Dragostea este perceputa de creier ca dependenta de cocaina

Joi, 08 Iulie 2010, ora 11:40

   

Dragostea este perceputa de creier ca dependenta de cocaina
Oamenii de stiinta au descoperit ca dragostea romantica este perceputa de creier ca si o dependenta, acesta fiind si motivul pentru care cei care abia au iesit dintr-o relatie intampina mari greutati in a-si reveni si a trece peste moment.

In cadrul unui studiu realizat la Universitatea americana Rutgers, unor persoane recent despartite de partener li s-au aratat fotografii cu fostul/a, scanandu-li-se in acelasi timp creierul.

S-a observat ca in creier s-au activat, printre altele, exact regiunile ce raspund de recompensa, dependenta de substante, precum alcoolul, tutunul, stupefiantele ori durerea fizica, relateaza LiveScience.

Perceputa de creier ca si dependenta de cocaina

S-a observat ca regiunea numita cortex prefrontal lucra intens, aceasta fiind asociata si cu dependenta de cocaina sau cea de tutun.

Concluzia nu face decat sa explice de ce unor oameni le este atat de greu sa treaca peste o despartire si de ce, in anumite cazuri, se ajunge la un comportament extrem, cum ar fi chiar sinuciderea, dupa un esec in amor.

"Dragostea romantica este o dependenta", ca un viciu, a explicat autorul studiului, Helen E. Fisher, antropolog la Universitatea Rutgers. "O dependenta puternica, dar minunata, cand lucrurile merg bine, si de-a dreptul oribila cand lucrurile nu merg intr-o directie buna", a explicat ea.

In cadrul studiului, cei 15 voluntari ale caror creiere au fost scanate, 10 femei si 5 barbati, avusesera o relatie de circa 2 ani si trecusera circa 2 luni de cand aceasta luase sfarsit. Subiectii au marturisit ca isi petrec peste 85% din timpul in care nu dorm gandindu-se la fostul partener.

Vestea buna este insa ca timpul vindeca chiar si dependentele, in cazul voluntarilor observandu-se din ce in ce mai putina activitate in regiunile enumerate. Si inca o veste buna este aceea ca a vorbi despre pierdere are, intr-adevar, efect terapeutic pentru creier, fiind de preferat chinului interior, dupa cum se mentioneaza intr-un raport aparut in editia de iulie a Jurnalului de Neurofiziologie.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de5763 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
GB-e-Doby
rank 5
Tristeţi neîmplinite...
Cand n-are omul ce să facă
O ia pe drumuri ca nebunul
Si-alege din trasee unul
Isi ia si soata pentru clacă
Sperand să-i placă
Ii merge gura ca taifunul
Si schimbă placă după placă
Sotia
Fără să mai tacă...

Cand n-are omul argumente
Să o-ntrerupă pe sotie
O ia pe drumul dinspre vie
Si-n fericitele momente
Precum Terente
Se-ndrăgosteste in prostie
Isi lasă soata cu talente
Si pleacă
Fără argumente...

Cand n-are omul pic de minte
E inutil să vă mai spun
Crezand că e pe drumul bun
O ia cu capul inainte
Ideile si le dezminte
Bezmetic ca un om nebun
Ii umple capul de cuvinte
Sotia
Vesnicul taifun!

Cand n-are omul ce să facă!...


poezie de Gheorghe Gurău
FISCHER12
rank 5
DRAGOSTEA NU VA PIERI NICIODATA PENTRU CA ESTE ESENTA CARE NE FACE SA FIM MARTIALI!
Dragostea in esenta este un poem cu desavarsire personal pe care fiecare si'l face cum doreste! Un hipersentimental stie sa iubeasca mai profund si pune deci,suflet mai mult pe cand o fiinta rece nu poate sa creeze acel ocean de iubire ce insufla sentimentul de beatitudine.Un om normal isi foloseste creierul aproximativ 3% pe cand un geniu 7%.
Desi are nevoie de cat mai multe informatii, creierul are o capacitate destul de limitata de receptionare si de prelucrare a informatiilor. Asa, spre exemplu, din cei 11 miliarde de biti care ajung in fiecare secunda la nivelul organelor noastre de simt, numai 1 milion de biti reusesc sa ajunga in fiecare secunda la nivelul creierului si numai 14 biti pe secunda reusesc sa fie prelucrati in mod constient de catre creier. Exista deci o diferenta extraordinara intre oferta extrem de generoasa a mediului si posibilitatile extrem de limitate ale creierului.Creierul nu suporta privarea de informatie dar nici excesul pentru ca in prima faza intervine sindromul de privare informationala si in fine,agresiunea informationala sau stresul informational... Dar sa revenim la dragoste...Ea ,dragostea, este rupta din astral si fara ea lumea ar fi vitrega,vaduva,lipsita de sens si sensibil! O caracteristica a celor sentimentali care pot oferi mult, este relatia creier- inima si nu creier -''interes'' care decele mai multe ori nu are succes pentru ca nu asa? unde dragoste nu e nimic nu e! Ce vreau sa va spun este ca daca doresti sa faci ceva deosebit trebuie sa pui inima si suflet pentru a iesi un lucru bun. Ma retrag deci in cochilia ei [dragostei] si calc pe bucati de timp ,ma intorc in vremuri cu duci si ducese cand EU'ul avea alta valoare,cand Demiurgul era mai aproape de de tine,de mine...Nu lupt,imi este usor sa adopt o retorica angelica si nu aleatoriu in ochi sa admir frumusetea tipic dantesca, ce incanta....Privesc insistent peste tine si el peste munti ,privesc lumea si remarc cu suspin ca ea ,Dragostea, a disparut in mare masura ,sensibilitatea este proaspata pusa in sarcofag,galantul si onoarea pe malul prapastiei! Asadar,societatea de azi a pierdut pariul cu EU'L insasi in defavoarea DRAGOSTEI! Fiecare este pentru el si nu vede suferinta celuilalt si atunci cand ajunge sus il ignora pe cel din casa lui ,pe prietenul lui din copilarie... Dragostea este sublimul din TINE SI EA VA DAINUI...intro masura mica dar va dainui.Nu va muri!Incearca sa daruiesti dragoste afectionala mai mult azi decat ieri si mai mult ieri decat azi ca o fiinta serafica,blanda, pentru ca astfel iti cladesti frumoase perspective!Ar trebui o infuzie de sacru sa primim ca sa fim iarasi oameni..Ne'am pierdut identitatea spirituala...Pana mai ieri aveam un pilon trainic al moralitatii dar acum,a disparut aproape cu desavarsire... Sa incercam sa daruim dragoste afectionala mai mult decat normal.....
Ma inclin cu respect
Georgian F.
Lake
rank 1
Aiureli...!
Dependenta de cocaina este o 'robie', dar poti scapa de ea chiar si-n 3-4 saptamani...!
Dragostea expusa in articol este una falsa: cei ce se iubesc cu adevarat, nu divortzeaza...!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor