Stii sa iti construiesti relatii de succes?

Marti, 09 Iunie 2009, ora 23:56
3789 citiri
Stii sa iti construiesti relatii de succes?

Nimeni nu poate spune cu mana pe inima ca se intelege foarte bine cu toata lumea. Un conflict mai mare sau mai mic tot are fiecare, daca nu cu seful, atunci cu partenerul de viata, cu copilul, cu vecinul sau macar cu unul dintre colegi.

Ne place sau nu ne place, trebuie sa convietuim in liniste si armonie cu toata lumea. "Bine, bine, dar cum?", se vor intreba cei care simt ca au ajuns la capatul puterilor din cauza disputelor cu cei apropiati.

Trebuie sa incepem prin a trata cu mai multa atentie relatia-problema, fie ca este vorba de cea cu fiul vesnic razvratit, fie cu sotia cicalitoare si mult prea preocupata de felul in care arata, ne sfatuiesc specialistii consultati de Personal Growth.

Relatiile, un "rau" necesar

Contactul cu ceilalti are importante dimensiuni emotionale, sociale si intelectuale, iar satisfactia pe care o avem atunci cand stabilim noi legaturi cu persoane interesante este foarte importanta pentru sanatatea noastra psihica.

O noua relatie va functiona insa doar daca judecam corect, atat pe nou-venitul in viata noastra cat si pe noi insine. Uneori pornim cu prejudecati, facem comparatii fara rost si asezam intre noi si celalalt un intreg balast de amintiri neplacute si esecuri.

Asa se face ca, de multe ori, relatia dintre un barbat si o femeie esueaza rapid din cauza geloziei cauzate de reminiscentele trecutului. "O sa ma insele si el", "E prea buna pentru mine", "Nu vom ajunge prea departe, iar eu nu am timp de pierdut", sunt doar cateva dintre ideile preconcepute care duc cu siguranta la ruperea unei relatii inainte de vreme.

Este o atitudine gresita. Nu trebuie sa incercam sa "inghesuim" o persoana pe care nu am cunoscut-o indeajuns in tiparele deja formate in mintea noastra. In orice relatie noua, trebuie sa pornim cu un maximum de incredere.

Cum sa te porti cu copilul tau?

La fel trebuie sa se intample si in privinta copiilor nostri. Ei nu trebuie sa indeplineasca neaparat anumite standarde, nu trebuie sa fie perfecti nici in fata noastra, nici in fata celorlalti. Daca vrem sa ne intelegem cu ei, trebuie sa le acordam libertatea, linistea, increderea si intelegerea necesare pentru a-i ajuta sa se dezvolte frumos si sanatos.

Numai parintii care isi sufoca propriii copii sau care ridica stacheta la inaltimi care nu pot fi atinse la aceasta varsta frageda, au probleme in relationarea cu ei.

Copiii nu trebuie sufocati si nici manati de la spate, pentru ca abia atunci vor adopta o atitudine rebela si vor intrerupe orice fel de comunicare cu parintii, care nu vor intelege de ce tocmai lor li se intampla asa ceva.

E greu sa fii un sef bun

Cei care sunt sefi nu trebuie sa se astepte ca subalternii sa ii asculte orbeste. Nu sunt roboti, au propria lor personalitate, propriile opinii, iar uneori propriile idei, foarte utile in desfasurarea activitatii.

De aceea, daca vreti sa nu aveti probleme la serviciu, nu va "biciuiti" angajatii. Nu veti obtine rezultate mai bune, in schimb veti crea o atmosfera de stres emotional total neproductiva.

Nu trebuie sa va asteptati ca cei din jur sa gandeasca la fel, sa simta la fel, sa vada lucrurile la fel ca dumneavoastra. Acceptati si alte opinii, fiti deschisi, si, mai ales, veniti cu contraargumente valabile.

Daca vreti sa va mentineti relatiile bune cu subalternii, nu ridicati tonul, controlati-va.

Dezvoltati-va propria personalitate

Nu incercati sa ii dominati cu orice pret pe cei din jur, fiti partenerul lor. Nu incercati sa ii schimbati dupa propriile voastre standarde, acceptati ca oamenii sunt diferiti, nu aveti ce face.

Mai intelept ar fi sa lucrati tot timpul la dezvoltarea propriei personalitati. Incercati sa va identificati foarte corect calitatile si defectele, sa le puneti in valoare pe primele si sa le tineti sub control pe cele din urma.

Vedeti ce aveti voi bun de oferit, inainte de a avea pretentii de la cei din jur. Tineti cont in primul rand de sistemul de valori care va ghideaza in viata. Nu asteptati imposibilul, adica sa deveniti prieten la catarama cu oameni care nu impartasesc aceleasi valori morale si intelectuale. Dar nici nu trebuie sa le faceti viata amara, zi de zi.

Daca nu merge, nu fortati

Ruperea unei relatii nu este niciodata usoara, mai ales daca a implicat si sentimente profunde.

Nu incercati sa o mentineti insa cu orice pret, uneori pur si simplu nu merge. Furia, vorbele grele, atitudinile dramatice nu vor avea efectul scontat, ci dimpotriva.

Invatati insa din aceasta experienta esuata si ganditi-va de doua ori inainte de a-l invinovati numai pe celalalt.

Nu porniti intr-o viitoare relatie de la sentimentele pe care le aveti in acest moment. Daca aceasta relatie nu a mers, nu inseamna ca la fel se va intampla si cu urmatoarea.

Poate ca acesta a fost chiar motivul pentru care s-a produs ruptura: ati refuzat sa va implicati cu adevarat de teama ca veti suferi la final. Un final pe care l-ati asteptat, dar care nu ar fi trebuit neaparat sa se produca.

Nu va "baricadati in interior", dimpotriva, imbunatatiti-va abilitatile de comunicare cu ceilalti, deschideti-va catre lume.

Nu va mai plangeti singuri de mila si nici nu va asteptati ca ceilalti sa intuiasca ce ganditi si ce simtiti.

Invatati sa va faceti inteles de catre cei din jur si, invers, ascultati-i cu atentie. Interactionati permanent, nu va blocati in starea de deznadejde in care "inotati" acum.

O viziune negativa va aduce cu siguranta multa nefericire in viata dumneavoastra. Alungati gandurile neplacute.

Mai bine:

Iesiti din rutina. Atrageti atentia asupra dumneavoastra prin idei ingenioase, amabilitati, simtul umorului.

Judecati-i mai putin aspru pe cei din jur si apropiati-va de ei cu mai multa deschidere.

Imbratisati-i pe cei dragi ori de cate ori aveti prilejul si asigurati-i ca tineti la ei. O relatie se mentine in mare masura si prin dovezi de afectiune.

Ajutati-i pe cei din jur, indiferent ca e vorba despre colegi, prieteni sau membri ai familiei.

Nu fiti secretos. Relatiile de durata presupun incredere, sprijin reciproc si multa apropiere.

Nu va mai jeliti tot timpul. Cu totii avem zile proaste si zile bune. Priviti mai bine partea plina a paharului.

Zambiti mai mult si ajutati-i si pe ceilalti cu o vorba buna atunci cand le este greu. O sa vedeti cat de mult conteaza.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#mentinere relatii, #relatii copii parinti, #relatii job , #relatii