Fidelitatea conjugala - o cutuma depasita?

Sambata, 12 Februarie 2011, ora 12:10
6694 citiri
Fidelitatea conjugala - o cutuma depasita?

La multe popoare, fidelitatea conjugala este un pricipiu sacru. Societatea ii blameaza, iar legea ii pedepseste cu asprime pe cei ce o nesocotesc. La altele, predomina poligamia. Dar, nici in acest al doilea caz, adulterul nu este tratat cu ingaduinta.

Chiar si posesorii de haremuri sunt consideati adulterini, daca "pasesc stramb", respectiv isi fac relatii in afara haremului. Inutil sa mai mentionez ca, in cazul femeilor din harem, adulterul se plateste cu viata.

Viata, asa cum este ea pe patru picioare

Situatia fiind atat de complicata printre oameni, merita sa tragem cu coada ochiului spre regnul animal: oare acolo cum stau lucrurile?

La prima vedere, suntem tentati sa credem ca acolo lucrurile stau foarte simplu. Observam ca pisicile, cainii, gainile si alte oratanii se imperecheaza la intamplare si atat de neingradit, incat s-ar ptea sa le si invidiem, dintr-un anumit punct de vedere.

Ar fi insa gresit sa generalizam. In mod neasteptat, s-a observat ca perechile de lupi se cupleaza adesea pentru intreaga viata si niciunul din parteneri nu-si incearca macar norocul intr-o "escapada". Lupii sunt fiorosi cu altii, dar buni familisti intre ei.

La pinguinii imperiali, monogamia este o regula de aur. Mai mult decat atata, masculii isi iau in serios rolul de cap al familie, ajuta la clocitul oualor "a tour de role" si procura hrana pentru intrega familie, inainte de a se hrani ei insisi. Fac parte din acei tati care iau totdeauna masa in familie si niciodata "in oras".

Castorii sunt, insa indubitabil, campionii fidelitatii. Cercetatorii au descoperit cu surprindere ca, daca masculul este steril, femela nu ramane niciodata insarcinata. Incercarile biologilor de a apropia asemenea femele de un alt mascul au dat de fiecare data gres.

Nu-i rau sa fii gorila

Cunoscutul biolog francez Jared Diamond a constatat ca, in natura, sunt frecvente si familiile de tipul "un mascul inconjurat de mai multe femele". Asemenea practici sunt curente la gorile si, sub un anumit aspect, ele nu incalca regula fidelitatii, intrucat familia are, totdeauna, un singur mascul.

In ceea ce priveste oamenii, francezul Dr. Gerard Leleu, specialist in teoria evolutiei, crede ca nevoia fidelitatii rezulta din relatiile stranse din familie, in copilarie. Ajuns adult si independent, individul s-ar simti stingher fara o legatura spirituala permanenta. Increderea in familie se naste in copilarie si continua toata viata.

Pe de alta parte, instinctele sexuale ale acelui individ il pot usor imboldi sa penduleze intre constrangerile vietii conjugale si aventura. Intervine anturajul, tentatia, iar comportamentul partenerului - respectiv partenerei - in familie poate usor motiva gestul, in subconstientul vinovatului.

Nici procurorii nu pot dovedi daca adulterul s-a produs efectiv

Doctorul Gerard Leleu este convins ca nu exista adulter in care vina sa poata fi atribuita unuia singur dintre partenerii matrimonaiali. Partenerul inselat trebuie sa caute totdeauna o anumita vina si in el insusi.

Pe de alta parte, trebuie sa recunoastem ca femeia nutreste in sufletul sau un anumit complex. Ea stie ca, inca din antichitate, din Evul Mediu, sau din timpul strabunicilor ei, societatea era mai toleranta cu barbatul decat cu femeia si ca numai ea era pusa la zidul infamiei, la o adica, silita uneori sa-si plateasca pacatul cu viata.

Astazi nu ne vine sa credem ca, pana recent, in cele mai civilizate tari europene, barbatul si femeia nu erau egali in fata legii. Intr-o tara ca Franta, pana in anul 1975, delictul de adulter se definea diferit: pentru femeie oriunde ar fi fost comis, iar pentru barbat numai daca s-a produs la domiciului conjugal. Abia in 1975, legea a abrogat aceasta conditie discriminatorie.

Dar, chiar si inainte de abrogarea lor, asemenea reglementari erau greu de aplicat, daca nu chiar imposibil: ca sa sanctionezi, trebuie sa dovedesti delictul. Dar nimic nu este mai greu de dovedit decat faptul ca a avut loc, sau n-a avut, o relatie sexuala intre doi parteneri, chiar daca ei au ocupat intr-o noapte, aceeasi camera la un hotel.

Astazi nu mai e ca ieri

Concluzia unanima este ca nicio lege din lumea civilizata nu poate pazi fidelitatea conjugala. Ca urmare, fidelitatea si-o pot pazi numai partenerii insisi, daca vor. Daca nu, nu - ceea ce intr-o societatea atat de evoluata ca cea de astazi incepe sa devina o cutuma. De altfel, variantele sunt patru:

1. Sotul calca stramb, iar sotia este nefericita.

2. Sotia calca stramb si sotul este nefericit.

3. Amandoi calca stramb si amandoi sunt fericiti.

4. Niciunul nu calca stramb, dar nimeni nu poate preciza daca sunt amandoi fericiti, nefericiti, sau, pur si simplu, sunt foarte ocupati.

Antrenor demis după ce a avut o aventură cu una dintre jucătoarele sale
Antrenor demis după ce a avut o aventură cu una dintre jucătoarele sale
Leicester a anunţat joi că l-a demis pe antrenorul echipei feminine, Willie Kirk, pentru că a încălcat codul de conduită. Potrivit presei britanice, acesta ar fi avut o aventură cu o...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#relatie extraconjugala, #fidelitate, #infidelitate, #aventura, #animale fidelitate, #partener pe viata, #animale poligame , #relatii