Personalitati toxice - cum le recunosti si cum scapi de ele

Sambata, 15 Ianuarie 2011, ora 21:53
27138 citiri
Personalitati toxice - cum le recunosti si cum scapi de ele

In cazul in care te confrunti, in familie, la serviciu, la scoala sau in activitati de recreare, cu niste persoane cu caracter toxic, nu ai nevoie de un diagnostic de la un psihiatru sau de la un psiholog.

Iti dai seama, instinctiv, de parametrii psihici ai personalitatii persoanei, scrie dr. Mark Gulston, un psihiatrist care a publicat recent, in revista pensionarilor americani, AARP, un articol despre personalitatile "toxice".

Astfel de persoane pot fi narciste, paranoide, agitate sau pur si simplu irationale, desi au o capacitate mintala superioara. Sunt persoanele care intotdeauna te umplu de regret ca ai avut inspiratia proasta de a conversa sau de a te angaja in activitati comune cu ele.

Sunt persoane care au un talent deosebit in a provoca niste sentimente negative extrem de puternice care iti scurt-circuiteaza creierul si capacitatea de a folosi logica. Ce poti face, in astfel de situatii, sa ramai calm?

In primul rand, concentraza-te pe o respiratie adanca si abtine-te sa reactionezi imediat. Ramai rational! O persoana cu personalitate toxica vrea sa te "demoleze" emotional, prin folosirea unor "tehnici" simple de intimidare indirecta.

De exemplu, in legatura cu ceva ce propui tu, la serviciu, colegul cu personalitate toxica va lua o pozitie opusa, atacand ideea ta ca fiind proasta, ne-practica, dovedindu-se neperformanta in multe alte locuri, pe care le enumera cu lux de amanunte. Lovitura finala e de timpul: "Numai un idiot ar putea propune asa ceva!" Nu te injura direct, dar insinueaza ceva similar, cu figuri de stil imprumutate din filme sau de la TV.

Decizia de a te feri de astfel de persoane e imposibil de pus in practica, uneori, din cauza spatiului sau a circumstantelor care iti limiteaza libertatea de miscare. De aceea, trebuie sa fii pregatit cu o strategie care te ajuta sa eviti un conflict direct.

La nivelul familiei, cea mai buna metoda e sa schimbi urgent subiectul, in stilul: "Ai vazut ce pisica inteligenta are matusa sau unchiul cutare? Ma intreb cum se face ca unele animale de casa pot fi asa de destepte."

La serviciu, trebuie sa neutralizezi, imediat, orice fel de incercare de "asalt psihic" printr-o intrerupere a firului de gandire si actionare a persoanei cu caracter toxic: "Stiu ca esti cel mai priceput salariat in materie de... si de aceea cred ca toti sefii ar trebui sa se consulte cu tine. Altfel nu vad nicio sansa de succes pentru organizatia noastra". Efectul intreruperii este cu atat mai productiv, cu cat sunt mai multi "martori".

Pe strada sau pe sosea, in cazul confruntarii cu un alt sofer, cu personalitate toxica, care te injura si e gata sa te ia la bataie, poti iesi din situatie, mentinand o distanta fizica de siguranta, mai mare decat lungimea bratului sau, stand calm si folosind expresii neutre, de tipul:

"Cred ca sunt norocos ca ai fost dumneata. Ai dat dovada ca esti un sofer extrem de bun, cu prezenta de spirit, pentru care-ti sunt foarte recunoscator. Daca era altcineva, poate amandoi am fi morti!"

Majoritatea persoanelor cu personalitate toxica au complexe de inferioritate si sunt convinse ca lumea nu le acorda tot respectul cuvenit. Daca poti, da-le sa faca ceva "important", cum ar fi la petrecere sau nunta in familie, sa plaseze oaspetii la locurile care au fost rezervate pentru ei, la serviciu sa tina socoteala, in mod voluntar, de consumul de agrafe de hartie sau de altceva la fel de minor, explicandu-le importanta acestei "misiuni".

Daca te gandesti ca ii tratezi ca pe copii, ai dreptate. Din cauza unei imaturitati cerebrale, mostenita din timpul pubertatii, ei au aceasta "incapatanare negativa", rebela si contrarianta, exact ca un adolescent de 15-16 ani, care incearca inca sa-si gaseasca propriile limite sociale, in comportament.

De cele mai multe ori, o abordare directa a subiectului care te deranjeaza poate fi extrem de contraproductiva. Persoana toxica poate "exploda", angrenandu-te intr-un meci de box verbal, din care vei iesi sifonat.

O iesire politicoasa din confruntare poate arata ca nu te-ai infectat cu toxicitatea acelei persoane. Cand politetea nu te poate ajuta, o alternativa mai putin eleganta poate sa puna o distanta serioasa intre tine si persoana cu personalitate toxica: "Scuza-ma, trebuie sa plec imediat. Cred ca am diaree..."

Autorul articolului incheie cu precizarea ca, in anumite situatii, gradul de toxicitate al personalitatii cuiva are un nivel de concentrare asa de ridicat incat e aproape imposibil sa eviti un conflict direct.

Persoanele toxice se simt bolnave daca nu jignesc pe cineva sau daca vad pe altii bucurandu-se de prezenta rudelor, amicilor sau colegilor. Atunci, trebuie sa gasesti o iesire imediata din impas.

Quarterly Report - Editia 4

România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
România este campioană la pierdut bani europeni. Cioloş: "Din fondurile structurale şi de coeziune am atras 0 euro. Zero"
Europarlamentarul Dacian Cioloş este de părere că PSD şi PNL nu sunt în stare să absoarbă fondurile europene pe care România le are la dispoziţie şi nici nu doresc să discute pe teme...
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
La alegerile din 9 iunie vom ști în timp real câți oameni merg la vot. Colectarea datelor se va face printr-un sistem informatic de monitorizare și prevenire a votului ilegal
Colectarea datelor privind prezenţa la vot a populaţiei, la alegerile din 9 iunie, se va face în timp real, a anunţat, marţi, 28 mai, Biroul Electoral Central. Totul prin intermediul...
#personalitati toxice, #psihologie toxica , #relatii
Comentarii
Poza Paradis
Paradis
rank 5
Personalitatea toxicà e o perversiune, deci ei sunt constienti de ceea ce fac ... de aceea un sut în k e cel mai binevenit ... :-))