Dragobetele, ziua in care trebuie sarutate fetele

Joi, 24 Februarie 2011, ora 07:27
7744 citiri
Dragobetele, ziua in care trebuie sarutate fetele

Dragobetele, aceasta zi a indragostitilor autohtona, se sarbatoreste pe 24 februarie, la 10 zile distanta de Valentine's Day, sarbatoarea occidentala. Originile sarbatorii pot fi gasite inca de pe vremea dacilor, cand se crede ca ar fi existat un zeu al iubirii celebrat de indragostiti.

Sarbatoarea Dragobetelui a fost mult timp uitata sau tinuta doar in regiuni izolate. Ea a renascut, dupa 1990, aproape in acelasi moment in care romanii au imprumutat (incurajati viguros de comercianti) Valentine's Day, o sarbatoare straina, "de import", "occidentala" si "capitalista".

Descoperirea ca exista o zi a indragostilor romaneasca a fost facuta atunci de presa si s-a raspandit ca vantul si ca gandul. Ca o consecinta, de cativa ani incoace in mass media exista un razboi Dragobete vs. Valentine's Day, din care cel mai adesea cea de-a doua sarbatoare iese sifonata.

Presa incearca din rasputeri in fiecare an sa popularizeze Dragobetele, sa atraga atentia ca este sarbatoarea noastra de "suflet" si ca Valentine's Day ar fi mai bine sa ramana la americani sau la cine o fi inventat-o, pentru ca avem si noi traditiile noastre net superioare, chiar daca indelung uitate.

Pe de alta parte, oamenii constata ca pana una-alta trebuie sa bage mana in buzunar de doua ori pe an ca sa-si dovedeasca iubirea, si pe 14 si pe 24 februarie. Cei mai castigati sunt, bineinteles, comerciantii, peste care a dat un noroc la care nu se asteptau: oamenii vin sa cumpere nimicuri de doua ori pentru aceeasi sarbatoare.

Ca sarbatoresti Dragobetele in loc de Valentine's Day, pana la urma nu este asa de important. Problema este ca pentru romani si Valentine's si Dragobetele inseamna acelasi lucru: alergatura prin oras dupa programul de munca sa mai prinzi un fir ofilit de trandafir la suprapret, o cutie cu bomboane la oferta si o sampanie care e vin spumos.

Ce inseamna Dragobetele si de ce nu are nicio legatura cu alergatura dupa cumparaturi

Se spune ca Dragobetele era fiul Babei Dochia si era un fel de zeu al iubirii, similar in mitologie cu Eros sau Cupidon.

In dimineata zilei de Dragobete, fetele si femeile tinere strangeau zapada proaspata, o topeau si se spalau cu apa astfel obtinuta pe cap, crezand ca vor avea parul si tenul placute vederii, potrivit Crestin Ortodox.

In ziua de Dragobete fetele si baietii se imbracau in haine de sarbatoare si porneau in grupuri prin lunci si paduri, cantand si cautand primele flori de primavara.

La ora pranzului, fetele se intorceau in sat alergand, obicei numit zburatorit, de obicei urmarite de cate un baiat caruia fata ii cazuse draga.

Fetele si baietii se intalneau in aceasta zi pentru ca iubirea lor sa dureze tot anul si isi faceau cateodata logodne simbolice, sarutandu-se in vazul tuturor. Traditional, aceasta este marea dovada de iubire de Dragobete.

De aici provine si expresia "Dragobetele saruta fetele!". Sarutul acesta tinea loc de logodna pentru un an, sau chiar pentru mai mult pentru ca Dragobetele era in primul rand un prilej sa-ti afisezi dragostea in fata comunitatii.

In aceasta zi, oamenii mai in varsta ingrijeau de toate animalele din ograda. Se credea ca Dragobete ii va ajuta pe oameni sa aiba un an imbelsugat.

Dragobetele, o traditie romaneasca, dar nu ortodoxa

Desi de cele mai multe ori traditia si credinta se amesteca atunci cand vine vorba de sarbatorile romanesti, in cazul Dragobetelui lucrurile sunt un pic mai complicate.

Biserica Ortodoxa sustine ca inchinarea la idoli, descantecele si propovaduirea altei invataturi decat cea a Domnului contravine cu Biblia.

Biserica a atras de mai multe ori atentia asupra faptului ca nu ar trebui sa ne luam dupa obiceiuri desarte si ca putem sa ne intoarcem la obiceiurile pagane ale stramosilor nostri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragobete traditii Romania, #dragobete iubire romani, #Dragobete sarbatoare , #relatii