Wellbeing: Relatiile in adolescenta

Vineri, 22 Aprilie 2016, ora 17:21
13192 citiri
Wellbeing: Relatiile in adolescenta
Foto: Arhiva personala

Ma suna sau nu ma suna? Oare daca o invit in oras o sa ma respinga sau nu? M-am apropiat prea mult sau dimpotriva? Adolescenta este varsta la care am trait primele rani in numele dragostei, in taina, adesea, fara sa fi cerut cuiva ajutorul sau chiar impotriva adultilor din viata noatra.

Ca idee, in ceea ce priveste dezvoltarea, intre 9 si 11 ani, copiii incep sa arate semne de independenta, incet se distanteaza de parinti si se indreapta inspre prieteni. Intre 10 si 14 ani, copilul isi petrece timpul mai degraba in grupuri mixte de prieteni, din mijlocul carora se rup si isi construiesc relatii romantice. Intre 15 si 19 ani, adolescentul incepe sa aleaga relatii exclusive, care devin mai profunde, in detrimentul grupului mai larg.

Wellbeing: Durerea pe care, fara sa stiu, o provoc copilului meu

Cum le putem fi alaturi copiilor nostri adolescenti, in asa fel incat sa se simta in siguranta in relatii?

Multi adolescenti, intrebati daca si cum ii pot ajuta parintii, adultii din viata lor sa invete despre relatii raspund ca "nu e treaba adultilor sa se bage" sau "oricum lor nu le convine nimic din ce fac", "ei nu imi dau voie sa am o relatie".

Fie ca suntem de acord sau nu, fie ca le suntem alaturi si ii intelegem sau nu, copiii nostri adolescenti se vor indragosti, isi vor dori sa aiba un partener sau o partenera. Si pentru ca de aceste relatii depinde modul in care isi vor trai viitoarea viata de cuplu, pentru ca aceste experiente le vor influenta viata de adulti este sanatos sa le fim alaturi, sa ii spijinim.

Cum putem face acest lucru?

Pentru copiii nostri adolescenti suntem modele, este important modul in care ne vad, pe noi parintii ca ne construim relatiile - de cuplu sau de prietenie - cum il respectam si cata atentie ii acordam celuilalt, cum ne exprimam nevoile, cum punem limite, cum vorbim despre si cum ne gestionam emotiile.

Este sanatos sa povestim cu copiii, inca de la varste mai mici, despre relatiile de prietenie sau romantice, cum se simt, ce nevoi au, ce le place la prietenul sau prietena lor. In felul acesta, la adolescenta se vor simti confortabil si in siguranta sa impartaseasca despre trairile varstei.

Controlul parintilor, cu privire la cercul de prieteni este o forma de intruzine pe care copilul o resimte ca un abuz. Nu intervin in prieteniile copilului, dar sunt atent la relatii pe care le prefera. Daca sunt atent/a si nu incerc sa controlez, invat despre copilul meu si despre vulnerabilitatile lui, il pot ajuta sa si le depaseasca.

Ce spune despre fiica mea ca are relatii in care numai ea il cauta pe celalalt? Sau despre fiul meu ca isi alege prietene interesate mai degraba de ele decat de cum se simt impreuna? Sau despre fiul meu ca are numai doi sau trei prieteni cu care se joaca pe computer si vorbeste pe Skype si evita intalnirile mai largi cu colegii de la scoala sau prietenii de la bloc?

Copiii nostri adolescenti au nevoie sa invete despre relatii intr-un mod in care multi dintre noi nu am facut-o - au nevoie sa stie ca sa te indragostesti este ceva frumos, ca daca nu esti in siguranta ai unde sa te intorci, ca poti pune punct cand nu iti este bine, au nevoie sa invete despre temperamentul lor, despre vulnerabilitatile lor si modul in care acestea le influenteaza relatiile.

Wellbeing: Adolescenta - o varsta a schimbarilor pentru parinte si copil

Este sanatos sa ii invatam ca binele, echilibrul este in puterea lor sa il obtina. Si, poate cel mai important, au nevoie sa vada, sa creasca alaturi de adulti cu relatii frumoase, echilibrate, sanatoase.

Tocmai pentru ca adoelscenta este o varsta frumoasa si plina de provocari, cursul nostru pentru adolescenti are ca obiectiv sa le ofere adolescentilor informatii despre ei insisi, instrumente pentru a gestiona relatiile din viata lor, pentru a face fata provocarilor.

Mind Education Health
Corina Dobre este psiholog cu drept de libera practica si psihoterapeut cognitiv-comportamental si foloseste cu incredere terapia schemelor, terapia prin acceptare si implicare (ACT), terapia prin compasiune, mindfulness si psihologie pozitiva, iar in domeniul terapiei de cuplu, terapia Imago.

Daca aveti vreo intrebare pentru expertii colaboratori ai Ziare.com, va invitam sa le-o adresati printr-un comentariu sau printr-un mail pe adresa sugestii@ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Relatiile in timpul adolescentei, #psiholog relatii adolescenti, #parinti relatii adolescenti , #relatii