Te afli intr-o relatie de codependenta? Cum scapi

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 11:34
10151 citiri
Te afli intr-o relatie de codependenta? Cum scapi

Daca asculti versurile melodiilor "de suflet", te uiti la seriale TV si filme romantice, vei avea impresia ca iubind pe cineva mai mult decat pe tine insuti este un lucru de invidiat, extrem de frumos.

Dar acest sentiment se numeste codependenta si este, de fapt, unul dintre cele mai nocive lucruri care i se pot intampla unui om. O cantitate mica de codependenta este normala, spune psihologul Tracy Prout, de la Colegiul Mount Saint Vincent, din Riverdale, New York. Sa-ti sacrifici nevoile cu moderatie si temporar poate face bine unei relatii.

Potrivit Woman's Day, insa, daca acest lucru se intampla in mod frecvent si doar din partea unuia dintre parteneri, cand nu mai ai deloc grija de tine si vrei doar ca cel de langa tine sa fie multumit, inseamna ca ceva este in neregula.

Cum devii codependent

Nimeni nu se trezeste brusc langa partener si decide ca fericirea acestuia este mai importanta decat cea proprie. In mod surprinzator, multe cazuri de codependenta isi au radacina in copilarie, mai ales in cazul celor care s-au simtit neglijati. Dupa cum explica dr. Prout, a fi abandonat nu declanseaza automat acest tip de comportament, dar il poate favoriza in mare masura.

Atunci cand simti ca ai fost neglijat de viata vei alege automat un partener care te va neglija fara macar sa-si dea seama de acest lucru. Poti fi in pericol daca ai avut parinti care te-au neglijat sau ignorat, erau centrati pe propria persoana si narcisisti sau abuzau de diverse substante ori erau deprimati. Nici daca ei vroiau sa controleze totul si nu iti luau ideile si dorintele in serios nu este bine.

Copiii crescuti intr-un asemenea mediu devin adulti care nu au grija de propria persoana si traiesc pentru a face pe altii multumiti si fericiti.

Cum arata o relatie de codependenta

Intreaba-te ce vrei in viata. Daca raspunsul este mereu legat de ceea ce vrea partenerul, inseamna ca exista deja un mare semnal de alarma. Codependentii sunt persoane iubitoare, dar care uita de ratiune si ofera mai mult decat este cazul. Ei nu reusesc sa stabileasca granite si sa impuna respect. Atunci cand te temi sa ceri ceea ce doresti nu poti rezista mult timp intr-o relatie serioasa.

Asta se intampla pentru ca nu poti sa iti spui ofurile, practic nu esti sincer si asfel nu vei rezolva nicio problema, ci ele se vor adanci. Spre exemplu, daca partenerul iti este infidel, te vei plange prietenilor in loc sa discuti acest lucru cu el. Amicii vor discuta cu tine ore in sir, pana cand se vor plictisi, insa problema nu se va rezolva de la sine.

Ce sa faci pentru a schimba situatia

Din pacate, codependenta este extrem de dificil de schimbat, mai ales pentru ca de cele mai multe ori se intampla ca o persoana nici macar sa nu isi dea seama ca se afla in aceasta situatie. Inceraca sa vezi daca ai unele dintre urmatoarele ganduri:

- daca partenerul nu este fericit, nici eu nu pot experimenta acest sentiment;

- problemele din cuplu apar de obicei din vina mea;

- daca imi schimb eu atitudinea(sa nu-l mai sacai si cert mereu), se va schimba si el;

- deseori incerc sa ingrop senimentele de nefericire, disconfort si durere.

Incearca sa te analizezi si daca vezi cele mai mici semne de codependenta, adreseaza-te unui specialist care sa te ajute sa rezolvi problema, caci aceasta iti poate distruge viata, facandu-te sa o traiesti la intensitate minima si sa nu iti cunosti niciodata propriul suflet.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#codependenta relatie, #codependenta cuplu, #codependenta sfaturi tratare, #dependenta partener , #relatii