Gelozia, otrava unui cuplu

Miercuri, 27 Iulie 2011, ora 12:05
9928 citiri
Gelozia, otrava unui cuplu

Poate ca oricare dintre noi am suferit din cauza propriei gelozii sau cea a partenerului de viata.

Negestionat cum trebuie, sentimentul acesta chinuitor devine obsesie, cu repercusiuni asupra echilibrului familial. Insinuarile, suspiciunile ce declanseaza starea conflictuala intre parteneri sunt reale si cu ele trebuie sa luptam.

Sa vedem care-s originile geloziei, daca reprezinta dovada dragostei sau reflecta alte trairi. De asemenea, cum sa faci fata, cand suntem cuprinsi de banuiala/certitudinea ca fiinta iubita iti este infidela, toate prin intermediul revistei magazin Femme Actuelle.

1. Originile geloziei

Familia: Eul interior de care vorbim, gelozia, poate aparea foarte devreme in familie, intr-o anumita imprejurare, fondata sau nu. Nasterea unui fratior sau a unei surioare, preferinta pentru un anume copil. Tratarea diferentiata (imaginara sau reala) duce la instalarea sentimentului de gelozie, de care respectiva persoana cu greu se va debarasa.

Scoala

Uneori, profesorii se comporta, fara sa constientizeze, nedrept cu anumiti elevi. Copiilor foarte vulnerabili le este imposibil sa accepte si sa inteleaga aceasta atitudine. De aceea, gelozia va deveni una din componentele lor emotionale. Vor suferi, fara indoiala, toata viata.

Experienta amoroasa

De multe ori, inselata candva cu adevarat, o persoana sufera si nu mai are incredere in nimeni. Va depasi cu greu obstacolul, caci gelozia va reusi sa compromita o alta poveste de dragoste, oricat de frumoasa ar fi ea.

2. Este gelozia dovada dragostei?

Unii cred si sunt ferm convinsi ca da: "este gelos, ma asigura ca tine la mine" sau "sunt geloasa, asta inseamna ca iubesc". Cu riscul de a-i surprinde, potrivit Femme Actuelle, gelozia este cu totul altceva, in afara iubirii. De altfel, amorul si gelozia arareori convietuiesc.

Confuzia vine de la anumite reactii fiziologice asemanatoare. Cand iubesti, inima isi accelereaza bataile. Se intampla la fel si cand esti gelos. Numai ca, in acest caz, imaginandu-ti ca persoana iubita se afla alaturi de altcineva, inima "o ia din loc", iti pierzi cumpatul. Totusi, gelosul foloseste adesea un argument: "imi pare rau, se intampla asa pentru ca te iubesc si nu suport sa se uite altcineva la tine".

3. Gelozia si adevaratele ei indicii

Un om gelos are o imaginatie foarte bogata. Cu exceptia cazurilor cand e justificata pe deplin - "flagrantul" - gelozia da nastere reprezentarilor mentale dintre cele mai diverse. Imediat, in mintea celui afectat, apare fiinta iubita in compania altcuiva. Se instaleaza acea emotie puternica, chinuitoare, intretinuta cu propria-i vointa. S-ar pune intrebarea daca e bine sa alimentam o imagine care nu face nimanui placere.

Un alt indiciu ar fi posesivitatea iesita din comun. Frica de a nu pierde ceea ce crezi ca detii, ca persoana cealalta este proprietatea ta, ca ai drepturi asupra ei, ne apartine, constient sau nu. Ajungem foarte gelosi. Insa, daca stim sa-l respectam pe cel iubit, sa-l tratam ca pe un individ liber, putem scapa de acest calvar inchipuit.

Gelozia denota lipsa stimei fata de sine. Neincrederea te poate urmari in orice relatie. Ideea ca persoana iubita va gasi pe cineva mai bun devine obsesie. O cascada de intrebari se revarsa asupra: "cum e secretara ta?", "cu cine iei cina?", "inca te vezi cu ex...?"

Cand nu te pretuiesti prea mult, parca actionezi orbeste. Judeci totul. Crezi ca lumea din jur, colegii, vecinii sunt mai interesanti, mai cultivati, mai frumosi, bogati, veseli. Nu conteaza ce pregatire ai, esti gelos si gata!

Cum se poate invinge gelozia

Constientizand ca este o atitudine negativa? Ca dragostea poate exista fara gelozie? Mai intai, e de analizat ce anume declanseaza criza de gelozie, desigur impreuna cu partenerul.

Vazand daca are dreptate gelosul sa fie suspicios cand partenera lui (de exemplu) sta de vorba cu cineva. Impartasind indoielile, temerile. O femeie poate sa-i spuna sotului/prietenului ca se uita prea insistent dupa picioarele interminabile ale unei blonde. Sau in decolteul unei brunete. Probabil ca va fi sensibil la observatiile ce ii sunt adresate.

Nu va sufocati partenerul! Acordati-va timp, iesiti separat cu prietenii! Evitati sa cereti un raport in detaliu al felului in care si-a petrecut fiecare ziua sau seara! Apreciati-va, scotandu-va in valoare calitatile, atuurile! Este imposibil sa nu le aveti.

Altfel se pune problema in situatia geloziei patologice. O vizita la un terapeut ajuta la recapatarea increderii. Si totusi, sa fie gelozia "o emotie complexa, necesara", cum spunea Freud?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
#gelozie probleme cuplu, #origini gelozie, #motive gelozie, #vindecare gelozie , #relatii