce are multe nuante si parfumuri. Poate fi o floare de sezon, o floare in glastra sau un pom. E foarte fragila.

Prieteniile - floare de sezon- sunt cele mai fermecatoare. De obicei, e ca un coup de foudre, o simpatie la prima vedere ce se instaleaza inocenta la un curs de perfectionare, la un nou loc de munca si esti uimit ca nu te-ai intalnit cu omul acesta mai devreme la cate lucruri in comun aveti!

Dar, vai, dupa ce cursul se incheie sau unul si-a gasit alt job mai tinem legatura telefonic rar, apoi tot mai rar, cateva mailuri, rareori vreo intalnire in oras si gata, acestea se raresc pana la disparitie. Ele raman inchise in caseta prieteniei, ne imbogatesc sufletul si, deseori, momente magice din viata le scot la lumina gandului incalzindu-ne inimile. Apoi, intram iar in rutina.

Muscatele din glastra sunt prieteniile acelea vechi legate de pe vremea cand cu inima curata de copil sau de adolescent, complexat uneori, speriat alteori, dornic de a fugi de acasa deseori, cautam pe cineva cu care sa impartasim atata zbucium si atatea intrebari fara raspuns.

Aceste prietenii sunt cultivate ca un ritual cu multa grija si mandrie. Uneori, printre muscate se afla si prieteniile "frati de cruce". Cu trecerea anilor ne vedem destul de rar, dar regulat.

La petreceri prilejuite de vreo aniversare, nunta unuia din grup sau botezul vreunui copil ne propunem de fiecare data sa ne incuscrim. (Daca ar sti cei mici!)

Deseori nu mai impartasim aceleasi idealuri, dar pastram cu grija evlavioasa aceasta floare, ca o dorinta sau o frica de a nu ne rupe complet de clipele cele mai frumoase si mai curate din viata noastra.

Prieteniile pom sunt putine. Cine are doi pomi cred ca e norocos. Cum e cu pomii acestia? Sa va spun: pomii raman acolo; pleci, vii, iarna, vara, ei sunt acolo. Sunt prieteniile vrajite!

Nu il vezi pe om cu anii, dar stii tot despre viata lui si el despre a ta si la fiecare intalnire nu ajung 24 de ore sa impartasiti tot. Dar ce ma fascineaza pe mine e sentimentul de acasa, de lumina, de din totdeauna pe care il traiesti in prezenta omului acela. Parca ne-am vazut in firecare zi si parca nu au trecut sute de zile. E minunat!

Cum spuneam, prietenia e o floare de multe culori, de multe soiuri sau chiar un pom sau doi. Sa ii acordam locul cuvenit in viata noastra caci fiecare dintre ele ne este data pentru frumoasa fiintare pamanteana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#tipuri prietenie, #relatii umane prietenie, #prietenie culori, #viata sociala prietenie , #relatii