Patru semne ca relatia se apropie de sfarsit

Joi, 10 Martie 2011, ora 22:29
4598 citiri
Patru semne ca relatia se apropie de sfarsit
lyla .ro

Patru semnale de avertizare ne arata ca o relatie se apropie de sfarsit. De obicei, ele apar intr-o succesiune rapida - primul semnal duce catre al doilea, apoi totul decurge conform tehnicii bulgarelui de zapada. Tensiunile se acumuleaza devenind din ce in ce mai apasatoare pe masura rostogolirii timpului.

Psihologul John Gottman a dedicat 20 de ani de activitate studiului relatiilor de dragoste si casniciei. In cadrul informatiilor postate pe site-ul Gottman, el pune accent pe patru semnale care ne avertizeaza ca o relatie serioasa se apropie de sfarsit.

Critica

Toate cuplurile se cearta, iar plangerile fata de comportamentul partenerului devin din ce in ce mai frecvente si inevitabile. Iar, cand banala acuzatie "cheltui prea multi bani" se transforma in "esti un mare egoist", deja problema incepe sa se cronicizeze. Atacul asupra comportamentului cuiva nu este perceput atat de agresiv precum atacul asupra personalitatii si caracterului sau.

Dispret

Gottman spune ca, dupa criticile aduse caracterului partenerului, insultele intentionate si hartuirea verbala sunt urmatoarele trepte in ruperea relatiei. Nu este uman si nici normal sa-ti acuzi partenerul ca este egoist, dar poate fi si mai rau daca-l numesti "porc iresponsabil", de exemplu.

Daca unul dintre voi incepe sa arunce insulte, celalalt va raspunde, daca nu prin cuvinte, macar prin limbajul trupului. Multi dintre noi am participat la cina in care unul dintre parteneri povesteste despre succesele sale, iar celalalt isi da ochii peste cap aratand o ironie vizibila.

Defensiva

Amandoi au luat o pozitie defensiva si, considera ei, rezonabila. Fiecare simte ca e o victima si, desigur, isi face griji din cauza acestei stari.

Daca te simti amenintat, reactia naturala este sa te intrebi de ce partenerul isi varsa nervii pe tine din moment ce nu esti vinovat.

Toate acestea conduc catre fraze de genul, "da, dar daca?!". El spune ca niciodata nu inviti prietenii lui la cina. Raspunsul tau este: "da, o voi face, dar numai daca ma ajuti sa pregatesc masa, iar apoi sa spal vasele". Deja partenerii nu mai sunt atenti la spusele celuilalt.

Ridicarea zidului de piatra

Obositi de cearta nesfarsita, incetati amandoi cu discutiile contradictorii respingand total aceasta idee ca manifestare umana. Daca partenerul incearca sa te provoace ii raspunzi "da, ca intotdeauna, ai dreptate" si te afunzi intre paginile ziarului.

Unul incepe cearta, iar celalat intoarce spatele si iese. Zidul nu mai poate fi daramat decat foarte greu, iar sfarsitul este inevitabil.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cuplu Jogn Gottman, #cuplu divort semnale, #relatii casatorii parteneri , #relatii