Internetul si tehnologia ne izoleaza?

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 20:03
3053 citiri
Internetul si tehnologia ne izoleaza?
Foto: Time

Cercetatorii afirma ca Internetul ii influenteaza negativ pe oameni, izolandu-i de semenii lor. Mai grav este ca si copiii sunt afectati in aceeasi masura.

Astfel, chiar daca tehnologia a simplificat traiul zilnic si a condus la un IQ marit, internautii nu mai au capacitatea de a comunica cu cei din jur, potrivit Time.

Chiar daca activitatile online precum social networking-ul, trimisul de mail-uri sau blogging-ul pot da nastere unor relatii sociale extinse si mai ales diverse, orele petrecute pe Internet conduc invariabil la alienare fata de cei din jur, sustine Sherry Turkle.

Activitatile online sunt asociate cu o multime de alte activitati sociale benefice, inclusiv purtatul de discutii cu oameni provenind din zone cu experiente culturale extrem de diferite.

De pilda, utilizatorii obisnuiti de Internet si cei care tin un blog au mult mai multa incredere in cineva care este de alta rasa. Cei care pun poze online sunt, de asemenea, mai inclinati sa aiba discutii pe teme importante cu persoane care au alte optiuni politice decat ei, aduce scriitoarea Sherry Turkle si argumente pro.

Pe de alta parte, spune ea, am devenit mai vulnerabili in era tehnologiei. Luminita rosie de la BlackBerry, spune ea, scoate utilizatorul telefonului din sarite. El stie ca a primit un mesaj in momentul in care BlackBerry-ul "clipoceste". Nu stie de la cine a primit mesajul, insa ar apasa tastele telefonului in orice situatie, chiar si la volan, cand conduce cu viteza, doar pentru a vedea SMS-ul.

Scriitoarea spune ca traim intr-o lume a vitezei, iar robotii vor ajunge, de la "mai buni decat nimic", la "mai buni decat orice".

"Spre exemplu, iti iei un catel-robot. Da, un catel-robot e mai bun decat nimic, mai ales daca esti alergic la caini. Insa ei vor deveni atat de dragalasi, nu te vor dezamagi, nu vor face mizerie, astfel ca vor ajunge mai buni decat orice catel real, iar o gramada de circuite si beculete, care sa-ti serveasca drept cel mai bun prieten, nu inseamna neaparat un lucru bun", adauga ea.

Si abilitatea de a invata a copiilor ar putea avea de suferit, cat timp ei vor prefera sa foloseasca motoarele de cautare pentru a gasi informatiile repede si gratis.

"Trebuie sa recunoastem ca Internetul ne afecteaza viata si trebuie sa stabilim daca asta e rau sau bine. Fiecare parinte cu care am vorbit pana acum este ingrijorat pentru ca micutul petrece mult timp in fata computerului", conchide Sherry Turkle.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#internet relatii umane, #tehnologie prieteni, #activitati online influenta , #relatii